Menü

Jelek, hogy nem eszel elég szénhidrátot

Alapvetően kétféle szénhidrátot különböztetünk meg: az „egészségtelen” egyszerű szénhidrátokat (krékerek, fehér lisztből készült péktermékek, édességek, tésztafélék), melyek gyorsan felszívódnak és hirtelen megemelik a vércukorszintet; valamint az „egészséges” és rostban dús, komplex szénhidrátokat (teljes kiőrlésű péktermékek, zöldségek, gyümölcsök, babfélék), melyek lassan szívódnak fel, sokáig látnak el energiával.

Ezek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, ezzel hozzájárulnak a szervezetünk egészségéhez. Amennyiben az utóbbiból nem fogyasztasz eleget, sokkal többet ártasz a magadnak, mint gondolnád, a segítségünkkel viszont időben felismerheted a szénhidráthiány intő jeleit és következményeit!

1. Kellemetlen szájszag

Ha nem viszel be elég szénhidrátot a szervezetedbe, a tested a már meglévő fehérje- és zsírkészletedből fog gazdálkodni és energiát nyerni. Ezt a folyamatot ketózisnak nevezzük, mely a keto-diéta alapja is egyben. A diétát csak előzetes orvosi konzultációval érdemes alkalmazni, egyik mellékhatása pedig a kellemetlen lehelet.

2. Ingerlékenység

Az amerikaiak egy külön szót is alkottak az éhség miatt kialakult ingerlékenységre: a „hangry” jelenség a szénhidrátok által támogatott szerotonin boldogsághormon hiányától jön létre, mely szintén a keto-diéta egyik mellékhatása lehet. Az ingerlékenységtől viszont könnyen meg lehet szabadulni, ha szénhidrátokat fogyasztunk – többek között ezért eszünk édességeket, ha rossz passzban vagyunk.

3. Fejfájás

Az agyi funkciók megfelelő működéséhez mindenképpen szükséges a szénhidrátok fogyasztása – elhagyásukkal migrénes fejfájásunk lehet nap, mint nap. Ha neked is gyakran fáj a fejed és kevés szénhidrátot eszel, mindenképpen változtass az étkezési szokásaidon!

Tudtad? A szakértők szerint 3-5 óránként ajánlott a szénhidrátok fogyasztása.

4. Puffadás

Ha kevés szénhidrátot eszel, a rostfogyasztásod is jelentősen csökken – ennek egyenes következménye a gyomorpuffadás. Ezt a kellemetlen állapotot megemelkedett vízfogyasztással, gyümölcsökkel (banánnal, almával, körtével és bogyófélékkel), valamint teljes kiőrlésű péktermékekkel tudod csökkenteni.

5. Székrekedés

A szénhidráthiány legelső jelei közé tartozik a székrekedés, melyet rostban dús táplálékokkal és gyógyvizekkel tudsz enyhíteni. A tök- és chia mag, brokkoli, a káposzta, az olívaolaj, valamint a szilva gyors segítség lehet a bajban.

6. Gyengeség

Állandóan fáradt vagy, még akkor is, ha vitaminokat szedsz? A szénhidráthiány alaposan kikezdheti a szervezetet és az influenzához hasonló tüneteket is produkálhat, tehát nem szabad viccelni vele! A gyengeségen – az étkezési szokásaid megváltoztatásán kívül – az elektrolitokat tartalmazó italok és vizek segíthetnek.

Ki kell tapasztalnod, mennyi szénhidrátra van szükséged ahhoz, hogy egészséges keretek között (heti 0,5-1kg) fogyni, formálódni tudj, és melyek a legjobb források a TE szervezeted számára. Ez a mozgástól és mozgásformától is függ – hiszen aki nagy intenzitású edzéseket végez(ne), azoknak kell a szénhidrát. A szénhidrát hiányában csökken az energiaszint, az edzés sem lesz kemény – és ezzel pont hátráltatod a fogyást. Hiszen egy kőkemény edzésnek nagyon nagy anyagcserefokozó hatása van, ami felpörgeti a zsírvesztést akár 24 órára is!

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.