Menü

Miért isszuk a gyomorkeserűket?

A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk? Erről szól mai cikkünk.

Bárkivel előfordul olykor, hogy lelassul az emésztése, gyomorproblémák fordulnak elő és emiatt puffadás, gyomorégés vagy éppen reflux alakul ki. A gyógynövények és gyomorkeserűk ekkor lehetnek segítségünkre. Gyógyszerként régóta alkalmazzák őket, élvezeti értéküket azonban csak a legutóbbi időkben fedezték fel.

Szakértők azt mondják, hogy néha szükség van az emésztőrendszer pihentetésére és regenerálására, a gyógynövények, illetve a gyomorkeserűk pedig ebben tudnak segíteni. A gyomorkeserűk számos keserű gyógynövényt tartalmaznak, ezek pedig jó hatással vannak az emésztésre, ugyanis támogatják a méregtelenítést, szabályozzák a vércukorszintet.

Bizonyos gyógynövények serkentik az emésztőrendszer működését, étkezés előtt fogyasztva segítik az emésztőenzimek munkáját, így támogatják az epetermelést és a gyomorsavra is jótékony hatást gyakorolnak. A gyomorkeserűk megfelelő és mértékletes fogyasztása segíthet puffadás, fokozott bélgázképződés, székrekedés, hányinger, gyomorégés és más gyomorpanaszok esetén.

Ezek a likőrök gyógyírt jelenthetnek gyomorrontás esetén is.

Gyomorkeserűket sokféle gyógynövényből készítenek, például bojtorjángyökérből, pitypangból, ürömből, tárnicsból, de tartalmazhatnak tormát, vízitormát és angyalgyökeret is.

A gyomorkeserűk jellegzetes, keserű ízüket főleg ezeknek gyógynövényeknek köszönhetik, a fent említettek mellett a rebarbarának, illetve számos felhasznált fűszernek, úgy, mint a fahéj, a sáfrány, a citrusfélék vagy éppen a szegfűszeg.

Az összetevők mellett az arányok és az érlelési idő határozza meg az ital gyógyerejét, ízét, karakterét, fajtáját. Nyáron van, aki a gyomorkeserűket szódával fogyasztja, így nem csupán hűsít és felfrissít, hanem kis mennyiségben a problémás gyomrot is megnyugtatja.

Ha azt mondjuk, gyomorkeserű, van, aki rögtön sorolja az alkoholokat név szerint, pedig a gyomorkeserű italoknak nemcsak alkoholos változatai léteznek, hanem vannak alkoholmentes fajtái is, így azok is fogyaszthatják, akik nem isznak alkoholt.

Soha nem látott magasságokban a virtuális valóság

A virtuális valóság (VR), mint szórakoztatási forma alig pár éves múltra tekint vissza, mégis rengeteget fejlődött. A fejlesztések jelenleg a harmadik generációnál tartanak, amely már képes az emberi test szinte minden mozgását egy közös térben érzékelni. Írásomat többek között az inspirálta, hogy nemrégiben lehetőségem volt kipróbálni a VR technológiát és több játékkal is játszhattam. Az alábbi cikkben egyfajta áttekintést kaphatunk arról, hogy jelenleg hol tart az említett „tudomány” és hogyan jutott idáig.

Mindenkinek kell egy hobbi, ami önbizalmat ad

A magabiztosság nem velünk született adottság, sokkal inkább egy olyan készség, amelyet az élet során fejleszthetünk. Egy meglepően hatékony és gyakran alábecsült módszer erre a rendszeres hobbi gyakorlása. Legyen szó festésről, futásról, túrázásról vagy kertészkedésről, a szenvedéllyel űzött szabadidős tevékenységek nemcsak örömet nyújtanak, hanem hosszú távon hozzájárulnak önmagunk jobb megismeréséhez és önértékelésünk növeléséhez is.

Miért félünk a pletykáktól? – A digitális szóbeszéd árnyéka

A különböző híresztelések mindig is részei voltak az emberi társadalomnak. Már az ősidőkben is suttogtak egymás fülébe történeteket az emberek, hogy kibeszéljék, megítéljék vagy épp figyelmeztessék egymást. Ám míg korábban a pletyka személyes, szűk körben terjedt, ma már pillanatok alatt elérheti az egész világot. Az online térben új arcot öltött: azonnalivá, nyilvánossá és gyakran kontrollálhatatlanná vált. Éppen ezért félünk tőle jobban, mint valaha.

Kreatív kezek, nyugodt lélek. Miért kézműveskedünk?

Alkotni szinte bármilyen formában jó. A szó szoros értelmében a készítés bármely „műfaját” választhatjuk, ha szeretnénk érezni annak pozitív hatásait. Mindegy, hogy egy matricát ragasztunk ki, vagy éppen fából faragunk, fonalból fonunk, fényképalbumot ragasztunk össze, az alkotókedvünk garantáltan szárnyalni fog, és ezáltal önmagunkat is jobban megismerhetjük.

A zöld tea jótékony hatásai

A zöld tea számos jótékony hatással rendelkezik, amelyek közül több tudományosan is alátámasztott. Nézzük a legfontosabbakat!