Újévi hagyományok, babonák, népszokások
- Dátum: 2021.12.28., 10:12
- Martinka Dia
- képek:pexels.com
- babona, baromfi, beköszönt, bőség, búcsúztat, egészség, frissesség., gazdagság, hagyomány, hal, hiedelem, lárma, lencse, malac, mandulaszem, népszokás, óév, pénz, szerencse, szilveszter, szokások, tilos, újév, újévi fogadalmak, vidámság, zene
Hamarosan búcsúztatjuk a 2021-es esztendőt és beköszönt az új év. Mielőtt koccintunk az óévre és köszöntjük az új esztendőt, nézzünk néhány ehhez ez ünnepkörhöz tartozó népszokást, babonát és hiedelmet. Az újévi kívánságok és fogadalmak listája is szép hosszú, épp úgy, mint a szilveszteri babonák és hiedelmek sokasága.
A szilveszter éjszakájához és az újév első napjához sokféle népi hiedelem kötődik. A szilveszterkor fájó fog arra utal, hogy az óévben elmulasztott dolgokat nem szabad tovább vinni az új esztendőre.

Mindig zenével, hangosan, lármázva búcsúztatják az emberek az évet, hogy ezzel elriasszák az ártó szellemeket. Csupa jó dolgokat szokás tenni ezen a napon, vidámsággal, bőséggel vesszük körül magukat.
A szilveszteri és újévi szerencse-jelképek: a kéményseprő, négylevelű lóhere és a patkó, az ételek közül pedig a lencse és a malac.
Újév napján régen szokás volt újévi jókívánságokat mondani házról házra járva, amiért a háziak kisebb adományokat adtak a köszöntőknek.
Újévkor szokás az egész év sikerét előre biztosítani, hiszen úgy tartják, hogy amit első nap végzünk, az tesszük majd egész évben, ezért ezen a napon tilos volt bármit is kölcsön venni vagy kölcsönadni, és tartózkodtak a házimunkától (mosás, takarítás) és nem volt ajánlott veszekedni, vitatkozni, hiszen az rossz előjel volt, így az új év első napján igyekeztek tartózkodni házi viszálykodástól.
Újévkor korán reggel szokás volt a kútnál megmosdani, ez garantálta az egész évi frissességet és egészséget.

Január elsején tilos baromfit enni, az állat ugyanis kikaparná a szerencsét a házból.
Halat sem ehetünk, mert azzal elúsznak a sikereink, disznóhúst azonban szabad, sőt kell fogyasztani, mivel az „kitúrja a szerencsét”.
Anyukám mai napig ragaszkodik a lencseleveshez, a szokás úgy tartja, hogy a lencse, rizs, köles fogyasztása gazdagságot ígér, sok pénzt hoz a házhoz.
Sok háznál mandulaszemet főztek régebben a lencsefőzelékbe. Ha a mandulát megtalálta az eladó sorban lévő leány, akkor a következő esztendőben bekötötték a fejét.
Újévkor az első látogató nem lehet nő, kizárólag férfi lehet, mert az hozza meg a szerencsét.

Én magam ezt nem tartottam be, pedig tilos ekkor szemetet kivinni, hiszen ez elviszi a szerencsét, a kenyér megszegésével viszont biztosíthatjuk, hogy a család ne éhezzen az új esztendőben.
Mindenkinek nagyon boldog, sikeres, egészségben gazdag, szerencsés és bőséges 2022-es esztendőt kívánok!
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.