Menü

Mértéktelen evészavar – hogyan küzdheted le?

A mértéktelen evészavar nem egyenlő az alkalmi evészavarral. Ki ne ette volna már túl magát egy születésnapi vacsorán vagy akár többször is a karácsonyi időszakban? Azok viszont, akik mértéktelen evészavarral küzdenek, kényszerítve érzik magukat, hogy ezt tegyék legalább hetente egyszer, több mint három hónapon keresztül.

Így meg is érkeztünk a definícióhoz. Azok, akik mértéktelen evészavarral küzdenek, úgy érzik, nem tudják szabályozni mennyit vagy éppen mit esznek. Gyakran étkeznek egyedül, míg nem már betegnek érzik magukat, vagy éppen, amikor nem is éhesek. Bűntudat, szégyen, undor és szomorúság kíséri a folyamatot. Sokszor a családtagok elől is elrejtik a problémát, mert annyira zavarban érzik magukat a viselkedésük miatt.

Nem ugyanaz, mint a bulimia!

Bár sok tünetük közös, és hasonló érzések társulnak mindkettőhöz, a bulimiában szenvedők „testük megtisztítása érdekében” meg is hánytatják magukat, hashajtókat vesznek be. Ez utóbbi viszont nem része a mértéktelen evészavarnak.

Súlygyarapodás? Mentális egészség?

Sokaknak, akik ezzel az állapottal küzdenek, gyakran súlyproblémákkal is szembe kell nézniük. Körülbelül kétharmaduk túlsúlyos. 30%-uk pedig olyan ember, aki egyébként fogyókúrával próbálkozik. Érzelmi vagy mentális problémával is küzdhetnek, mint például depresszió, idegesség, bipoláris betegség, kábítószer problémák. Stresszesnek érezhetik magukat, alvászavaraik lehetnek, az önbecsülésük is alacsony lehet, vagy nem megfelelő testképpel rendelkeznek.

Mi okozhatja a betegséget?

A szakértők sem biztosak benne, pontosan mi váltja ki a betegséget. A gének, a pszichológia, a családi háttér mind szerepet játszhatnak. De előidézheti stresszes vagy traumatikus életesemény, mint egy szeretett ember halála, vagy ha valaki túlzottan megrögzött a súlyával kapcsolatban.

A gyógyulás lehetséges!

Ha éppen most diagnosztizáltad magad ezzel az állapottal, nyugodj meg, ugyanis sikeresen kigyógyulhatsz belőle! Keress fel egy orvost, aki megvizsgál, és kikérdez az étkezési szokásaidról, az érzelmi egészségedről, a testképedről, illetve az ételekhez való hozzáállásodról.

A kezelő orvos javasolhat pszichiátriai vagy egyéb tanácsadói kezelést, hogy megküzdj az érzelmi háttérrel. A kognitív viselkedésterápia, illetve az interperszonális pszichoterápia is jó hatással lehet. Egy dietetikussal való együttműködés is sokat tehet hozzá a gyógyuláshoz. Megtanulsz egészséges étkezési szokásokat kialakítani, és akár étrendnaplót is vezethetsz a gyógyulás során.

Néha sajnos szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, ha valaki súlyosabb mentális problémákkal küzd. Ilyenkor felírhatnak antidepresszánsokat vagy egyéb gyógyszereket. Ezen kívül van már olyan gyógyszer is, amit a gyógyszerhatóság elfogadott és jóváhagyott a mértéktelen evészavar kezelésére is.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy ez a betegség sokszor még saját magunk előtt is hosszú ideig rejtve maradhat, viszont ha egyszer felismertük, nem érdemes várni a kezelés elkezdésével, hogy ne okozzunk magunknak hosszabb távú egészségügyi károkat.

Fort Molnár Henriett

Az énerő miértje és fejlesztése

Az életben számos olyan kérdés van miszerint: milyen tulajdonságokat szeretünk leginkább magunkban? Mely képességeinkre támaszkodhatunk a nehéz helyzetekben? Úgymond mindenki életében vannak krízisek, mélypontok, amelyekkel akkor is meg kell küzdeni, ha az számunkra nem komfortos. Ehhez a küzdéshez énerőre van szükség, amelyet leggyakrabban a múltbéli helyzetekből, és tapasztalatokból merítünk. Ebben a cikkben arra kaphatunk választ, hogy miből táplálkozhat a belső énünk, vagyis miből meríthetünk erőt a mindennapi stresszhelyzetekkel való megküzdéshez.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

A betegségtudat valós okai

Az egészségszorongás kapcsán fontos kiemelni annak két „végpontját”: amikor a személy nem észleli testi jelzéseit, vagy nem veszi tudomásul azokat, illetve amikor felnagyítja őket olyannyira, hogy akár ennek hatására halálfélelmet is átél.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.