Menü

Mi köze az alvásnak az egészséges életmódhoz és a fogyáshoz?

Az alvás és az egészséges életmód kapcsolatának összefüggése talán nem újkeletű téma, ha esetleg mégis kérdéseket vet fel, milyen módon hatnak egymásra, nos erről írunk mai cikkünkben, szánjanak néhány percet az elolvasására.

Az alvásnak sok pozitív hatása ismert, ennek ellenére sokan elhanyagolják, és megelégednek mindössze 5-6 óra alvással, pedig az nem elegendő.

A legtöbb fogyókúra vagy életmódváltó-program úgy kezdődik, hogy a legfontosabb sikerességi szempontok egyikeként említik az elegendő alvást. A pihenésnek legalább akkora szerepe van a céljaink elérésében, mint bármi más tényezőnek.

Az egyik legérdekesebb kutatás, miszerint az alvás bizony fogyaszt. Bármily meglepő, ez tényleg igaz.

Nézzük hogyan hat az alvás a fogyókúránk sikerességére.

Egyrészt, ha korábban lefekszünk, kivédhetjük a késő esti nassolást. A televízió, számítógép, laptop előtti majszolást, pótvacsorát, nasit. Ilyenkor ugye Te sem a répád rágcsálod a hűtőből? Viszont, ha alszunk, nem eszünk. Ugyebár.

Több alvás = több elégetett kalória.

Ahogy a testedzés, úgy az alvás is segíti a kalóriák felhasználását, már csak ezért is megéri korábban lefeküdni, ezáltal többet pihenni.

Alvás hűvös hőmérsékletben.

Ha fogyni akarunk, érdemes bevetni ezt az apró trükköt is. A hűvös környezetben történő alvás felpörgeti a zsírégetést, az elégetett kalóriákat ugyanis a szervezet a testhőmérséklet fenntartására fordítja. Nem is rossz, ugye?

Aki nem alszik eleget, az egész nap nassol. A reggelit valószínűleg kihagyja és egész nap majszol, rágcsál, eszik, nassol, aki fáradt, álmos, nyűgös.

Biztosan tapasztalta már más is, hogy ilyen állapotban a szénhidrátokhoz nyúlunk, mégpedig a legrosszabb fajtákhoz, nem is a barna rizshez és a zabpehelyhez.

Nem én állítom ezt, egy tanulmány során derült fény arra, hogy amikor nem alszunk eleget, akkor a ghrelin nevű éhséghormon szintje megnő, a jóllakottságért felelős leptin hormon szintje pedig lecsökken. Ennek következtében naponta akár 300-500 kalóriával is többet eszünk.

Alváshiány esetén nemcsak az étkezésekkel viszünk be több pluszkalóriát, de a vásárlás is igazi „aknamező”, ugyanis többszáz kalóriával több - kevésbé fontos – ételt vásárolunk, ha fáradtan és éhesen megyünk boltba.

Ha valaki komoly energiákat fektet a fogyókúrájába, életmódváltásába, akkor a fentiek ismeretében érdemes tehát kialudni magunkat, mielőtt a fogyókúrából észrevétlenül hízókúra lesz.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.