Menü

Újévi hagyományok, babonák, népszokások

Hamarosan búcsúztatjuk a 2021-es esztendőt és beköszönt az új év. Mielőtt koccintunk az óévre és köszöntjük az új esztendőt, nézzünk néhány ehhez ez ünnepkörhöz tartozó népszokást, babonát és hiedelmet. Az újévi kívánságok és fogadalmak listája is szép hosszú, épp úgy, mint a szilveszteri babonák és hiedelmek sokasága.

A szilveszter éjszakájához és az újév első napjához sokféle népi hiedelem kötődik. A szilveszterkor fájó fog arra utal, hogy az óévben elmulasztott dolgokat nem szabad tovább vinni az új esztendőre.

Mindig zenével, hangosan, lármázva búcsúztatják az emberek az évet, hogy ezzel elriasszák az ártó szellemeket. Csupa jó dolgokat szokás tenni ezen a napon, vidámsággal, bőséggel vesszük körül magukat.

A szilveszteri és újévi szerencse-jelképek: a kéményseprő, négylevelű lóhere és a patkó, az ételek közül pedig a lencse és a malac.

Újév napján régen szokás volt újévi jókívánságokat mondani házról házra járva, amiért a háziak kisebb adományokat adtak a köszöntőknek.

Újévkor szokás az egész év sikerét előre biztosítani, hiszen úgy tartják, hogy amit első nap végzünk, az tesszük majd egész évben, ezért ezen a napon tilos volt bármit is kölcsön venni vagy kölcsönadni, és tartózkodtak a házimunkától (mosás, takarítás) és nem volt ajánlott veszekedni, vitatkozni, hiszen az rossz előjel volt, így az új év első napján igyekeztek tartózkodni házi viszálykodástól.

Újévkor korán reggel szokás volt a kútnál megmosdani, ez garantálta az egész évi frissességet és egészséget.

Január elsején tilos baromfit enni, az állat ugyanis kikaparná a szerencsét a házból.

Halat sem ehetünk, mert azzal elúsznak a sikereink, disznóhúst azonban szabad, sőt kell fogyasztani, mivel az „kitúrja a szerencsét”.

Anyukám mai napig ragaszkodik a lencseleveshez, a szokás úgy tartja, hogy a lencse, rizs, köles fogyasztása gazdagságot ígér, sok pénzt hoz a házhoz.

Sok háznál mandulaszemet főztek régebben a lencsefőzelékbe. Ha a mandulát megtalálta az eladó sorban lévő leány, akkor a következő esztendőben bekötötték a fejét.

Újévkor az első látogató nem lehet nő, kizárólag férfi lehet, mert az hozza meg a szerencsét.

Én magam ezt nem tartottam be, pedig tilos ekkor szemetet kivinni, hiszen ez elviszi a szerencsét, a kenyér megszegésével viszont biztosíthatjuk, hogy a család ne éhezzen az új esztendőben.

Mindenkinek nagyon boldog, sikeres, egészségben gazdag, szerencsés és bőséges 2022-es esztendőt kívánok!

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?