Menü

Nem mindegy, mivel vesszük be a gyógyszert

Köztudott, hogy ha gyógyszert szedünk, tilos alkoholt fogyasztani. Nem csak a májunkat terheljük le vele, de a gyógyszer sem fejti ki a hatását megfelelően, különösképpen, ha antibiotikumról van szó.

De vajon más italok is ártalmasak lehetnek? A gyógyszereknél az is számít, mikor vesszük be őket, sőt, még az elfogyasztott ételek is befolyásolhatják a hatékonyságot. Bizonyos italok, még ha önmagukban nem is feltétlenül károsak, nem ajánlottak gyógyszer mellé. De hogy pontosan mire is gondolunk?

A kávé, a gyümölcslevek és a tej például ártalmatlanok normális esetben, sőt, még egészséges is lehet fogyasztásuk, azonban különböző készítmények – fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, allergia elleni készítmények – mellé kifejezetten kerülendők.

Egy alig fél éves kutatás szerint, ahol a különböző italok hatását vizsgálták gyógyszer szedése mellett, nem ajánlott vízen kívül más folyadékkal bevenni a gyógyszert, mivel azok befolyásolják – igaz, van, ami csak kis mértékben – azok szétesési idejét és felszívódásának hatékonyságát.

A kávé például az antidepresszánsok esetében kifejezetten kerülendő, különösen a bevétel előtti 1 órában és a bevétel utáni 2 órában. Csersav tartalma és vízhajtó tulajdonsága miatt egyébként sem ajánlott kávéval bevenni a gyógyszert, hiszen a felszívódáshoz bőséges folyadékra van szükség, valamint a vérnyomást is megemeli, ami ha vérnyomás csökkentő gyógyszerről van szó, gyakorlatilag ellensúlyozza annak hatását.

A tejes italok esetében azt találták, hogy akadályozzák az antibiotikumok bélből való felszívódását, a gyümölcslevek közül pedig kifejezetten a grépfrút- és a narancslé az, ami módosítja a gyógyszerek – pontosabban az allergia elleni készítmények - hatékonyságát, nagy valószínűséggel a savasságuk miatt. Érdekesség, hogy ugyanezen gyümölcslevek éppenséggel pont felerősítik más gyógyszerek, például a koleszterincsökkentők hatásosságát.

Tehát mindenképpen vízzel érdemes bevennünk a gyógyszereket, legyenek azok bármilyen típusúak, azonban van még egy dolog, amire érdemes odafigyelni, ez pedig a folyadék mennyisége.

Sokszor még a betegtájékoztatókon is feltüntetik, hogy bőséges folyadékbevitel javallott, ezt pedig nem árt komolyan venni, mivel a legtöbbször ez azért van kiemelve, mert az adott gyógyszer irritálhatja a gyomrot, nyálkahártyát vagy nyelőcsövet, illetve a kapszula vagy tabletta szétesési ideje is függ szervezetünk hidratáltságától. Nem véletlen, hogy például antibiotikumok mellé probiotikumot is szoktak felírni, elkerülve ezzel a gyomor és emésztőrendszer egyensúlyának felborulását, ezzel pedig a bélrendszer védelmi mechanizmusának gyengülését.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

Ételadalék allergia

Mindenki ismerősi körében előfordul valaki, aki laktózérzékeny vagy épp pollenallergiás, ám egyre több embernél fordul elő az ételadalék allergia is.

Utazási tippek, melyekkel megkönnyítjük az előkészületeket

Sokaknak jöhet jól a nyaralásuk, utazásuk megtervezésekor, vagy indulás előtt némi segítség, például egy jól összerakott utazási lista, mely segít abban, hogy semmi haszontalant ne cipeljünk, azonban a lényeges dolgok ne maradjanak otthon. Nézzük!

Időmenedzsment - avagy jól töltjük el az időnket?

Természetesen mi döntjük el, mivel töltjük el az időnket, de az nyilvánvaló, hogy az egyik legdrágább, visszafordíthatatlan és visszahozhatatlan. Jól kell bánnunk vele, hasznosan beosztani, helyes fontossági sorrendet tartva. De mindezt hogyan?

Hasznos tippek álmatlanság ellen

A kialvatlanság nemcsak fáradtságot okoz, hanem számos kognitív, érzelmi és egészségügyi rendellenességgel is összefüggésbe hozható, köztük a rossz koncentrációs képességgel, a szorongással, depresszióval, elhízással, magas vérnyomással, szívbetegséggel, cukorbetegséggel, valamint a memória és az immunrendszer elégtelen működésével. Ezek a tippek segíthetnek!