Menü

Újévi hagyományok, babonák, népszokások

Hamarosan búcsúztatjuk a 2021-es esztendőt és beköszönt az új év. Mielőtt koccintunk az óévre és köszöntjük az új esztendőt, nézzünk néhány ehhez ez ünnepkörhöz tartozó népszokást, babonát és hiedelmet. Az újévi kívánságok és fogadalmak listája is szép hosszú, épp úgy, mint a szilveszteri babonák és hiedelmek sokasága.

A szilveszter éjszakájához és az újév első napjához sokféle népi hiedelem kötődik. A szilveszterkor fájó fog arra utal, hogy az óévben elmulasztott dolgokat nem szabad tovább vinni az új esztendőre.

Mindig zenével, hangosan, lármázva búcsúztatják az emberek az évet, hogy ezzel elriasszák az ártó szellemeket. Csupa jó dolgokat szokás tenni ezen a napon, vidámsággal, bőséggel vesszük körül magukat.

A szilveszteri és újévi szerencse-jelképek: a kéményseprő, négylevelű lóhere és a patkó, az ételek közül pedig a lencse és a malac.

Újév napján régen szokás volt újévi jókívánságokat mondani házról házra járva, amiért a háziak kisebb adományokat adtak a köszöntőknek.

Újévkor szokás az egész év sikerét előre biztosítani, hiszen úgy tartják, hogy amit első nap végzünk, az tesszük majd egész évben, ezért ezen a napon tilos volt bármit is kölcsön venni vagy kölcsönadni, és tartózkodtak a házimunkától (mosás, takarítás) és nem volt ajánlott veszekedni, vitatkozni, hiszen az rossz előjel volt, így az új év első napján igyekeztek tartózkodni házi viszálykodástól.

Újévkor korán reggel szokás volt a kútnál megmosdani, ez garantálta az egész évi frissességet és egészséget.

Január elsején tilos baromfit enni, az állat ugyanis kikaparná a szerencsét a házból.

Halat sem ehetünk, mert azzal elúsznak a sikereink, disznóhúst azonban szabad, sőt kell fogyasztani, mivel az „kitúrja a szerencsét”.

Anyukám mai napig ragaszkodik a lencseleveshez, a szokás úgy tartja, hogy a lencse, rizs, köles fogyasztása gazdagságot ígér, sok pénzt hoz a házhoz.

Sok háznál mandulaszemet főztek régebben a lencsefőzelékbe. Ha a mandulát megtalálta az eladó sorban lévő leány, akkor a következő esztendőben bekötötték a fejét.

Újévkor az első látogató nem lehet nő, kizárólag férfi lehet, mert az hozza meg a szerencsét.

Én magam ezt nem tartottam be, pedig tilos ekkor szemetet kivinni, hiszen ez elviszi a szerencsét, a kenyér megszegésével viszont biztosíthatjuk, hogy a család ne éhezzen az új esztendőben.

Mindenkinek nagyon boldog, sikeres, egészségben gazdag, szerencsés és bőséges 2022-es esztendőt kívánok!

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.