Menü

Milyen egy pihentető hálószoba?

A tökéletes, pihentető hálószoba rendkívül fontos, hogy rohanó világunkban valahol ki tudjuk pihenni a napi hajtást. Az alvás pedig az egyik legfontosabb dolog a feltöltődésünkben. Melyek azok a szempontok, melyek alapján berendezhetjük a saját kis hálókuckónkat, nyugalmunk szigetét.

A pihentető alvás létszükséglet, törekednünk kell a megfelelő mennyiségű és minőségű alvással eltöltött órákra, melynek egyik legfontosabb alapja, hogy elalvás előtt száműzzünk minden elektronikai eszközt a környezetünkből! Szakemberek szerint a hálószobában nincs helye a televíziónak, sem más kütyünek, laptopnak, ami tönkreteszi az elalvásra hangolódást.

A legjobb, ha a telefonunk sincs a közelben, bár nyilván sokan annak ébresztőjével ébredünk, mégis így nagy a kísértés, hogy még elalvás előtt is a közösségi oldalakon babráljunk, vagy a hírek között szörfözzünk. Ha kivitelezhető, inkább hagyjunk a hálón kívül a mobiltelefont és használjunk ébresztőórát.

Ha mégis telefon mellett alszunk, mindenképp vegyük le a netet, így nem fognak kósza üzenetek, értesítések felébreszteni az éjszaka közepén legjobb álmunkból.

A jó hálószoba második alaptulajdonsága, hogy egész egyszerűen rend van. Rend és tisztaság. egy igazi szentély. A nyugalom szigete. Nincs kupi, nem lepi por, a függönyök tiszták, az ágynemű friss és ropogós, az ablakokon ki lehet látni, a felületek ragyognak, de legalábbis tiszták, s rendszeresen szellőztetünk.

Természetesen nem kell sterilnek lennie patika renddel, de a hálószobában – legalább ott - mindig legyen szemet gyönyörködtető tisztaság és rend. Nem itt kell tárolni a gyerek játékait, dobozokat, poros könyveket, s egyéb szemetet.

A szellőztetés fontosságát említettük már, de a hálóban fokozottan figyeljünk arra, hogy elalvás előtt alaposan szellőztessünk át és ébredés után is reggel. Így nem fejfájással kezdjük a reggelt, hanem frissen, üdén. Nem bágyadtan és kómásan, hanem nagyokat szippantva a friss reggeli levegőből. Erről nem mondjunk le!

Ha valaki fejfájós, vagy nehezen ébred, ezzel a kis trükkel könnyebben veheti a reggeli akadályokat, arról nem is beszélve, hogy az éjszakai „oroszlánszagot” ki kell szellőztetni.

Nagyon sokféle ízlés és berendezési stílus létezik, de én azt gondolom, a hálószobáan a pihenéshez a legjobb a minimál stílus. A minimalista elrendezés megkönnyíti fenntartani a rendet, egyszerűbb a takarítás és amúgy sincs helye a hálószobában egy csomó lomnak és kacatnak, ezek nem segítik az elalvás előtti relaxációt.

Színekben pedig érdemes válassz természetes, nyugtató árnyalatokat választani, mindenképp olyat, ami nem harsány, s az elalvást, a pihentető alvásra hangolódást és a frissítő, üdítő ébredést segíti.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.