Menü

Elsősegély trükkök kisállat tulajdonosoknak

Mindannyian fel vagyunk készülve olyan esetekre, ha egy családtagunk elvágja az ujját vagy megsérül. De tudjuk-e, mit tegyünk, ha kisállatunk fulladozik egy csonttól vagy rohama van? Nem árt tudni néhány alapvető elsősegély technikát, mert legtöbbször kedvencünk életét menthetjük meg vele.

Autóbaleset

Egy fájdalmakkal küzdő állat sokszor hajlamos agresszívabban viselkedni, így akár saját gazdáját is megharaphatja. Szóval, ha éppen nincs nálunk a szájkosár, kössük át a száját egy sállal, övvel vagy törülközővel. Ha hány, akkor természetesen ne! Húzzuk le az útról finoman egy takaróra vagy törülközőre hengergetve az állatot. Sose emeljük meg ilyenkor. Mindig figyeljünk rá, hogy melegben legyen, és ha esetleg úgy látjuk, törései vannak, a lehető legkevésbé mozgassuk!

Mérgezés

Sajnos sok, a háztartásban megtalálható termék rendkívül veszélyes lehet kutyákra, cicákra egyaránt – fagyálló folyadék, rovarirtó szerek, rágógumi, különféle gyógyszerek. Szerencsére ezeknek van ellenszere. Ebben az esetben viszont fontos, hogy minél hamarabb eljussunk az állatorvoshoz. Ha tehetjük, előtte telefonáljunk oda, hogy már várjanak, és minél hamarabb sorra kerüljünk!

Fulladás

Ha eszméletlen az állat, nyissuk ki a száját, és az ujjunkkal próbáljuk meg eltávolítani az idegen tárgyat. Ha az állat magánál van, csináljunk egy módosított Heimlich féle műfogást. Fektessük az állatot a hátára, alkalmazzunk nyomást közvetlenül a bordák mögött, és nyomjuk előre a kezeinket. Ha tehetjük, kérjünk segítséget, és vitessük el magunkat az állatorvoshoz.

Rohamok

A legtöbb roham általában három percen belül elmúlik. Addig biztosítsunk az állatnak biztonságos körülményeket, amíg tart a roham. Távolítsuk el a közeléből a bútorokat. A kezünket viszont sose tegyük a szájába, és a nyelvét se húzzuk ki a szájából. Ha a roham véget ért, lépjünk kapcsolatba az állatorvossal.

Kutyaharapás

Vigyük a klinikára, amint lehet! Fontos, hogy a seb időben ki legyen tisztítva, különben könnyen elfertőződhet.

Méh- és darázscsípés

A legtöbb méh-, illetve darázscsípés csak dagadással vagy viszketéssel jár. Ha látjuk a fullánkot, próbáljuk meg kihúzni egy csipesszel. Beszéljünk az orvossal, hogy szükség van-e antihisztaminra.

Hőguta

Ha az állat nagyon zihál, nyáladzik vagy légzési nehézségei vannak, azonnal vigyük hűvös helyre. Tegyünk rájuk hideg, nyirkos, nedves törülközőt, lehetőleg a nyaka vagy a feje köré, de semmiképpen se az arcához. Le is spriccelhetjük óvatosan hűvös vízzel, például a hasát, és ha erősek a tünetei, vigyük állatorvoshoz. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy ne hűtsük le az állatot túl gyorsan, mert ezzel egészségügyi károkat okozhatunk neki.

Fort Molnár Henriett

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.