Menü

Kedvenc téli csemegénk a gesztenye

Csak ne lenne olyan drága, teszem hozzá halkan. De ha elvonatkoztatunk kicsit az árától, akkor beszélhetünk a hatásairól, fogyasztásáról, ünnepek alatti szerepéről. Mert nincs advent és karácsonyvárás gesztenye nélkül.

Az ősz és a tél elengedhetetlen étele a sült gesztenye. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye ellenállhatatlan illata szinte aromaterápia az adventi vásárokban, finom jellegzetes íze pedig megadja a karácsonyvárás hangulatát, természetesen egy bögre forralt borral együtt.

Az adventi vásárok elmaradhatatlan kelléke a sült gesztenye, itthon is készítettem már, igaz ritkán, mert mint említettem aranyáron mérik. Sajnos. Pedig érdemes lenne jó sokat fogyasztani belőle. Miért is? nos, mert fél csésze nyers gesztenyével a napi C-vitamin szükségletünk 35-45 százalékát is fedezhetjük, ezenkívül nagy mennyiségben vannak a gesztenyében a B-vitamincsalád tagjai is, de kálium-, réz- és mangán- és rosttartalma is jelentős, zsírtartalma pedig alacsony, arról nem is beszélve, hogy kiváló lassú felszívódású szénhidrát-tartalma segít elkerülni a vércukorszint ingadozásait.

A gesztenye, és a belőle készített hagyományos gesztenyemassza, illetve püré is rendkívül gazdag E-vitaminban. A gesztenye tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, segítheti a szív egészséges működését, antioxidánsokat tartalmaz, jó káliumforrás, javítja az emésztést, ugyanis napi rostszükségletünk 15 százaléka már fedezve van 10 szem sült gesztenyéből.

A népi gyógyászat már régen is használta belsejét, mely nyersen sikerrel gyógyítja a hasmenést.

Aki fogyni szeretne, annak a gesztenyeevés segíthet, ugyanis laktató finomságról beszélünk, természetesen itt most nem a tejszínhabbal tálalt cukros gesztenyepürére gondolunk.

A gesztenye a tél kedvenc csemegéje. Gondoljunk akár a gesztenyepürére, gesztenyelevesre, vagy az összes gesztenyés csemegére, ünnepi süteményre, én magam már bejglibe is tettem töltelék gyanánt s meg kell, hogy mondjam, nagyon ízlett.

Mielőtt belemerülnék a receptekbe, karácsonyi gesztenyés sütemények készítésébe, fontos tisztázni, hogy a vad- és szelídgesztenye nem ugyanaz. A vadgesztenye termése kifejezetten mérgező, míg a szelídgesztenyéből készült ételek nem csak, hogy finomak, de egészségesek is. A receptekkel pedig most nem untatok senkit, mert egyrészt abból rengeteg található a világhálón, felesleges bemásolgatnom, másrészt meg azonnal éhes lennék a sok finomság láttán, így inkább elköszönök. Ha tehetik, süssenek otthon gesztenyét! (a gesztenyét bevagdossák, majd áztatják és megsütik sütőpapíron sütőben. Forralt borral az igazi.)

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.