Menü

Tippek a hatékony és gyors tanuláshoz

Tapasztalatom szerint, a diákok nagy része utolsó pillanatban tanulja meg az anyagot. Ha mondjuk hétfőn volt töri órája és legközelebb csütörtökön lesz, akkor szerdán áll neki a hétfőn leadott anyagot megtanulni. Akinek van felesleges ideje, amit fel tud áldozni a szabad idejéből, tegye.

Zárj ki minden mást a gyors tanulásért

Ha tanulás közben be van kapcsolva a géped, közeledben van a telód, netán még zene vagy Tv is megy a háttérben, ezzel csak az idődet vesztegeted. Kettes szabály. Semmi ne térítse el a figyelmedet. Zárj ki minden csábító erőt. Hiába is mondod, hogy megosztott figyelemre vagy képes, ez csak duma. Te is tudod. Csak a tanulásra koncentrálj! Rohamtempóban fogsz haladni. Kivételt képez a tanulást támogató relax háttérzene.

Lassíts, hogy gyorsan tanulj

Az agy 20 perc után nem tud több új infót befogadni. Megtelik a memóriája. Töltögethetsz még befelé, gondolván, akkor hamarabb túl vagy rajta. Ez tényleg csak arra jó, hogy túl leszel rajta, de nem sok marad meg a kobakodban. Tippem, hogy állíts be egy konyhai órát 20-25 percre és amikor csörög, tarts 5 perc szünetet. Az 5 percet is állítsd be, mert különben csalni fogsz. Azzal meg az a baj, hogy kikapcsol a gépezet.

Csak 20%-ot, azt igazán gyorsan megtanulod

Pareto, olasz közgazdász alkotta meg a 80/20 matematikai képletet. Megfigyelte, hogy a világ vagyonának 80%-át a népesség 20%-a birtokolja. Ez a szabály mindenre egyöntetűen vonatkozik. Vagyis a gyors tanulásra is. Ha a tananyag legeslegfontosabb 20%-át tudod, akkor azzal az alappal legalább egy négyest össze tudsz szedni. Itt lép működésbe megint az, hogyan működik az agy tanulás közben. Asszociál. Ha megkapja a kulcsszót, elő fogja hívni a hozzá tartozó következtetéseket. Mint a dominó, beindul a sorozat.

Gyorsan megy a tanulás, ha nem akarsz túl sokat

Napi 5 dolognál többet nem lehet normálisan elvégezni. Reggel azonnal írj egy listát arról, mi a legfontosabb öt dolog, amit el kell végezned. Fontos, hogy leírd. Ez azért jó, mert megnyugtat. Nekem, ha csak a fejemben van a lista, akkor egész nap hajtom magam, hogy ezt is meg azt is meg kell csinálnom. Szinte az egész nap ezt harsogja az agyam. Idővel sajnálom magam, hogy mennyi dolgom van és milyen leterhelt vagyok. Pedig ezek közt mindig akad olyan, ami csak néhány percet igényel. Ha listád van, akkor ki is pipálhatod, amit megcsináltál. Próbáld ki, tök jó érzés. Büszke leszel magadra.

Húzzuk, mint a rétestésztát, hogy a végén gyorsan kelljen tanulni

Parkinson törvénye kimondja, hogy a munkát addig húzzák, hogy kitöltse az elvégzendő feladatra kitűzött időt. Ha kapsz 2 hetet egy fejezet ismétlésére, akkor húzod, halasztod, az utolsó percig. Mondhatnám, hogy a lustaság törvénye. Fordítsd ezt a gyarló tulajdonságot saját hasznodra.

Tűzz ki egy korábbi időpontot. Mennyi az a minimális idő, ami alatt a feladatot elvégzed? Láss csodát, tényleg meg is csinálod addig.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.