Menü

Nem mindegy, mivel vesszük be a gyógyszert

Köztudott, hogy ha gyógyszert szedünk, tilos alkoholt fogyasztani. Nem csak a májunkat terheljük le vele, de a gyógyszer sem fejti ki a hatását megfelelően, különösképpen, ha antibiotikumról van szó.

De vajon más italok is ártalmasak lehetnek? A gyógyszereknél az is számít, mikor vesszük be őket, sőt, még az elfogyasztott ételek is befolyásolhatják a hatékonyságot. Bizonyos italok, még ha önmagukban nem is feltétlenül károsak, nem ajánlottak gyógyszer mellé. De hogy pontosan mire is gondolunk?

A kávé, a gyümölcslevek és a tej például ártalmatlanok normális esetben, sőt, még egészséges is lehet fogyasztásuk, azonban különböző készítmények – fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, allergia elleni készítmények – mellé kifejezetten kerülendők.

Egy alig fél éves kutatás szerint, ahol a különböző italok hatását vizsgálták gyógyszer szedése mellett, nem ajánlott vízen kívül más folyadékkal bevenni a gyógyszert, mivel azok befolyásolják – igaz, van, ami csak kis mértékben – azok szétesési idejét és felszívódásának hatékonyságát.

A kávé például az antidepresszánsok esetében kifejezetten kerülendő, különösen a bevétel előtti 1 órában és a bevétel utáni 2 órában. Csersav tartalma és vízhajtó tulajdonsága miatt egyébként sem ajánlott kávéval bevenni a gyógyszert, hiszen a felszívódáshoz bőséges folyadékra van szükség, valamint a vérnyomást is megemeli, ami ha vérnyomás csökkentő gyógyszerről van szó, gyakorlatilag ellensúlyozza annak hatását.

A tejes italok esetében azt találták, hogy akadályozzák az antibiotikumok bélből való felszívódását, a gyümölcslevek közül pedig kifejezetten a grépfrút- és a narancslé az, ami módosítja a gyógyszerek – pontosabban az allergia elleni készítmények - hatékonyságát, nagy valószínűséggel a savasságuk miatt. Érdekesség, hogy ugyanezen gyümölcslevek éppenséggel pont felerősítik más gyógyszerek, például a koleszterincsökkentők hatásosságát.

Tehát mindenképpen vízzel érdemes bevennünk a gyógyszereket, legyenek azok bármilyen típusúak, azonban van még egy dolog, amire érdemes odafigyelni, ez pedig a folyadék mennyisége.

Sokszor még a betegtájékoztatókon is feltüntetik, hogy bőséges folyadékbevitel javallott, ezt pedig nem árt komolyan venni, mivel a legtöbbször ez azért van kiemelve, mert az adott gyógyszer irritálhatja a gyomrot, nyálkahártyát vagy nyelőcsövet, illetve a kapszula vagy tabletta szétesési ideje is függ szervezetünk hidratáltságától. Nem véletlen, hogy például antibiotikumok mellé probiotikumot is szoktak felírni, elkerülve ezzel a gyomor és emésztőrendszer egyensúlyának felborulását, ezzel pedig a bélrendszer védelmi mechanizmusának gyengülését.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

A fogszuvasodás következményei

A fogainkat leggyakrabban érintő probléma a fogszuvasodás, nem véletlen, hogy tulajdonképpen népbetegségről beszélhetünk. Nem is csoda, hogy az idősebb korosztály mintegy fele teljesen fogatlan, de sok gyermek esetében is, már több maradó fog hiánya figyelhető meg.

Talpfájdalom lehetséges okai

Egy átlagos napon hozzávetőleg 8.000-10.000 lépést teszünk meg. Nem csoda, hogy életünk során (szinte) valamennyien megtapasztaljuk, mit is jelent a lábfájás.

Póráz nélküli kutyasétáltatás?

Vidéken fel sem merül a kutyasétáltatás gondolata, a városokban lakásban tartott kutyusoknak viszont kötelező napi háromszor. Az azonban, hogy mennyi szabadságot adunk kedvenceinknek a szabadban, sokszor egyéni döntés kérdése. Számos vélemény terjed ebben a témában, de vajon mi a helyes? Van-e egyáltalán helyesnek mondható magatartás?