Menü

A szaunázás áldásos hatásai

A szaunázás már egy évezredek óta közkedvelt tevékenység, nem véletlenül. Számos pozitív egészségügyi hatása van és kifejezetten gyógyászati célokra is használják. Eredetileg a finneknek tulajdonítják ezt a szokást, azonban már régebben is ismeretes volt az izzasztás gyógyító ereje.

Manapság is igen népszerű a szauna használata, szinte már minden uszodában és wellnesshotelben elengedhetetlen része a szolgáltatásnak. Általában csak pihenés és relaxáció miatt keresik fel az emberek a szaunát, de gyógyászati célokra is használják, bár mindenképp fontos megjegyezni, hogy nem mindenkinek ajánlott a használata és itt is vannak bizonyos szabályok, amiket érdemes betartani.

A szaunának eredetileg a hagyományos finn változata száraz, maximum 10-20%-os páratartalmú és nagyjából 70-100 Celsius-fok között mozog, de vannak olyan szaunák is, ahol kifejezetten párás a levegő – illóolajok és a víz párolgásával érik ezt el. A szervezetre gyakorolt pozitív hatás azonban nem függ a szauna fajtájától, hiszen minden esetben a testhőmérséklet emelése váltja ki azokat a bizonyos élettani folyamatokat.

A szaunában a testhőmérsékletünk - pontosabban a külső hőmérsékletünk, mivel a belső hőmérsékletünk szigorú határértékek között mozog minden esetben, különben már lázról beszélünk – akár 40 Celsius-fokra is felemelkedhet. Ennek az a következménye, hogy egyre jobban izzadunk, ami miatt pedig felgyorsul a szívverésünk, hiszen a szervezet próbálja hűteni magát. A pulzus emelkedésével az erek is kitágulnak, így fokozza a vérkeringést. Ez a szervezet szempontjából hasonló, mintha testmozgást végeznénk, ám itt valós izommunka nem történik. Ettől függetlenül a pozitív egészségügyi hatások mind ehhez kapcsolódnak:

Az első és legfontosabb a már említett szív-és érrendszerre kifejtett pozitív hatás. Az erek kitágulása és pulzus emelkedése megedzi az érrendszert, így a rendszeres szaunahasználók között csökken a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának esélye.

Szintén jó hatással van a bőrpanaszokra, bár, ha elsődlegesen emiatt szeretnénk szaunázni, érdemesebb a száraz szaunát választani. Az izzadás egyfajta tisztulás is, így a bőrünk felfrissül és megszabadul a benne lévő lerakódott káros anyagoktól. Itt fontos megjegyezni, hogy míg az aknéval vagy pikkelysömörrel küzdők esetében igen hasznos lehet a szauna, addig egyes bőrproblémáknál éppen kerülni kell a használatát, ilyen például az ekcéma.

Stresszcsökkentő hatását már fentebb is említettük, illetve fájdalomcsillapító hatása is ismert, főleg ízületi eredetű és izomfájdalmak esetében hatásos.

Régóta ismert jótékony hatása a légúti megbetegedések kezelésében is, kifejezetten az asztmás panaszok esetében, illetve a tüdőben lévő váladék fellazításában segít. Asztmások esetében azonban nem árt óvatosnak lenni, mivel egyes betegeknél a száraz, meleg levegő rontja a tüneteket és a nedves levegő mérsékeli azokat, más betegek esetében pedig fordítva.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.