Menü

A kandidiázis kezelése és tünetei

A kandidiázis a Candida-csoportba tartozó gombák által okozott tünetegyüttes. A Candida-fajok egészséges egyének tápcsatornájában (szájüreg, bélrendszer) és nemi szervein is megtalálható mikroszkopikus méretű ártalmatlan élesztőgombák. Legjelentősebb képviselőjük a Candida albicans.

A tünetek a legkülönfélébb helyeken, az érintett szerv(ek) szerint váltakoznak. A kórkép vezető tünetei a krónikus fáradtság másnaposságszerű érzés, emésztési zavarok, puffadás, szelesedés, hasmenés vagy szorulás, allergiák és hangulati ingadozások, fejfájás, álmatlanság, viszketés lehetnek. Az előbb felsoroltakhoz társulhatnak még ízületi fájdalmak vagy gyakori hólyaghurut, visszatérő hüvelyi fertőzés, elhízás és kínzó éhségérzet, hajhullás, gyermekeknél hiperaktivitás is.

A szájüreg fertőzése esetén fehér, fájdalmas foltok (szájpenész, soor) jelennek meg. A tünetek általánosak, szabadon kombinálódnak, és ezeket sok más alapbetegség is okozhatja, így a kandidiázis diagnózisának felállítása képzett szakember alapos vizsgálatát feltételezi.

A kandidiázis kezelése

A terápia hosszadalmas, egyénre szabott, és a gombaölő gyógyszereken kívül a beteg aktív közreműködését is megköveteli. A kezelésnek ugyanis ki kell terjednie minden olyan tényezőre, melynek a betegség kialakulásában szerepe van, így a diétára, és a bélflóra rendezésére a gyógyszeres kezelésre és a szervezet méregtelenítésére. A gombaellenes diétáknak számos fajtája van. Alapvető a szénhidrátok szinte teljes kiiktatása, mely a gyümölcsökre, illetve gyümölcskészítményekre is vonatkozik. A legtöbb betegnél szükséges az egysejtű gombákat tartalmazó ételek (pl. kelt tészták, camambert sajtok) és a tejtermékek elhagyása.

Ugyanakkor gondoskodni kell teljes értékű, megfelelő mennyiségű fehérje beviteléről. Diéta alatt a szeszesital fogyasztás nem ajánlott. A hangsúlyt zöldségekre és főzelékfélékre kell fektetni. A gombaellenes gyógyszerek csak orvosi rendelésre alkalmazhatók, mivel jelentős májkárosító hatásuk van. A gyógyhatású készítmények közül kiegészítheti a kezelést a fokhagyma, a borbolya, a citrusmag-kivonat, valamint néhány illóolaj (oregano-, rozmaringolaj, ausztrál teafaolaj, stb.) is.

A normál bélflóra helyreállítására legalkalmasabb készítmények a Lactobacillus és Bifidobacterium törzseket tartalmazó (élőflórás) tabletták, illetve tejtermékek.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.