Menü

Újkeletű pszichés probléma: A klímaszorongás

A globális felmelegedéssel járó veszélyek valós problémát jelentenek, nem szabad elbagatellizálni. A klímakatasztrófától való félelem azonban egyes esetekben olyan mértéket ölthet, ami megnehezítheti a hétköznapi cselekedeteket is, mint a bevásárlást. A klímaváltozás erőteljes szorongást válthat ki, ez hosszabb távon káros lehet egészségünkre nézve. Ne várjuk ezt meg, tegyünk ellene!

Mit jelent a klímaszorongás?

A klímaszorongás hasonló, mint bármely más szorongás. Alapvetően nem számít betegségnek, sokkal inkább tekinthető egyfajta jelenségnek, amely azáltal alakul ki, hogy egy ember túl sok időt tölt a globális felmelegedés végbemenetelének elképzelésével. A jelenség kapcsán mindenképp megemlítendő a 60-as és 70-es évek félelme, mikor mindenki egy lehetséges atomtámadástól félt. Ezzel pedig egy erős és irracionális félelem alakult ki a legtöbb emberben. Azonban a problémát egyik esetben sem a félelem jelentette, ugyanis mindkét jelenség valós volt. Másrészt a klímaváltozás és a globális felmelegedés nagyon is itt van, és nagyon is egy súlyos probléma, amiből mi talán Magyarországon a földrajzi adottságok miatt kevesebbet érzékelünk…egyelőre.

A klímaszorongás tünetei

A szorongás komolyabb tünetei közé azok tartoznak, ahol az illető annyira fél az esetleges klímakatasztrófától, hogy ez megbénítja a munkavégzését vagy hétköznapi cselekvéseit, mint például a bevásárlást, ahol nem tudhatja pontosan, hogy mivel, mennyire árt a természetnek. Extrémebb esetekben a klímaszorongás olyan méreteket ölthet, ahol valaki teljesen elszakad a valóság talajától. Ezektől a gondolatoktól pedig egyfajta depresszió is kialakulhat, az adott személyben pedig konstans félelem alakul ki valamilyen esetlegesen bekövetkezendő klímakatasztrófa miatt. A jó hír, hogy ezek a tünetek megszüntethetők, vagy jobb esetben akár meg is előzhetők. A legfontosabb a klímaszorongás esetében a klímakatasztrófa által kialakuló félelem elfogadása. Lényeges, hogy sose a rémképekre gondoljunk, hanem a szebb jövőt vizualizáljuk, amit elérhetünk.

Szelektív hulladékgyűjtés

A túlzott fogyasztás kéz a kézben jár a túlzott szeméttermeléssel. Hiába van már most is egyre több lehetőség, a 100%-ig hulladékmentes háztartás egyelőre még csak utópia. A lehető legtöbb, amit tehetsz, hogy gondoskodsz róla, hogy minden, ami újrahasznosítható (papír, műanyag, üveg) a megfelelő tárolóban végezze.

Kerüld a műanyagot és a csomagolást

Ha van rá lehetőséged, a legjobb az, ha már a bevásárlásnál megakadályozod a szeméttermelést. A termékek mellett, egy-egy vásárlás alkalmával akár fél kiló csomagolóanyagot is hazacipelhetünk, amelyek egyből a szemétben végzik. Az emberek többsége úgyis autóval megy bevásárolni, akkor a legkevesebb, hogy például a gyümölcsöket, zöldségeket nem muszáj beletenni egy nejlonzacskóba, mikor a polcról, a bevásárlókocsiba, majd pedig onnan a csomagtartóba vagy a hátsó ülésre kerül. De bizonyos mértékben ezek a dolgok egy hátizsákban is elférnek, és akkor sem kell csomagolóanyag. Másrészt a szívószál elkerülése is nagyon egyszerű, hiszen anélkül is meg lehet inni egy italt vagy üdítőt, és a kis erőfeszítés ellenére, mégis olyan nagy jelentősége van a környezettudatosság szempontjából.

Komposztálj!

Az otthonodban keletkezett természetes szerves hulladékot komposzt formájában add vissza a természetnek! Legyen szó akár kültéri, akár beltéri komposztálóról, a konyhai, kerti és bizonyos háztartási hulladékokból értékes, szerves anyagokban gazdag komposztot készíthetsz, amellyel egyrészt csökkented a hulladékot, másrészt a növényeid is hálásak lesznek érte.

Járj biciklivel vagy tömegközlekedéssel!

Az egyik legegyszerűbb mód az, ha autóval csak a legszükségesebb helyekre megyünk, és helyette inkább kerékpárral vagy tömegközlekedéssel járunk. Nem beszélve arról, hogy manapság a nagyvárosi közlekedésben a kerékpár aligha lassabb, mint az autóval való közlekedés a reggeli csúcsforgalomban. Másrészt a biciklizés kalória égetésnek sem utolsó. Ekkor pedig még nem beszéltem arról, hogy mindenhová autóval kell menni, tehát szakadó esőben, vagy éppen mínusz 5 fokban sokkal többen ülnek autóba, de például nyáron jó időben a biciklizés az egyik legjobb alternatíva lehet.

Összességében a klímaváltozás sajnos nagyon is valós jelenség, ami már itt van a jelenben. A klímaszorongás pedig egyre több emberben alakulhat ki, különösen a fiatalabbak között. Ellene pedig a legjobb módszer a megelőzés, valamint a félelem tudatos feldolgozása és leküzdése. Lássuk reálisan a saját hatáskörünket, és azon belül tegyük meg a lehető legtöbbet a környezetünk védelme érdekében!

Mit jelent a liofilizálás?

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer, melynek során a teljes víztartalmat eltávolítják, így a gyümölcs minden értékes összetevője, tápanyaga teljes egészében megmarad.

Vágódeszkák fertőtlenítése

Egy eszköz, amit nap mint nap használunk. Egy eszköz, amely készülhet fából vagy műanyagból. Nyers zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst aprítunk rajta számos lehetőséget adva ezzel a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek a felszínen, és szaporodni kezdjenek. Te hogyan fertőtleníted a vágódeszkáidat?

Farsangi hagyományok és népszokások

A farsang a vízkereszttől húshagyókedd éjfélig, és a nagyböjtig tartó 40 napos időszak. Hagyományosan a vidám lakodalmak, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény vallás szempontjából semmilyen hivatalos ünnep nem kötődik hozzá. Alapvetően csak néphagyományokra épül.

Érdekességek és tévhitek a balkezességről

Az emberek zöme jobb- vagy balkezes, de van, akinek mindkét keze ügyes. A balkezességről számos érdekesség elmondható és sok tévhit kering, erről szól mai cikkünk.

Gyógynövények a testi-lelki békéért

A testi-lelki harmóniát nem mindig könnyű megőrizni, ám szerencsére itt is segítségül hívhatjuk a természetet. A lelki béke fenntartásához elengedhetetlen, hogy figyeljünk testünk jelzéseire, engedelmeskedjünk is nekik. A gyógyulási folyamatot hatékony feszültségoldó növényekkel is megtámogathatjuk.