Menü

Miért isszuk a gyomorkeserűket?

A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk? Erről szól mai cikkünk.

Bárkivel előfordul olykor, hogy lelassul az emésztése, gyomorproblémák fordulnak elő és emiatt puffadás, gyomorégés vagy éppen reflux alakul ki. A gyógynövények és gyomorkeserűk ekkor lehetnek segítségünkre. Gyógyszerként régóta alkalmazzák őket, élvezeti értéküket azonban csak a legutóbbi időkben fedezték fel.

Szakértők azt mondják, hogy néha szükség van az emésztőrendszer pihentetésére és regenerálására, a gyógynövények, illetve a gyomorkeserűk pedig ebben tudnak segíteni. A gyomorkeserűk számos keserű gyógynövényt tartalmaznak, ezek pedig jó hatással vannak az emésztésre, ugyanis támogatják a méregtelenítést, szabályozzák a vércukorszintet.

Bizonyos gyógynövények serkentik az emésztőrendszer működését, étkezés előtt fogyasztva segítik az emésztőenzimek munkáját, így támogatják az epetermelést és a gyomorsavra is jótékony hatást gyakorolnak. A gyomorkeserűk megfelelő és mértékletes fogyasztása segíthet puffadás, fokozott bélgázképződés, székrekedés, hányinger, gyomorégés és más gyomorpanaszok esetén.

Ezek a likőrök gyógyírt jelenthetnek gyomorrontás esetén is.

Gyomorkeserűket sokféle gyógynövényből készítenek, például bojtorjángyökérből, pitypangból, ürömből, tárnicsból, de tartalmazhatnak tormát, vízitormát és angyalgyökeret is.

A gyomorkeserűk jellegzetes, keserű ízüket főleg ezeknek gyógynövényeknek köszönhetik, a fent említettek mellett a rebarbarának, illetve számos felhasznált fűszernek, úgy, mint a fahéj, a sáfrány, a citrusfélék vagy éppen a szegfűszeg.

Az összetevők mellett az arányok és az érlelési idő határozza meg az ital gyógyerejét, ízét, karakterét, fajtáját. Nyáron van, aki a gyomorkeserűket szódával fogyasztja, így nem csupán hűsít és felfrissít, hanem kis mennyiségben a problémás gyomrot is megnyugtatja.

Ha azt mondjuk, gyomorkeserű, van, aki rögtön sorolja az alkoholokat név szerint, pedig a gyomorkeserű italoknak nemcsak alkoholos változatai léteznek, hanem vannak alkoholmentes fajtái is, így azok is fogyaszthatják, akik nem isznak alkoholt.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.