Menü

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Előfordul, hogy ha nagyon alacsony a vércukorszintünk, szinte sóvárgunk a cukor és szénhidrát után. Ez egy teljesen normális jelenség, hiszen a test próbálja minél hamarabb a megfelelő szintre állítani a vércukorszintet. De mi a helyzet akkor, ha ez túl gyakran és a vércukorszintünktől függetlenül történik?

Sokszor az agyunk úgymond félreértelmezi a test jeleit. Ilyen például, ha szomjasak vagyunk. Ezt az agy könnyen összekeveri az éhségérzettel, így, ha tudjuk, hogy valójában megfelelő mennyiségű táplálékot fogyasztottunk és mégis valamilyen édesség vagy szénhidrát után vágyakozunk, próbáljunk meg először inni 1-2 pohár vizet. Ha valóban a szomjúság volt a probléma, már 1 pohár víz is orvosolhatja a sóvárgást, ráadásul kutatók azt találták, hogy az étkezés előtt elfogyasztott 2 pohár víz segít elkerülni a túlevést, így aki súlyfelesleggel küzd, annak is érdemes kipróbálnia ezt a praktikát.

Bár furcsán hangozhat, hogy ha éhesek vagyunk, mozogjunk, de valójában éppen segít a testmozgás, ha cukor utáni sóvárgást tapasztalunk. Akár egy rövid, 10-15 perces séta vagy lépcsőzés is segíthet, ugyanis mozgás hatására az izmok inzulinérzékenysége megnő és a vérünkben található cukrot felveszik a sejtek.

Egy szintén jó módszer, bár kevésbé tudományos, az az, ha végig gondoljuk, valóban éhesek vagyunk-e, vagy csak konkrétan a cukrot kívánjuk. Megennénk mondjuk egy salátát, vagy egy szelet gyümölcsöt is? Ha igen, akkor nagy valószínűséggel valóban éhesek vagyunk és döntsünk az egészségesebb választás mellett, ha pedig nem kordul meg a gyomrunk ezek hallatán, akkor csak a cukrot kívánjuk. Ekkor próbáljuk meg valamelyik fentebb leírt tanácsot alkalmazni.

A cukor utáni sóvárgás lehet, hogy csak egy tünet, például a stresszé. Ilyenkor bár hasznosak a sóvárgás pillanatában használható tippek, nem oldják meg hosszú távon a problémát. Ha túlságosan stresszes életet élünk, akkor stresszevés, de akár inzulinérzékenység is kialakulhat, ahol már nem elegendő egy pohár víz elfogyasztása. Ilyenkor az életmódváltás nyújthat segítséget, mert az a probléma gyökerét kezeli, nem pedig a tüneteket.

Az sem utolsó a sóvárgás okai közt, ha nem megfelelő étrenden élünk. Ha rendszeresen sok cukrot fogyasztunk, hajlamosak leszünk azt kívánni akkor is, amikor pusztán éhesek vagyunk. Igyekezzünk több fehérjét és rostot fogyasztani, mivel ezek hosszabb időre biztosítanak jóllakottság érzetet, valamint az is fontos, hogy ha hajlamosak vagyunk hamar megéhezni, akkor ügyeljünk arra, hogy a nap folyamán többször együnk kis mennyiségeket, így elkerülve az éhezés állapotát, emiatt pedig a cukor utáni sóvárgást.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.