Menü

Milyen egy pihentető hálószoba?

A tökéletes, pihentető hálószoba rendkívül fontos, hogy rohanó világunkban valahol ki tudjuk pihenni a napi hajtást. Az alvás pedig az egyik legfontosabb dolog a feltöltődésünkben. Melyek azok a szempontok, melyek alapján berendezhetjük a saját kis hálókuckónkat, nyugalmunk szigetét.

A pihentető alvás létszükséglet, törekednünk kell a megfelelő mennyiségű és minőségű alvással eltöltött órákra, melynek egyik legfontosabb alapja, hogy elalvás előtt száműzzünk minden elektronikai eszközt a környezetünkből! Szakemberek szerint a hálószobában nincs helye a televíziónak, sem más kütyünek, laptopnak, ami tönkreteszi az elalvásra hangolódást.

A legjobb, ha a telefonunk sincs a közelben, bár nyilván sokan annak ébresztőjével ébredünk, mégis így nagy a kísértés, hogy még elalvás előtt is a közösségi oldalakon babráljunk, vagy a hírek között szörfözzünk. Ha kivitelezhető, inkább hagyjunk a hálón kívül a mobiltelefont és használjunk ébresztőórát.

Ha mégis telefon mellett alszunk, mindenképp vegyük le a netet, így nem fognak kósza üzenetek, értesítések felébreszteni az éjszaka közepén legjobb álmunkból.

A jó hálószoba második alaptulajdonsága, hogy egész egyszerűen rend van. Rend és tisztaság. egy igazi szentély. A nyugalom szigete. Nincs kupi, nem lepi por, a függönyök tiszták, az ágynemű friss és ropogós, az ablakokon ki lehet látni, a felületek ragyognak, de legalábbis tiszták, s rendszeresen szellőztetünk.

Természetesen nem kell sterilnek lennie patika renddel, de a hálószobában – legalább ott - mindig legyen szemet gyönyörködtető tisztaság és rend. Nem itt kell tárolni a gyerek játékait, dobozokat, poros könyveket, s egyéb szemetet.

A szellőztetés fontosságát említettük már, de a hálóban fokozottan figyeljünk arra, hogy elalvás előtt alaposan szellőztessünk át és ébredés után is reggel. Így nem fejfájással kezdjük a reggelt, hanem frissen, üdén. Nem bágyadtan és kómásan, hanem nagyokat szippantva a friss reggeli levegőből. Erről nem mondjunk le!

Ha valaki fejfájós, vagy nehezen ébred, ezzel a kis trükkel könnyebben veheti a reggeli akadályokat, arról nem is beszélve, hogy az éjszakai „oroszlánszagot” ki kell szellőztetni.

Nagyon sokféle ízlés és berendezési stílus létezik, de én azt gondolom, a hálószobáan a pihenéshez a legjobb a minimál stílus. A minimalista elrendezés megkönnyíti fenntartani a rendet, egyszerűbb a takarítás és amúgy sincs helye a hálószobában egy csomó lomnak és kacatnak, ezek nem segítik az elalvás előtti relaxációt.

Színekben pedig érdemes válassz természetes, nyugtató árnyalatokat választani, mindenképp olyat, ami nem harsány, s az elalvást, a pihentető alvásra hangolódást és a frissítő, üdítő ébredést segíti.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.