Menü

Zokniban alvás? Egészséges vagy káros?

Sokan alszanak zokniban, míg mások el nem tudják képzelni, hogy lábuk szabadságát éjszakára feladják. Te melyik csoporthoz tartozol?

Akár zokniban alvó vagy, akár nem, el kell fogadnod, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint a zokniban alvás sok élettani folyamat támogatásában szerepet játszhat. Alább fel is soroljuk miben, és hogyan segíthet ez a többek számára furcsa szokás.

Segít az elalvásban

Testünk helyes működéséhez elengedhetetlen a megfelelő belső hőmérsékletszabályozás. Ha ez rendben van, akkor hamarabb elalszunk, és nagy eséllyel nem fogunk éjszaka sem túlmelegedni. Ebben segíthet az éjszakai zokniviselés.

A test maghőmérséklete éjszaka lecsökken, és minimumát nagyjából hajnali négy óra körül éri el. Ha lefekvés előtt felveszünk egy zoknit, a vérerek kitágulnak, ez a testben hőt szabadít fel, ami a test maghőmérsékletének csökkenését eredményezi. Ez utóbbi üzenet az agynak, hogy mostmár álomba szenderülhet. Tehát hamarabb el fogunk aludni.

Alvás közben egyébként azért csökken le a testhőmérséklet, mert másra kell az energia. Ezért is jó, ha zoknit viselünk, mert ezzel szabályozzuk testünk hőmérsékletszabályozási ciklusát.

További előnyök

Hatása az orgazmusra

Egy 2005-ös tanulmány kimutatta, hogy azok a párok, akik szeretkezés közben zoknit viseltek, sokkal hamarabb és sokkal gyakrabban jutottak el az orgazmusig. Ez eléggé egy megszívlelendő szempont, de személy szerint sosem tudnék intim együttlét közben zokniban lenni.

Megelőzi a vértolulást

Sok menopauzával küzdő nő tapasztalja a következő tüneteket:

izzadás
szívdobogás-érzés
az arc kipirosodása
melegségérzés

Ezek megelőzésében is segíthet a zokniban alvás.

Alternatívák, ha idegenkedsz az éjszakai zokniviseléstől, viszont szeretnéd élvezni az előnyeit:

meleg házi papucs viselése lefekvésig
forró lábfürdő
a paplan alatt a láb pléddel való bebugyolálása
zuhanyzás közvetlenül lefekvés előtt
meleg vizes palack használata

Egyértelműen kimondhatjuk, hogy az a kijelentés, hogy éjszaka zoknit húzni nem higiénikus, nem igaz!

Az éjszakai zoknihordásnál azonban mindenképpen figyeljünk arra, hogy a zokni ne legyen túl szűk, a gumi se szorítsa el a lábszárunkat, mert az csökkentheti a vérkeringést. Kompressziós zoknit, harisnyát semmiképpen se viseljünk, kivéve, ha orvosunk ezt tanácsolta.

Az éjszakai zokniviselés testünk hőmérsékletszabályozása szempontjából rendkívül előnyös, viszont ha azt érezzük, nincs ezzel gondunk, mert este könnyedén álomba merülünk, akkor felejtsük el a zoknit. Érdemes a tavaszi-nyári hónapokra is szabadságot hagyni lábainknak.

Fort Molnár Henriett

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

Póráz nélküli kutyasétáltatás?

Vidéken fel sem merül a kutyasétáltatás gondolata, a városokban lakásban tartott kutyusoknak viszont kötelező napi háromszor. Az azonban, hogy mennyi szabadságot adunk kedvenceinknek a szabadban, sokszor egyéni döntés kérdése. Számos vélemény terjed ebben a témában, de vajon mi a helyes? Van-e egyáltalán helyesnek mondható magatartás?

Miért isszuk a gyomorkeserűket?


A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk?

Megduplázza a mozgás hatását, ha ezeket eszed edzés után

A fizikai aktivitás hatására különböző folyamatok játszódnak le a szervezetben: az izmok szénhidrátból előállított glikogénraktárai megfogyatkoznak, és sérül az izmok fehérjeszerkezete.