Menü

Depresszió jelei az arcon

A depresszió az egyik leggyakoribb lelki eredetű probléma világszerte: az emberiség 3%-a átélt életében már legalább egyszer egy depresszív periódust.

Mi az a depresszió?

A depresszió (súlyos depressziós zavar) olyan lehangoltságot jelent, amely hosszabb távon, minimum két héten keresztül fennáll. A depresszió tünetei, jellemzői egyénenként lehetnek eltérő erősségűek, ám minden depresszióban szenvedő egyénre jellemző a lehangoltság, az önbizalom hiánya, vagy a negatív önértékelés. Ilyenkor a szenvedő fél elveszti a lelkesedését, nem talál már örömet azokban a tevékenységekben, amelyek korábban felvidították, közönyössé, érdektelenné válik. Érdekesség, hogy a depresszió a fiatal felnőtteknél jelentkezik leginkább, főleg a 20-as, 30-as éveinkben és a nőknél kétszeres gyakorisággal fordul elő, mint a férfiaknál.

Milyen hosszú egy depressziós periódus?
A depresszió tünetei mellett a periódusok hosszúsága, gyakorisága is egyénenként változik, illetve a depressziós roham tünetei is más intenzitásúak lehetnek. Vannak, akik néhány évente élnek át egy-egy depressziós periódust, például, ha nehezen leküzdhető akadályokba ütköznek, vagy nem tudnak feldolgozni bizonyos eseményeket. Vannak, akiknél akut jelleggel fordul elő a probléma és vannak, akiknél a depresszió állandó állapottá válik: ekkor a betegség jobban meglátszik a beteg emberi kapcsolatain, munkavégzésén vagy tanulmányain. Mivel a depresszió alapvetően hatással van a beteg alvási szokásaira és táplálkozására is, egy hosszabb periódus megterhelheti az ember szervezetét.

Milyen testi tüneteket okoz a depresszió, mik a depresszió jelei arcon?

Gyakran merül föl az érdeklődőkben a kérdés, hogy mik a depresszió fizikai tünetei, mik a depresszio jelei az arcon és testünk más részein, illetve hogyan befolyásolja a depresszió a beteg megjelenését. A depresszió egyrészt befolyásolja a testsúlyt - akár hirtelen hízás, akár fogyás esetében -, azonban a súlyingadozás mellett más testi tüneteket is okozhat: ide tartozik például, hogy az érdektelenség, lehangoltság hatására a beteg a megszokotthoz képest nem törődik külsőjével (nem fésülködik, nem mossa ruháit stb.), az álmatlanság hatására nem ritka a karikás szem, a beesett arc sem.

A depresszió tünetei továbbá az alváshiányból eredő lehangoltság, a sápadt és beesett arc, illetve gyakran a szem alatt húzódó sötét színű karikák - a beesett arc lelki okai közé tartozhat a depresszió, azonban más fizikai problémákat sem szabad kizárnunk, mint például a vashiány, vagy a vérszegénység, amik mind okozhatnak hasonló, depresszióra emlékeztető tüneteket.

A depresszió jelei nőknél és férfiaknál eltérhetnek: míg a nők hajlamosabbak a begubózásra, míg a férfiaknak gyakrabban lehetnek agresszív megnyilvánulásaik.

Anya, aki nélkül nem menne

Az anya az a személy, aki mindent egyben tart. Anya főz, mos, takarít, gyereket rendez, életet koordinál, bevásárol. Félreértés ne essék, a férfiak szép szerepet vállalhatnak ebben, de mi van akkor, ha túl sok tennivaló hárul anyára és kidől a sorból?

Mit üzen a testbeszéd?

Mi is az a testbeszéd? Ha röviden szeretném megfogalmazni, akkor a testbeszéd egy közvetítő tényező az emberi kommunikációban. Nem verbális kommunikáció, mely természetes kísérője a verbális kommunikációnknak, az emberek közötti kapcsolatteremtés egyik formája.

Azzal a személlyel jó lenni, aki mellett megerősödőm önmagamban

Mind szeretnénk jól partnert választani. Egy-egy sikertelen kapcsolat, szakítás vagy válás után pedig rendszerint feltesszük magunknak a mit rontottam el? kérdést, és felmerülhet bennünk, hogy a rossz választásunk sodort minket ebbe a helyzetbe. De vajon mi az a legfontosabb dolog, aminek meg kell lennie a másikban? Mi az, ami elengedhetetlen egy hosszú távon is jól működő kapcsolathoz?

A szorongás vegetatív jelei az interakcióban

A szorongás számos elmebetegségben központi jellegű tünet, ennek élményháttere olyan többnyire anticipatív (elővételező) jellegű félelem, amely nem közvetlen, nem valós és nem megfelelően értékelt veszélyek érzékeléséből fakad

Dolgok, amik megerősítik a szerelmet

Ne akarjuk megváltoztatni a párunkat - szól a pszichológus első tanácsa, arra, hogyan erősíthetjük meg párkapcsolatunkat. Semmire sincs garancia, ám ha megfogadjuk a további négy javaslatot, nem valószínű, hogy nagyon melléfogunk