Menü

Nádcukor egyenlő barnacukor?

A cukor különféle fajtáiból ma már annyi sorakozik a boltok polcain, hogy akár egy fél órát is elidőzhetünk a kínálatot bogarászva. Talán nem is leszünk okosabbak, melyiket válasszuk. De ha nem a hagyományos, finomított fehér cukrot szeretnénk levenni, hanem valami enyhébb változatot, mi alapján döntsünk?

Természetesen rengeteg alternatíva van. Választhatunk sztíviát, eritritet, xillitet, különféle édesítőszereket attól függően, milyen célunk van az édesítéssel, és milyen elveket képviselünk.

Ebben a cikkben azt fogjuk megnézni, mi a különbség a nádcukor és a barna cukor között.

A nádcukrot a cukornád levéből állítják elő, ami egy forralási és egy szűrési folyamaton megy keresztül, mégis megőrzi természetes nedvesség- és melasztartalmát. Ez még mindig egy rendkívül nyers forma, ezért is sorolják az organikus élelmiszerek közé. A barna cukor ugyanezen a cukor kinyerési folyamaton megy keresztül, a különbség mindössze annyi, hogy a végén még egy finomítási eljárásnak is alávetik, ami által kristályosodni fog. Barna színét a megmaradt melasztartalom adja.

Van-e ízbeli különbség?

A nádcukor íze sokkal mélyebb és testesebb. Sokan a vaníliához hasonlítják, amelyhez egy kis virágos vagy gyümölcsös aroma társul. Ezt az ízvilágot a kristályokban maradó melasz és a különböző ásványi anyagok biztosítják.

A barna cukor íze ettől eltérően attól függ, hogy „mennyire barna”. A csak halványbarna cukor inkább tejkaramella ízű, lágyabb és kevésbé komplex. A sötétbarna cukor sokkal karamellásabb ízzel rendelkezik, amit egy kifejezettebb melasz aroma kísér.

Melyik az egészségesebb?

A nutritionix.com weboldala szerint egy teáskanál nádcukor összetétele a következőképpen alakul:

11 kalória
0g zsírsav
0g koleszterin
0,8mg nátrium
4 mg kálium
2,9g szénhidrát
9g élelmi rost
2,9g cukor
0g fehérje
0,2% kalcium
0,1% vas

Meglepő módon a barna cukor összetétele teljesen ugyanez! Tehát ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy egy egészségesebb életmódhoz melyik cukorra essen a választásunk, azt tanácsoljuk, hogy bármelyikre! Döntsünk aszerint, hogy milyen ízvilágot kedvelünk. Ha egy enyhébb aromájú ételt készítenénk, válasszuk a barna cukrot, viszont az intenzívebb ízekhez mindenképpen a nádcukor ajánlott. Bármelyik jobb a hagyományos, finomított fehér cukornál.

Fontos azonban kiemelni, hogy ha egészségügyi problémáink vannak, például cukorbetegség, akkor egyik sem a legjobb opció, így mindenképpen konzultáljunk szakorvosunkkal, számunkra mi a megfelelő édesítési technika.

Fort Molnár Henriett

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.