A fogszuvasodás következményei
- Dátum: 2022.01.20., 04:53
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- betegség, egészség, étkezés, fog, gócpont, higiénia, lepedék, száj, szerv, szuvasodás, test
A fogainkat leggyakrabban érintő probléma a fogszuvasodás, nem véletlen, hogy tulajdonképpen népbetegségről beszélhetünk. Nem is csoda, hogy az idősebb korosztály mintegy fele teljesen fogatlan, de sok gyermek esetében is, már több maradó fog hiánya figyelhető meg.
Pedig ahogy sokszor mondtuk már, fogaink egy életen át megtarthatóak lennének. Csupán a megfelelő törődést kellene megkapniuk. Most azonban egy még súlyosabb problémára szeretnénk felhívni a figyelmet. Ugyanis egyetlen szuvas fog is további kockázatokat rejt magában, melynek igen súlyos következménye is lehet!
Ép testben ép lélek. Sokan ismerik a mondást és el is fogadják, felismerik annak jelentőségét, hogy a test és a lélek összefüggésben áll egymással. Azt viszont már nem mindenki tudja, akarja elfogadni, hogy fogaink állapota hatással lehet közérzetünkre, szerveinkre.
Szuvas fogunk mintegy gócpontként is működhet. Így amikor gyulladásba kerül, akkor képes egy másodlagos betegséget fenntartani egy távoli szervünkben. Így pedig hatással lehet rossz fogunk vesénkre, húgyhólyagunkra, epénkre, májunkra, tüdőnkre, vastagbelünkre, lépünkre, gyomrunkra, hasnyálmirigyünkre, de még szívünkre és vékonybelünkre is, vagy akár hajhullást, bőrproblémát és ízületi panaszokat is okozhat.
Egy szuvas fogon keresztül, a baktériumok be tudnak kerülni a véráramunkba, például a táplálkozás során. Az étel rágása közben ugyanis igen nagy nyomás képes ki alakulni, így a vérnyirok útján a baktériumok képesek eljutni távoli szerveinkbe. Így képesek ott fenntartani egy másodlagos betegséget.
Rengeteg érvet lehetne felhozni a szuvas fogak minél hamarabbi kezelése mellett. A szuvas fog önmagától sohasem fog meggyógyulni. Minél tovább várunk a kezeléssel, az annál komplikáltabb és költségesebb is lehet. A végén pedig el is veszíthetjük fogunkat, melynek pótlása pedig mindenképp szükséges.Továbbá érdemes fejben tartani az itt leírtakat is. Számos igen komoly szervi probléma is kialakulhat.
Honnan ismerhetjük fel a szuvasodást?
Kezdődő káriesz esetén fájdalmat vált ki a hideg- és meleginger is, de különösen a szájüreg 38°C körüli hőmérsékleténél hidegebb ételek és italok. Hasonló érzést kelt az erősen sózott étel is, a fájdalmat azonban a tömény formában fogyasztott édesség váltja ki leginkább (cukor, cukorka, lekvár, méz, aszalt gyümölcs stb.). A megtámadott fog mégis érzékennyé válhat.
Az így keletkező fogfájás nem éles fájdalom formájában jelentkezik, hanem sajgásként; soha nem támad magától, hanem mindig külső inger váltja ki. Hasonló szubjektív jelenségekkel jár a cementrétegbe terjedő káriesz; ez esetben azonban már csekélyebb inger is elegendő a fentebb leírt fájdalomreakció kiváltására.
A mindennapos egyéni szájápolás alkalmas a mikroflóra lényeges csökkentésére (ha célszerűen végzik), mert csökkenti a fogakon megtapadó lepedék mennyiségét. Legismertebb módja az egyéni szájápolás; eszközei a fogkefe, a fogpor vagy a fogpaszta és a szájöblítésre használt folyadék.
A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.
Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.
A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Hallottál már a hipermobilitás szindrómáról?

Vannak esetek, amikor ízületeink kötöttebbek, van, amikor lazábbak és van, amikor már gondot okozhat a lazaságuk. Ez utalhat arra, hogy hipermobilasak vagyunk.