Menü

Immunerősítő élelmiszerek

A megfelelő higiénia és a rendszeres sport mellett a jó táplálkozás is fontos ahhoz, hogy kihozzuk immunrendszerünkből a legtöbbet. Ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, nagyobb eséllyel kerülnek el a fertőzések, betegségek, többek között a megfázás.

A szervezetünk általános állapota meghatározza azt is, hogy a védelmi funkcióink hogyan működnek. A jó általános egészség fenntartásához viszont megfelelő táplálkozásra van szükség, azaz olyan élelmiszerek elfogyasztására, amelyek kiegyensúlyozott anyagcserét tesznek lehetővé, valamint ellátják a szervezetet minden fontos tápanyaggal. Nézzük, hogy milyen ételekkel tehetünk különösen jót az immunrendszerünknek.

Joghurt

Ez a tejtermék probiotikus hatású, segít az emésztőrendszerben található jó baktériumok szaporodásában, és rendszeresen fogyasztva ugyanolyan jól, ha nem jobban erősíti az immunrendszert, mint a különböző vitaminkészítmények és tabletták. Válasszunk élő flórás, illetve görög változatot, natúrt, mert a gyümölcsjoghurtokban nagyon sok a cukor.

Fokhagyma

Fokhagymában található allicinsikeresen veszi fel a harcot a baktériumokkal és fertőzésekkel. Egy kutatás szerint azoknak, akik hetente legalább 6 gerezd nyers fokhagymát megesznek, 30 százalékkal kisebb az esélyük a vastagbélrákra, és 50 százalékkal a gyomorrákra.

Tea

A Harvard egyetem kutatása szerint azok, akik két héten át napi 5 csésze fekete teát ittak, tízszer annyi vírusellenes interferon képződött a vérükben, mint akik ugyanennyi placebo forró italt fogyasztottak el. A teában lévő L-theanin nevű aminosav (a fekete és a zöld verzióban is van) felelős az áldásos hatásért.

Tengeri herkentyűk

A rákban, osztrigában, kagylóban rengeteg a szelén, ami fontos a sejtek illetve azimmunrendszermegfelelő működéséhez. A lazac, a makréla és a hering omega-3 zsírsavakban gazdag, aminek gyulladáscsökkentő hatása is van.

Húsleves

A csirkehúsleves régóta viseli a koronát a gyógyító táplálékok között. Akár a csirkéből származó cink, a forró étel jótékony hatása, vagy a vitaminokkal, rostokkal teli zöldségek az oka ennek, biztos, hogy feltölti a szervezetet tápanyagokkal, és a lábadozáshoz is nélkülözhetetlen.

Zöldpaprika

A zöldpaprika háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és nyáron bőven találunk belőle a piacon. Minél frissebb, annál jobban megőrzi vitamintartalmát.

Feketeretek + méz

A megfázás, meghűlés és a nátha ellenszereként esküsznek a fekete retek gyógyhatására, nem is akárhogyan. A módszer különös, de sokak szerint működőképes. Egy feketeretket meghámoznak, kettévágják, kivájják mindkettő belsejét, mint egy poharat, amibe mézet töltenek. Mindezt egy pohár, bögre tetejére ültetik, aminek szűkebb a szája, így a retek a pohár tetején ül. Egy éjszakán át hagyják a konyhapulton, hogy a méz át tudjon csurogni a retken, és a pohár aljában találjuk reggelre. Ezt a mézet kell bevenni nagy kanállal egy héten keresztül.

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

Mit kell tudni az ekcémáról?

Talán az egyik leggyakoribb bőrbetegség az ekcéma, azonban több fajtája is van, ami akár felnőtt korban is jelentkezhet. Mutatjuk, mit kell róla tudni.

Csodákra képes az arctorna

Milyen jó lenne, ha vegyszerek nélküli ránckezelés is létezne, nem igaz? Tulajdonképpen már létezik, ez pedig az arctorna.

A pajzsmirigy megnagyobbodásának okai

A pajzsmirigy méretének, tapintásának a megváltozása az egyik legbiztosabb jele a pajzsmirigy rendellenes működésének. Az, hogy pontosan mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását és milyen kezelés szükséges, csak alapos orvosi vizsgálattal állapítható meg.

B-vitamin: ezért érdemes szednie, ha szorongásra, depresszióra hajlamos

Egy friss kutatás alapján a B6-és B12-vitaminok segíthetnek a szorongásos tünetek enyhítésében.