Menü

Újévi hagyományok, babonák, népszokások

Hamarosan búcsúztatjuk a 2021-es esztendőt és beköszönt az új év. Mielőtt koccintunk az óévre és köszöntjük az új esztendőt, nézzünk néhány ehhez ez ünnepkörhöz tartozó népszokást, babonát és hiedelmet. Az újévi kívánságok és fogadalmak listája is szép hosszú, épp úgy, mint a szilveszteri babonák és hiedelmek sokasága.

A szilveszter éjszakájához és az újév első napjához sokféle népi hiedelem kötődik. A szilveszterkor fájó fog arra utal, hogy az óévben elmulasztott dolgokat nem szabad tovább vinni az új esztendőre.

Mindig zenével, hangosan, lármázva búcsúztatják az emberek az évet, hogy ezzel elriasszák az ártó szellemeket. Csupa jó dolgokat szokás tenni ezen a napon, vidámsággal, bőséggel vesszük körül magukat.

A szilveszteri és újévi szerencse-jelképek: a kéményseprő, négylevelű lóhere és a patkó, az ételek közül pedig a lencse és a malac.

Újév napján régen szokás volt újévi jókívánságokat mondani házról házra járva, amiért a háziak kisebb adományokat adtak a köszöntőknek.

Újévkor szokás az egész év sikerét előre biztosítani, hiszen úgy tartják, hogy amit első nap végzünk, az tesszük majd egész évben, ezért ezen a napon tilos volt bármit is kölcsön venni vagy kölcsönadni, és tartózkodtak a házimunkától (mosás, takarítás) és nem volt ajánlott veszekedni, vitatkozni, hiszen az rossz előjel volt, így az új év első napján igyekeztek tartózkodni házi viszálykodástól.

Újévkor korán reggel szokás volt a kútnál megmosdani, ez garantálta az egész évi frissességet és egészséget.

Január elsején tilos baromfit enni, az állat ugyanis kikaparná a szerencsét a házból.

Halat sem ehetünk, mert azzal elúsznak a sikereink, disznóhúst azonban szabad, sőt kell fogyasztani, mivel az „kitúrja a szerencsét”.

Anyukám mai napig ragaszkodik a lencseleveshez, a szokás úgy tartja, hogy a lencse, rizs, köles fogyasztása gazdagságot ígér, sok pénzt hoz a házhoz.

Sok háznál mandulaszemet főztek régebben a lencsefőzelékbe. Ha a mandulát megtalálta az eladó sorban lévő leány, akkor a következő esztendőben bekötötték a fejét.

Újévkor az első látogató nem lehet nő, kizárólag férfi lehet, mert az hozza meg a szerencsét.

Én magam ezt nem tartottam be, pedig tilos ekkor szemetet kivinni, hiszen ez elviszi a szerencsét, a kenyér megszegésével viszont biztosíthatjuk, hogy a család ne éhezzen az új esztendőben.

Mindenkinek nagyon boldog, sikeres, egészségben gazdag, szerencsés és bőséges 2022-es esztendőt kívánok!

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?