Menü

Elsősegély trükkök kisállat tulajdonosoknak

Mindannyian fel vagyunk készülve olyan esetekre, ha egy családtagunk elvágja az ujját vagy megsérül. De tudjuk-e, mit tegyünk, ha kisállatunk fulladozik egy csonttól vagy rohama van? Nem árt tudni néhány alapvető elsősegély technikát, mert legtöbbször kedvencünk életét menthetjük meg vele.

Autóbaleset

Egy fájdalmakkal küzdő állat sokszor hajlamos agresszívabban viselkedni, így akár saját gazdáját is megharaphatja. Szóval, ha éppen nincs nálunk a szájkosár, kössük át a száját egy sállal, övvel vagy törülközővel. Ha hány, akkor természetesen ne! Húzzuk le az útról finoman egy takaróra vagy törülközőre hengergetve az állatot. Sose emeljük meg ilyenkor. Mindig figyeljünk rá, hogy melegben legyen, és ha esetleg úgy látjuk, törései vannak, a lehető legkevésbé mozgassuk!

Mérgezés

Sajnos sok, a háztartásban megtalálható termék rendkívül veszélyes lehet kutyákra, cicákra egyaránt – fagyálló folyadék, rovarirtó szerek, rágógumi, különféle gyógyszerek. Szerencsére ezeknek van ellenszere. Ebben az esetben viszont fontos, hogy minél hamarabb eljussunk az állatorvoshoz. Ha tehetjük, előtte telefonáljunk oda, hogy már várjanak, és minél hamarabb sorra kerüljünk!

Fulladás

Ha eszméletlen az állat, nyissuk ki a száját, és az ujjunkkal próbáljuk meg eltávolítani az idegen tárgyat. Ha az állat magánál van, csináljunk egy módosított Heimlich féle műfogást. Fektessük az állatot a hátára, alkalmazzunk nyomást közvetlenül a bordák mögött, és nyomjuk előre a kezeinket. Ha tehetjük, kérjünk segítséget, és vitessük el magunkat az állatorvoshoz.

Rohamok

A legtöbb roham általában három percen belül elmúlik. Addig biztosítsunk az állatnak biztonságos körülményeket, amíg tart a roham. Távolítsuk el a közeléből a bútorokat. A kezünket viszont sose tegyük a szájába, és a nyelvét se húzzuk ki a szájából. Ha a roham véget ért, lépjünk kapcsolatba az állatorvossal.

Kutyaharapás

Vigyük a klinikára, amint lehet! Fontos, hogy a seb időben ki legyen tisztítva, különben könnyen elfertőződhet.

Méh- és darázscsípés

A legtöbb méh-, illetve darázscsípés csak dagadással vagy viszketéssel jár. Ha látjuk a fullánkot, próbáljuk meg kihúzni egy csipesszel. Beszéljünk az orvossal, hogy szükség van-e antihisztaminra.

Hőguta

Ha az állat nagyon zihál, nyáladzik vagy légzési nehézségei vannak, azonnal vigyük hűvös helyre. Tegyünk rájuk hideg, nyirkos, nedves törülközőt, lehetőleg a nyaka vagy a feje köré, de semmiképpen se az arcához. Le is spriccelhetjük óvatosan hűvös vízzel, például a hasát, és ha erősek a tünetei, vigyük állatorvoshoz. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy ne hűtsük le az állatot túl gyorsan, mert ezzel egészségügyi károkat okozhatunk neki.

Fort Molnár Henriett

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.