Menü

A csokoládé egészséges oldala

A legtöbb csokoládé gyakorlatilag minden fajta diétában tiltólistás, pedig van egészséges oldala is. Természetesen most nem a cukormentes vegán csokoládéról beszélünk, hanem az igazi, legalább 70% kakaótartalmú, jól ismert csokoládéról. Azt sajnos továbbra sem állíthatjuk, hogy segít a fogyásban, de az biztos, hogy nem csak az az egy oldala van, amit a legtöbben hisznek.

Persze ki kell emelnünk, hogy a mértékletesség aranyszabálya most is érvényes, hisz bármiből eszünk túl sokat, az nem lesz egészséges, így maradjunk most az átlagos adagoknál. Már régóta vizsgálják a csokoládé hatásait a szervezetre, hiszen bár a modern világ csokoládéja általában hizlaló, egészségtelen ételként jelenik meg, addig azok a népek, akik természetesen használják fel a kakaóbabot és fogyasztják az ebből készített „csokoládét”, jó egészségben vannak. Nem a nomád élet rejti a titkot, sokkal inkább a mértékletesség és a valódi kakaóbabból készült csokoládé. De nézzük, milyen pozitív hatásai vannak ennek az édességnek.

Jót tesz a szívnek és az érrendszernek, mivel segít visszaállítani és fenntartani az erek rugalmasságát, valamint megakadályozza a vér sejtes elemeinek kitapadását az érfalra, vagyis segít megelőzni a trombózis kialakulását.

Egy másik egészséges hatása a csokoládénak, bár ez is a szív-és érrendszerhez köthető, hogy csökkenti a stroke, vagyis szélütés kialakulásának esélyét. Finnországban végzett kutatás szerint azok között, akik rendszeresen fogyasztottak csokoládést, 17%-al kisebb eséllyel fordult elő szélütés, mint azok között, akik nem fogyasztottak egyáltalán.

A jó minőségű csoki rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert és jót tesz az emésztésnek is, mivel rengeteg ásványi anyag található benne, mint például kálium, cink. szelén és vas.

Szintén jó hír, hogy amellett, hogy finom, csökkenti a koleszterinszintet, pontosabban a „rossz” koleszterin, vagyis az LDL szintjét csökkenti, ezzel párhuzamosan pedig növeli a „jó” koleszterin, vagyis HDL szintét, ezzel is támogatva a szív- és érrendszert.

Talán elsőre furcsán hangozhat, azonban kutatások alapján a kakaó – így a magas kakaótartalmú csokoládé is – megelőzheti a diabéteszt, vagyis a cukorbetegséget. A mértékkel fogyasztott csokoládé segíthet az inzulinérzékenység javításában is.

Bár ez nem újdonság, de a csokoládé jó hatással van az agy működésére is, illetve gyulladáscsökkentő hatása is van. Akik rendszeresen fogyasztanak étcsokoládét például, később alakul ki náluk az időskori memóriazavar.

Végül pedig egy érdekesség: szintén Finnországban találták azt, hogy a csoki fogyasztása várandós nők esetében enyhíti a stresszt, valamint gyermekeik sokkal kiegyensúlyozottabbak voltak, mint a csokoládét nem fogyasztó társaiké.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.