Menü

Mértéktelen evészavar – hogyan küzdheted le?

A mértéktelen evészavar nem egyenlő az alkalmi evészavarral. Ki ne ette volna már túl magát egy születésnapi vacsorán vagy akár többször is a karácsonyi időszakban? Azok viszont, akik mértéktelen evészavarral küzdenek, kényszerítve érzik magukat, hogy ezt tegyék legalább hetente egyszer, több mint három hónapon keresztül.

Így meg is érkeztünk a definícióhoz. Azok, akik mértéktelen evészavarral küzdenek, úgy érzik, nem tudják szabályozni mennyit vagy éppen mit esznek. Gyakran étkeznek egyedül, míg nem már betegnek érzik magukat, vagy éppen, amikor nem is éhesek. Bűntudat, szégyen, undor és szomorúság kíséri a folyamatot. Sokszor a családtagok elől is elrejtik a problémát, mert annyira zavarban érzik magukat a viselkedésük miatt.

Nem ugyanaz, mint a bulimia!

Bár sok tünetük közös, és hasonló érzések társulnak mindkettőhöz, a bulimiában szenvedők „testük megtisztítása érdekében” meg is hánytatják magukat, hashajtókat vesznek be. Ez utóbbi viszont nem része a mértéktelen evészavarnak.

Súlygyarapodás? Mentális egészség?

Sokaknak, akik ezzel az állapottal küzdenek, gyakran súlyproblémákkal is szembe kell nézniük. Körülbelül kétharmaduk túlsúlyos. 30%-uk pedig olyan ember, aki egyébként fogyókúrával próbálkozik. Érzelmi vagy mentális problémával is küzdhetnek, mint például depresszió, idegesség, bipoláris betegség, kábítószer problémák. Stresszesnek érezhetik magukat, alvászavaraik lehetnek, az önbecsülésük is alacsony lehet, vagy nem megfelelő testképpel rendelkeznek.

Mi okozhatja a betegséget?

A szakértők sem biztosak benne, pontosan mi váltja ki a betegséget. A gének, a pszichológia, a családi háttér mind szerepet játszhatnak. De előidézheti stresszes vagy traumatikus életesemény, mint egy szeretett ember halála, vagy ha valaki túlzottan megrögzött a súlyával kapcsolatban.

A gyógyulás lehetséges!

Ha éppen most diagnosztizáltad magad ezzel az állapottal, nyugodj meg, ugyanis sikeresen kigyógyulhatsz belőle! Keress fel egy orvost, aki megvizsgál, és kikérdez az étkezési szokásaidról, az érzelmi egészségedről, a testképedről, illetve az ételekhez való hozzáállásodról.

A kezelő orvos javasolhat pszichiátriai vagy egyéb tanácsadói kezelést, hogy megküzdj az érzelmi háttérrel. A kognitív viselkedésterápia, illetve az interperszonális pszichoterápia is jó hatással lehet. Egy dietetikussal való együttműködés is sokat tehet hozzá a gyógyuláshoz. Megtanulsz egészséges étkezési szokásokat kialakítani, és akár étrendnaplót is vezethetsz a gyógyulás során.

Néha sajnos szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, ha valaki súlyosabb mentális problémákkal küzd. Ilyenkor felírhatnak antidepresszánsokat vagy egyéb gyógyszereket. Ezen kívül van már olyan gyógyszer is, amit a gyógyszerhatóság elfogadott és jóváhagyott a mértéktelen evészavar kezelésére is.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy ez a betegség sokszor még saját magunk előtt is hosszú ideig rejtve maradhat, viszont ha egyszer felismertük, nem érdemes várni a kezelés elkezdésével, hogy ne okozzunk magunknak hosszabb távú egészségügyi károkat.

Fort Molnár Henriett

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?