Menü

A szaunázás áldásos hatásai

A szaunázás már egy évezredek óta közkedvelt tevékenység, nem véletlenül. Számos pozitív egészségügyi hatása van és kifejezetten gyógyászati célokra is használják. Eredetileg a finneknek tulajdonítják ezt a szokást, azonban már régebben is ismeretes volt az izzasztás gyógyító ereje.

Manapság is igen népszerű a szauna használata, szinte már minden uszodában és wellnesshotelben elengedhetetlen része a szolgáltatásnak. Általában csak pihenés és relaxáció miatt keresik fel az emberek a szaunát, de gyógyászati célokra is használják, bár mindenképp fontos megjegyezni, hogy nem mindenkinek ajánlott a használata és itt is vannak bizonyos szabályok, amiket érdemes betartani.

A szaunának eredetileg a hagyományos finn változata száraz, maximum 10-20%-os páratartalmú és nagyjából 70-100 Celsius-fok között mozog, de vannak olyan szaunák is, ahol kifejezetten párás a levegő – illóolajok és a víz párolgásával érik ezt el. A szervezetre gyakorolt pozitív hatás azonban nem függ a szauna fajtájától, hiszen minden esetben a testhőmérséklet emelése váltja ki azokat a bizonyos élettani folyamatokat.

A szaunában a testhőmérsékletünk - pontosabban a külső hőmérsékletünk, mivel a belső hőmérsékletünk szigorú határértékek között mozog minden esetben, különben már lázról beszélünk – akár 40 Celsius-fokra is felemelkedhet. Ennek az a következménye, hogy egyre jobban izzadunk, ami miatt pedig felgyorsul a szívverésünk, hiszen a szervezet próbálja hűteni magát. A pulzus emelkedésével az erek is kitágulnak, így fokozza a vérkeringést. Ez a szervezet szempontjából hasonló, mintha testmozgást végeznénk, ám itt valós izommunka nem történik. Ettől függetlenül a pozitív egészségügyi hatások mind ehhez kapcsolódnak:

Az első és legfontosabb a már említett szív-és érrendszerre kifejtett pozitív hatás. Az erek kitágulása és pulzus emelkedése megedzi az érrendszert, így a rendszeres szaunahasználók között csökken a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának esélye.

Szintén jó hatással van a bőrpanaszokra, bár, ha elsődlegesen emiatt szeretnénk szaunázni, érdemesebb a száraz szaunát választani. Az izzadás egyfajta tisztulás is, így a bőrünk felfrissül és megszabadul a benne lévő lerakódott káros anyagoktól. Itt fontos megjegyezni, hogy míg az aknéval vagy pikkelysömörrel küzdők esetében igen hasznos lehet a szauna, addig egyes bőrproblémáknál éppen kerülni kell a használatát, ilyen például az ekcéma.

Stresszcsökkentő hatását már fentebb is említettük, illetve fájdalomcsillapító hatása is ismert, főleg ízületi eredetű és izomfájdalmak esetében hatásos.

Régóta ismert jótékony hatása a légúti megbetegedések kezelésében is, kifejezetten az asztmás panaszok esetében, illetve a tüdőben lévő váladék fellazításában segít. Asztmások esetében azonban nem árt óvatosnak lenni, mivel egyes betegeknél a száraz, meleg levegő rontja a tüneteket és a nedves levegő mérsékeli azokat, más betegek esetében pedig fordítva.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!