Menü

A csokoládé egészséges oldala

A legtöbb csokoládé gyakorlatilag minden fajta diétában tiltólistás, pedig van egészséges oldala is. Természetesen most nem a cukormentes vegán csokoládéról beszélünk, hanem az igazi, legalább 70% kakaótartalmú, jól ismert csokoládéról. Azt sajnos továbbra sem állíthatjuk, hogy segít a fogyásban, de az biztos, hogy nem csak az az egy oldala van, amit a legtöbben hisznek.

Persze ki kell emelnünk, hogy a mértékletesség aranyszabálya most is érvényes, hisz bármiből eszünk túl sokat, az nem lesz egészséges, így maradjunk most az átlagos adagoknál. Már régóta vizsgálják a csokoládé hatásait a szervezetre, hiszen bár a modern világ csokoládéja általában hizlaló, egészségtelen ételként jelenik meg, addig azok a népek, akik természetesen használják fel a kakaóbabot és fogyasztják az ebből készített „csokoládét”, jó egészségben vannak. Nem a nomád élet rejti a titkot, sokkal inkább a mértékletesség és a valódi kakaóbabból készült csokoládé. De nézzük, milyen pozitív hatásai vannak ennek az édességnek.

Jót tesz a szívnek és az érrendszernek, mivel segít visszaállítani és fenntartani az erek rugalmasságát, valamint megakadályozza a vér sejtes elemeinek kitapadását az érfalra, vagyis segít megelőzni a trombózis kialakulását.

Egy másik egészséges hatása a csokoládénak, bár ez is a szív-és érrendszerhez köthető, hogy csökkenti a stroke, vagyis szélütés kialakulásának esélyét. Finnországban végzett kutatás szerint azok között, akik rendszeresen fogyasztottak csokoládést, 17%-al kisebb eséllyel fordult elő szélütés, mint azok között, akik nem fogyasztottak egyáltalán.

A jó minőségű csoki rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert és jót tesz az emésztésnek is, mivel rengeteg ásványi anyag található benne, mint például kálium, cink. szelén és vas.

Szintén jó hír, hogy amellett, hogy finom, csökkenti a koleszterinszintet, pontosabban a „rossz” koleszterin, vagyis az LDL szintjét csökkenti, ezzel párhuzamosan pedig növeli a „jó” koleszterin, vagyis HDL szintét, ezzel is támogatva a szív- és érrendszert.

Talán elsőre furcsán hangozhat, azonban kutatások alapján a kakaó – így a magas kakaótartalmú csokoládé is – megelőzheti a diabéteszt, vagyis a cukorbetegséget. A mértékkel fogyasztott csokoládé segíthet az inzulinérzékenység javításában is.

Bár ez nem újdonság, de a csokoládé jó hatással van az agy működésére is, illetve gyulladáscsökkentő hatása is van. Akik rendszeresen fogyasztanak étcsokoládét például, később alakul ki náluk az időskori memóriazavar.

Végül pedig egy érdekesség: szintén Finnországban találták azt, hogy a csoki fogyasztása várandós nők esetében enyhíti a stresszt, valamint gyermekeik sokkal kiegyensúlyozottabbak voltak, mint a csokoládét nem fogyasztó társaiké.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?

A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.

Mennyi vizet kellene valójában innunk?

Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?

A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.

Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.