Nádcukor egyenlő barnacukor?
- Dátum: 2022.01.04., 20:10
- Fort Molnár Henriett
- képek:pexels.com
- aroma, barna cukor, cukor, egészség, étrend, ízvilág, különbség, nádcukor, összehasonlítás
A cukor különféle fajtáiból ma már annyi sorakozik a boltok polcain, hogy akár egy fél órát is elidőzhetünk a kínálatot bogarászva. Talán nem is leszünk okosabbak, melyiket válasszuk. De ha nem a hagyományos, finomított fehér cukrot szeretnénk levenni, hanem valami enyhébb változatot, mi alapján döntsünk?
Természetesen rengeteg alternatíva van. Választhatunk sztíviát, eritritet, xillitet, különféle édesítőszereket attól függően, milyen célunk van az édesítéssel, és milyen elveket képviselünk.
Ebben a cikkben azt fogjuk megnézni, mi a különbség a nádcukor és a barna cukor között.
A nádcukrot a cukornád levéből állítják elő, ami egy forralási és egy szűrési folyamaton megy keresztül, mégis megőrzi természetes nedvesség- és melasztartalmát. Ez még mindig egy rendkívül nyers forma, ezért is sorolják az organikus élelmiszerek közé. A barna cukor ugyanezen a cukor kinyerési folyamaton megy keresztül, a különbség mindössze annyi, hogy a végén még egy finomítási eljárásnak is alávetik, ami által kristályosodni fog. Barna színét a megmaradt melasztartalom adja.
Van-e ízbeli különbség?
A nádcukor íze sokkal mélyebb és testesebb. Sokan a vaníliához hasonlítják, amelyhez egy kis virágos vagy gyümölcsös aroma társul. Ezt az ízvilágot a kristályokban maradó melasz és a különböző ásványi anyagok biztosítják.
A barna cukor íze ettől eltérően attól függ, hogy „mennyire barna”. A csak halványbarna cukor inkább tejkaramella ízű, lágyabb és kevésbé komplex. A sötétbarna cukor sokkal karamellásabb ízzel rendelkezik, amit egy kifejezettebb melasz aroma kísér.
Melyik az egészségesebb?
A nutritionix.com weboldala szerint egy teáskanál nádcukor összetétele a következőképpen alakul:
11 kalória
0g zsírsav
0g koleszterin
0,8mg nátrium
4 mg kálium
2,9g szénhidrát
9g élelmi rost
2,9g cukor
0g fehérje
0,2% kalcium
0,1% vas
Meglepő módon a barna cukor összetétele teljesen ugyanez! Tehát ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy egy egészségesebb életmódhoz melyik cukorra essen a választásunk, azt tanácsoljuk, hogy bármelyikre! Döntsünk aszerint, hogy milyen ízvilágot kedvelünk. Ha egy enyhébb aromájú ételt készítenénk, válasszuk a barna cukrot, viszont az intenzívebb ízekhez mindenképpen a nádcukor ajánlott. Bármelyik jobb a hagyományos, finomított fehér cukornál.
Fontos azonban kiemelni, hogy ha egészségügyi problémáink vannak, például cukorbetegség, akkor egyik sem a legjobb opció, így mindenképpen konzultáljunk szakorvosunkkal, számunkra mi a megfelelő édesítési technika.
Fort Molnár Henriett
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.