Menü

Zokniban alvás? Egészséges vagy káros?

Sokan alszanak zokniban, míg mások el nem tudják képzelni, hogy lábuk szabadságát éjszakára feladják. Te melyik csoporthoz tartozol?

Akár zokniban alvó vagy, akár nem, el kell fogadnod, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint a zokniban alvás sok élettani folyamat támogatásában szerepet játszhat. Alább fel is soroljuk miben, és hogyan segíthet ez a többek számára furcsa szokás.

Segít az elalvásban

Testünk helyes működéséhez elengedhetetlen a megfelelő belső hőmérsékletszabályozás. Ha ez rendben van, akkor hamarabb elalszunk, és nagy eséllyel nem fogunk éjszaka sem túlmelegedni. Ebben segíthet az éjszakai zokniviselés.

A test maghőmérséklete éjszaka lecsökken, és minimumát nagyjából hajnali négy óra körül éri el. Ha lefekvés előtt felveszünk egy zoknit, a vérerek kitágulnak, ez a testben hőt szabadít fel, ami a test maghőmérsékletének csökkenését eredményezi. Ez utóbbi üzenet az agynak, hogy mostmár álomba szenderülhet. Tehát hamarabb el fogunk aludni.

Alvás közben egyébként azért csökken le a testhőmérséklet, mert másra kell az energia. Ezért is jó, ha zoknit viselünk, mert ezzel szabályozzuk testünk hőmérsékletszabályozási ciklusát.

További előnyök

Hatása az orgazmusra

Egy 2005-ös tanulmány kimutatta, hogy azok a párok, akik szeretkezés közben zoknit viseltek, sokkal hamarabb és sokkal gyakrabban jutottak el az orgazmusig. Ez eléggé egy megszívlelendő szempont, de személy szerint sosem tudnék intim együttlét közben zokniban lenni.

Megelőzi a vértolulást

Sok menopauzával küzdő nő tapasztalja a következő tüneteket:

izzadás
szívdobogás-érzés
az arc kipirosodása
melegségérzés

Ezek megelőzésében is segíthet a zokniban alvás.

Alternatívák, ha idegenkedsz az éjszakai zokniviseléstől, viszont szeretnéd élvezni az előnyeit:

meleg házi papucs viselése lefekvésig
forró lábfürdő
a paplan alatt a láb pléddel való bebugyolálása
zuhanyzás közvetlenül lefekvés előtt
meleg vizes palack használata

Egyértelműen kimondhatjuk, hogy az a kijelentés, hogy éjszaka zoknit húzni nem higiénikus, nem igaz!

Az éjszakai zoknihordásnál azonban mindenképpen figyeljünk arra, hogy a zokni ne legyen túl szűk, a gumi se szorítsa el a lábszárunkat, mert az csökkentheti a vérkeringést. Kompressziós zoknit, harisnyát semmiképpen se viseljünk, kivéve, ha orvosunk ezt tanácsolta.

Az éjszakai zokniviselés testünk hőmérsékletszabályozása szempontjából rendkívül előnyös, viszont ha azt érezzük, nincs ezzel gondunk, mert este könnyedén álomba merülünk, akkor felejtsük el a zoknit. Érdemes a tavaszi-nyári hónapokra is szabadságot hagyni lábainknak.

Fort Molnár Henriett

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.