Menü

A fogszuvasodás következményei

A fogainkat leggyakrabban érintő probléma a fogszuvasodás, nem véletlen, hogy tulajdonképpen népbetegségről beszélhetünk. Nem is csoda, hogy az idősebb korosztály mintegy fele teljesen fogatlan, de sok gyermek esetében is, már több maradó fog hiánya figyelhető meg.

Pedig ahogy sokszor mondtuk már, fogaink egy életen át megtarthatóak lennének. Csupán a megfelelő törődést kellene megkapniuk. Most azonban egy még súlyosabb problémára szeretnénk felhívni a figyelmet. Ugyanis egyetlen szuvas fog is további kockázatokat rejt magában, melynek igen súlyos következménye is lehet!

Ép testben ép lélek. Sokan ismerik a mondást és el is fogadják, felismerik annak jelentőségét, hogy a test és a lélek összefüggésben áll egymással. Azt viszont már nem mindenki tudja, akarja elfogadni, hogy fogaink állapota hatással lehet közérzetünkre, szerveinkre.

Szuvas fogunk mintegy gócpontként is működhet. Így amikor gyulladásba kerül, akkor képes egy másodlagos betegséget fenntartani egy távoli szervünkben. Így pedig hatással lehet rossz fogunk vesénkre, húgyhólyagunkra, epénkre, májunkra, tüdőnkre, vastagbelünkre, lépünkre, gyomrunkra, hasnyálmirigyünkre, de még szívünkre és vékonybelünkre is, vagy akár hajhullást, bőrproblémát és ízületi panaszokat is okozhat.

Egy szuvas fogon keresztül, a baktériumok be tudnak kerülni a véráramunkba, például a táplálkozás során. Az étel rágása közben ugyanis igen nagy nyomás képes ki alakulni, így a vérnyirok útján a baktériumok képesek eljutni távoli szerveinkbe. Így képesek ott fenntartani egy másodlagos betegséget.

Rengeteg érvet lehetne felhozni a szuvas fogak minél hamarabbi kezelése mellett. A szuvas fog önmagától sohasem fog meggyógyulni. Minél tovább várunk a kezeléssel, az annál komplikáltabb és költségesebb is lehet. A végén pedig el is veszíthetjük fogunkat, melynek pótlása pedig mindenképp szükséges.Továbbá érdemes fejben tartani az itt leírtakat is. Számos igen komoly szervi probléma is kialakulhat.

Honnan ismerhetjük fel a szuvasodást?

Kezdődő káriesz esetén fájdalmat vált ki a hideg- és meleginger is, de különösen a szájüreg 38°C körüli hőmérsékleténél hidegebb éte­lek és italok. Hasonló érzést kelt az erősen sózott étel is, a fájdalmat azonban a tömény formában fogyasztott édesség váltja ki leginkább (cukor, cukorka, lekvár, méz, aszalt gyümölcs stb.). A megtámadott fog mégis érzékennyé válhat.

Az így keletkező fogfájás nem éles fájdalom formájá­ban jelentkezik, hanem sajgásként; soha nem támad magától, hanem mindig külső inger váltja ki. Hasonló szubjektív jelenségekkel jár a cementrétegbe terjedő káriesz; ez esetben azonban már csekélyebb inger is elegendő a fentebb leírt fájdalomre­akció kiváltására.

A mindennapos egyéni szájápolás alkalmas a mikroflóra lényeges csökkentésé­re (ha célszerűen végzik), mert csökkenti a fogakon megtapadó lepedék mennyi­ségét. Legismertebb módja az egyéni szájápolás; eszközei a fogkefe, a fogpor vagy a fogpaszta és a szájöblítésre használt folyadék.

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

Tériszonnyal élni

A fóbiák olyan félelmi zavarok, amelyek bizonyos helyzetekhez vagy tárgyakhoz kötődnek. A tériszony a specifikus fóbiák közé tartozik. Hogyan is alakul ki a tériszony, és mit lehet ellene tenni? Mit jelent az agorafóbia és mit az akrofóbia

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Misophonia – amikor minden hang zavaró

Ismerjük az érzést, amikor nem bírjuk elviselni a minket körülvevő zajokat, de ez általában akkor fordul elő, ha fáradtak vagyunk, nehezen koncentrálunk, de van olyan, amikor a nap minden percében elviselhetetlenek a zajok.

Szemölcs kezelése

Felmerül a kérdés, hogy amennyiben nem fáj és nem látványos helyen van, miért szükséges eltávolítani a szemölcsöt. A válasz egyszerű: mert fertőz. A környező bőrfelületre rendkívül könnyen átterjed, de emberek között is gyakori a vírus átadása. Ilyen például az úgynevezett uszodaszemölcs, melyért egy vírus felelős, és apró, főleg végtagokon jelentkező szemölcsöket okoz.