Menü

A szaunázás áldásos hatásai

A szaunázás már egy évezredek óta közkedvelt tevékenység, nem véletlenül. Számos pozitív egészségügyi hatása van és kifejezetten gyógyászati célokra is használják. Eredetileg a finneknek tulajdonítják ezt a szokást, azonban már régebben is ismeretes volt az izzasztás gyógyító ereje.

Manapság is igen népszerű a szauna használata, szinte már minden uszodában és wellnesshotelben elengedhetetlen része a szolgáltatásnak. Általában csak pihenés és relaxáció miatt keresik fel az emberek a szaunát, de gyógyászati célokra is használják, bár mindenképp fontos megjegyezni, hogy nem mindenkinek ajánlott a használata és itt is vannak bizonyos szabályok, amiket érdemes betartani.

A szaunának eredetileg a hagyományos finn változata száraz, maximum 10-20%-os páratartalmú és nagyjából 70-100 Celsius-fok között mozog, de vannak olyan szaunák is, ahol kifejezetten párás a levegő – illóolajok és a víz párolgásával érik ezt el. A szervezetre gyakorolt pozitív hatás azonban nem függ a szauna fajtájától, hiszen minden esetben a testhőmérséklet emelése váltja ki azokat a bizonyos élettani folyamatokat.

A szaunában a testhőmérsékletünk - pontosabban a külső hőmérsékletünk, mivel a belső hőmérsékletünk szigorú határértékek között mozog minden esetben, különben már lázról beszélünk – akár 40 Celsius-fokra is felemelkedhet. Ennek az a következménye, hogy egyre jobban izzadunk, ami miatt pedig felgyorsul a szívverésünk, hiszen a szervezet próbálja hűteni magát. A pulzus emelkedésével az erek is kitágulnak, így fokozza a vérkeringést. Ez a szervezet szempontjából hasonló, mintha testmozgást végeznénk, ám itt valós izommunka nem történik. Ettől függetlenül a pozitív egészségügyi hatások mind ehhez kapcsolódnak:

Az első és legfontosabb a már említett szív-és érrendszerre kifejtett pozitív hatás. Az erek kitágulása és pulzus emelkedése megedzi az érrendszert, így a rendszeres szaunahasználók között csökken a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának esélye.

Szintén jó hatással van a bőrpanaszokra, bár, ha elsődlegesen emiatt szeretnénk szaunázni, érdemesebb a száraz szaunát választani. Az izzadás egyfajta tisztulás is, így a bőrünk felfrissül és megszabadul a benne lévő lerakódott káros anyagoktól. Itt fontos megjegyezni, hogy míg az aknéval vagy pikkelysömörrel küzdők esetében igen hasznos lehet a szauna, addig egyes bőrproblémáknál éppen kerülni kell a használatát, ilyen például az ekcéma.

Stresszcsökkentő hatását már fentebb is említettük, illetve fájdalomcsillapító hatása is ismert, főleg ízületi eredetű és izomfájdalmak esetében hatásos.

Régóta ismert jótékony hatása a légúti megbetegedések kezelésében is, kifejezetten az asztmás panaszok esetében, illetve a tüdőben lévő váladék fellazításában segít. Asztmások esetében azonban nem árt óvatosnak lenni, mivel egyes betegeknél a száraz, meleg levegő rontja a tüneteket és a nedves levegő mérsékeli azokat, más betegek esetében pedig fordítva.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

A fogszuvasodás következményei

A fogainkat leggyakrabban érintő probléma a fogszuvasodás, nem véletlen, hogy tulajdonképpen népbetegségről beszélhetünk. Nem is csoda, hogy az idősebb korosztály mintegy fele teljesen fogatlan, de sok gyermek esetében is, már több maradó fog hiánya figyelhető meg.

Talpfájdalom lehetséges okai

Egy átlagos napon hozzávetőleg 8.000-10.000 lépést teszünk meg. Nem csoda, hogy életünk során (szinte) valamennyien megtapasztaljuk, mit is jelent a lábfájás.

Póráz nélküli kutyasétáltatás?

Vidéken fel sem merül a kutyasétáltatás gondolata, a városokban lakásban tartott kutyusoknak viszont kötelező napi háromszor. Az azonban, hogy mennyi szabadságot adunk kedvenceinknek a szabadban, sokszor egyéni döntés kérdése. Számos vélemény terjed ebben a témában, de vajon mi a helyes? Van-e egyáltalán helyesnek mondható magatartás?