Menü

Tippek a hatékony és gyors tanuláshoz

Tapasztalatom szerint, a diákok nagy része utolsó pillanatban tanulja meg az anyagot. Ha mondjuk hétfőn volt töri órája és legközelebb csütörtökön lesz, akkor szerdán áll neki a hétfőn leadott anyagot megtanulni. Akinek van felesleges ideje, amit fel tud áldozni a szabad idejéből, tegye.

Zárj ki minden mást a gyors tanulásért

Ha tanulás közben be van kapcsolva a géped, közeledben van a telód, netán még zene vagy Tv is megy a háttérben, ezzel csak az idődet vesztegeted. Kettes szabály. Semmi ne térítse el a figyelmedet. Zárj ki minden csábító erőt. Hiába is mondod, hogy megosztott figyelemre vagy képes, ez csak duma. Te is tudod. Csak a tanulásra koncentrálj! Rohamtempóban fogsz haladni. Kivételt képez a tanulást támogató relax háttérzene.

Lassíts, hogy gyorsan tanulj

Az agy 20 perc után nem tud több új infót befogadni. Megtelik a memóriája. Töltögethetsz még befelé, gondolván, akkor hamarabb túl vagy rajta. Ez tényleg csak arra jó, hogy túl leszel rajta, de nem sok marad meg a kobakodban. Tippem, hogy állíts be egy konyhai órát 20-25 percre és amikor csörög, tarts 5 perc szünetet. Az 5 percet is állítsd be, mert különben csalni fogsz. Azzal meg az a baj, hogy kikapcsol a gépezet.

Csak 20%-ot, azt igazán gyorsan megtanulod

Pareto, olasz közgazdász alkotta meg a 80/20 matematikai képletet. Megfigyelte, hogy a világ vagyonának 80%-át a népesség 20%-a birtokolja. Ez a szabály mindenre egyöntetűen vonatkozik. Vagyis a gyors tanulásra is. Ha a tananyag legeslegfontosabb 20%-át tudod, akkor azzal az alappal legalább egy négyest össze tudsz szedni. Itt lép működésbe megint az, hogyan működik az agy tanulás közben. Asszociál. Ha megkapja a kulcsszót, elő fogja hívni a hozzá tartozó következtetéseket. Mint a dominó, beindul a sorozat.

Gyorsan megy a tanulás, ha nem akarsz túl sokat

Napi 5 dolognál többet nem lehet normálisan elvégezni. Reggel azonnal írj egy listát arról, mi a legfontosabb öt dolog, amit el kell végezned. Fontos, hogy leírd. Ez azért jó, mert megnyugtat. Nekem, ha csak a fejemben van a lista, akkor egész nap hajtom magam, hogy ezt is meg azt is meg kell csinálnom. Szinte az egész nap ezt harsogja az agyam. Idővel sajnálom magam, hogy mennyi dolgom van és milyen leterhelt vagyok. Pedig ezek közt mindig akad olyan, ami csak néhány percet igényel. Ha listád van, akkor ki is pipálhatod, amit megcsináltál. Próbáld ki, tök jó érzés. Büszke leszel magadra.

Húzzuk, mint a rétestésztát, hogy a végén gyorsan kelljen tanulni

Parkinson törvénye kimondja, hogy a munkát addig húzzák, hogy kitöltse az elvégzendő feladatra kitűzött időt. Ha kapsz 2 hetet egy fejezet ismétlésére, akkor húzod, halasztod, az utolsó percig. Mondhatnám, hogy a lustaság törvénye. Fordítsd ezt a gyarló tulajdonságot saját hasznodra.

Tűzz ki egy korábbi időpontot. Mennyi az a minimális idő, ami alatt a feladatot elvégzed? Láss csodát, tényleg meg is csinálod addig.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

Póráz nélküli kutyasétáltatás?

Vidéken fel sem merül a kutyasétáltatás gondolata, a városokban lakásban tartott kutyusoknak viszont kötelező napi háromszor. Az azonban, hogy mennyi szabadságot adunk kedvenceinknek a szabadban, sokszor egyéni döntés kérdése. Számos vélemény terjed ebben a témában, de vajon mi a helyes? Van-e egyáltalán helyesnek mondható magatartás?

Miért isszuk a gyomorkeserűket?


A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk?

Megduplázza a mozgás hatását, ha ezeket eszed edzés után

A fizikai aktivitás hatására különböző folyamatok játszódnak le a szervezetben: az izmok szénhidrátból előállított glikogénraktárai megfogyatkoznak, és sérül az izmok fehérjeszerkezete.