Menü

Miért isszuk a gyomorkeserűket?

A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk? Erről szól mai cikkünk.

Bárkivel előfordul olykor, hogy lelassul az emésztése, gyomorproblémák fordulnak elő és emiatt puffadás, gyomorégés vagy éppen reflux alakul ki. A gyógynövények és gyomorkeserűk ekkor lehetnek segítségünkre. Gyógyszerként régóta alkalmazzák őket, élvezeti értéküket azonban csak a legutóbbi időkben fedezték fel.

Szakértők azt mondják, hogy néha szükség van az emésztőrendszer pihentetésére és regenerálására, a gyógynövények, illetve a gyomorkeserűk pedig ebben tudnak segíteni. A gyomorkeserűk számos keserű gyógynövényt tartalmaznak, ezek pedig jó hatással vannak az emésztésre, ugyanis támogatják a méregtelenítést, szabályozzák a vércukorszintet.

Bizonyos gyógynövények serkentik az emésztőrendszer működését, étkezés előtt fogyasztva segítik az emésztőenzimek munkáját, így támogatják az epetermelést és a gyomorsavra is jótékony hatást gyakorolnak. A gyomorkeserűk megfelelő és mértékletes fogyasztása segíthet puffadás, fokozott bélgázképződés, székrekedés, hányinger, gyomorégés és más gyomorpanaszok esetén.

Ezek a likőrök gyógyírt jelenthetnek gyomorrontás esetén is.

Gyomorkeserűket sokféle gyógynövényből készítenek, például bojtorjángyökérből, pitypangból, ürömből, tárnicsból, de tartalmazhatnak tormát, vízitormát és angyalgyökeret is.

A gyomorkeserűk jellegzetes, keserű ízüket főleg ezeknek gyógynövényeknek köszönhetik, a fent említettek mellett a rebarbarának, illetve számos felhasznált fűszernek, úgy, mint a fahéj, a sáfrány, a citrusfélék vagy éppen a szegfűszeg.

Az összetevők mellett az arányok és az érlelési idő határozza meg az ital gyógyerejét, ízét, karakterét, fajtáját. Nyáron van, aki a gyomorkeserűket szódával fogyasztja, így nem csupán hűsít és felfrissít, hanem kis mennyiségben a problémás gyomrot is megnyugtatja.

Ha azt mondjuk, gyomorkeserű, van, aki rögtön sorolja az alkoholokat név szerint, pedig a gyomorkeserű italoknak nemcsak alkoholos változatai léteznek, hanem vannak alkoholmentes fajtái is, így azok is fogyaszthatják, akik nem isznak alkoholt.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.