Menü

A szaunázás áldásos hatásai

A szaunázás már egy évezredek óta közkedvelt tevékenység, nem véletlenül. Számos pozitív egészségügyi hatása van és kifejezetten gyógyászati célokra is használják. Eredetileg a finneknek tulajdonítják ezt a szokást, azonban már régebben is ismeretes volt az izzasztás gyógyító ereje.

Manapság is igen népszerű a szauna használata, szinte már minden uszodában és wellnesshotelben elengedhetetlen része a szolgáltatásnak. Általában csak pihenés és relaxáció miatt keresik fel az emberek a szaunát, de gyógyászati célokra is használják, bár mindenképp fontos megjegyezni, hogy nem mindenkinek ajánlott a használata és itt is vannak bizonyos szabályok, amiket érdemes betartani.

A szaunának eredetileg a hagyományos finn változata száraz, maximum 10-20%-os páratartalmú és nagyjából 70-100 Celsius-fok között mozog, de vannak olyan szaunák is, ahol kifejezetten párás a levegő – illóolajok és a víz párolgásával érik ezt el. A szervezetre gyakorolt pozitív hatás azonban nem függ a szauna fajtájától, hiszen minden esetben a testhőmérséklet emelése váltja ki azokat a bizonyos élettani folyamatokat.

A szaunában a testhőmérsékletünk - pontosabban a külső hőmérsékletünk, mivel a belső hőmérsékletünk szigorú határértékek között mozog minden esetben, különben már lázról beszélünk – akár 40 Celsius-fokra is felemelkedhet. Ennek az a következménye, hogy egyre jobban izzadunk, ami miatt pedig felgyorsul a szívverésünk, hiszen a szervezet próbálja hűteni magát. A pulzus emelkedésével az erek is kitágulnak, így fokozza a vérkeringést. Ez a szervezet szempontjából hasonló, mintha testmozgást végeznénk, ám itt valós izommunka nem történik. Ettől függetlenül a pozitív egészségügyi hatások mind ehhez kapcsolódnak:

Az első és legfontosabb a már említett szív-és érrendszerre kifejtett pozitív hatás. Az erek kitágulása és pulzus emelkedése megedzi az érrendszert, így a rendszeres szaunahasználók között csökken a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának esélye.

Szintén jó hatással van a bőrpanaszokra, bár, ha elsődlegesen emiatt szeretnénk szaunázni, érdemesebb a száraz szaunát választani. Az izzadás egyfajta tisztulás is, így a bőrünk felfrissül és megszabadul a benne lévő lerakódott káros anyagoktól. Itt fontos megjegyezni, hogy míg az aknéval vagy pikkelysömörrel küzdők esetében igen hasznos lehet a szauna, addig egyes bőrproblémáknál éppen kerülni kell a használatát, ilyen például az ekcéma.

Stresszcsökkentő hatását már fentebb is említettük, illetve fájdalomcsillapító hatása is ismert, főleg ízületi eredetű és izomfájdalmak esetében hatásos.

Régóta ismert jótékony hatása a légúti megbetegedések kezelésében is, kifejezetten az asztmás panaszok esetében, illetve a tüdőben lévő váladék fellazításában segít. Asztmások esetében azonban nem árt óvatosnak lenni, mivel egyes betegeknél a száraz, meleg levegő rontja a tüneteket és a nedves levegő mérsékeli azokat, más betegek esetében pedig fordítva.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.