Menü

Vigyázz a tüdődre!

Ha megkérdeznénk, mi az, amit a tüdőnk egészségéért megtehetünk, mely válaszokat adnánk? Milyen életmódbeli tanácsokat fogadnánk meg az egészséges tüdőnk érdekében?

Ahogy az egészségünkért, úgy a tüdőnkért is a legtöbbet az életmódunkkal tehetünk. Természetesen elsődleges tanács, hogy ne cigarettázzunk, a nagyváros szmogos levegője helyett részesítsük előnyben a vidéket. Nos utóbbi nehezebben, előbbi könnyebben betartható.

Fontos, hogy ne dohányozzunk. Nincs halálosabb ellensége a tüdőnek a dohányzásnál. A nikotin és a kátrány mérgek a szervezetnek, tüdőrákot, asztmát, tüdőgyulladást okozhat és még egy sor más egészségügyi problémát.

Lakásunk levegőjére is oda kell figyelnünk. Gyakran kell szellőztessünk, figyelni a páratartalmat, ha kell párásítóval, diffúzorral segíteni a téli hónapokban a fűtés okozta száraz levegőn, vagy épp ellenkezőleg a nedvesebb lakásokban megbúvó penészre kell megoldást találni. (az otthonunk páratartalmáról előzőleg írtunk már)

A sóbarlang nagyon jótékony hatású a légzőszerveink egészségét tekintve. Az apró sószemcsék jól tisztítják a légutakat, segítenek a különböző fertőzések, gyulladások megelőzésében, gyógyításában.

Friss levegő! A séta, kocogás, túrázás, biciklizés, játszóterezés a gyerekekkel a legjobb szabadidős elfoglaltságok a légutaink egészségét tekintve. A friss levegőnél nincs jobb, járjunk erdőbe, mezőre, keressük a tavakat, kiránduljunk és élvezzük a természet adta frissességet.

A tiszta, szabadtéri levegő nagyon jót tesz a tüdőnek.

Mozogni bárhol jó, akár otthon, vagy teremben is lehet jókat edzeni, de ha a kintlétet összekötjük egy kis kocogással, sporttal, amelyek megizzasztanak, megdolgoztatják a tüdőnket, akkor nagyon sokat tettünk egyrészt a tüdőnk egészségéért, másrészt állóképességünk javításáért.

Sokat hallunk a tüdőszűrés fontosságáról, mely kiszűri az esetleges elváltozásokat. Járjunk rendszeresen!

A táplálkozás minden életmódbeli tanács alapja, ezzel lehet a legtöbb betegséget megelőzni, az immunrendszert ellenállóvá tenni, szervezetünket megtámogatni.

Aki ismeri a légzőgyakorlatokat, az bizonyára itt átvenné a szót tőlem és elmondaná a légzőgyakorlatok, a jóga, a meditáció hatásosságát, amelyek szintén hatékonyan támogatják a tüdő munkáját.

Talán nem gondolunk rá kellő alapossággal, pedig fontos az időjárásnak megfelelő öltözék, hiszen a tartós hideghatás is megtámadja a tüdőt. Ezért a különböző légúti betegségek, tüdőgyulladás elkerülésére figyeljünk az időjárásnak megfelelő, lehetőleg réteges öltözködésre.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.