Menü

Vigyázz a tüdődre!

Ha megkérdeznénk, mi az, amit a tüdőnk egészségéért megtehetünk, mely válaszokat adnánk? Milyen életmódbeli tanácsokat fogadnánk meg az egészséges tüdőnk érdekében?

Ahogy az egészségünkért, úgy a tüdőnkért is a legtöbbet az életmódunkkal tehetünk. Természetesen elsődleges tanács, hogy ne cigarettázzunk, a nagyváros szmogos levegője helyett részesítsük előnyben a vidéket. Nos utóbbi nehezebben, előbbi könnyebben betartható.

Fontos, hogy ne dohányozzunk. Nincs halálosabb ellensége a tüdőnek a dohányzásnál. A nikotin és a kátrány mérgek a szervezetnek, tüdőrákot, asztmát, tüdőgyulladást okozhat és még egy sor más egészségügyi problémát.

Lakásunk levegőjére is oda kell figyelnünk. Gyakran kell szellőztessünk, figyelni a páratartalmat, ha kell párásítóval, diffúzorral segíteni a téli hónapokban a fűtés okozta száraz levegőn, vagy épp ellenkezőleg a nedvesebb lakásokban megbúvó penészre kell megoldást találni. (az otthonunk páratartalmáról előzőleg írtunk már)

A sóbarlang nagyon jótékony hatású a légzőszerveink egészségét tekintve. Az apró sószemcsék jól tisztítják a légutakat, segítenek a különböző fertőzések, gyulladások megelőzésében, gyógyításában.

Friss levegő! A séta, kocogás, túrázás, biciklizés, játszóterezés a gyerekekkel a legjobb szabadidős elfoglaltságok a légutaink egészségét tekintve. A friss levegőnél nincs jobb, járjunk erdőbe, mezőre, keressük a tavakat, kiránduljunk és élvezzük a természet adta frissességet.

A tiszta, szabadtéri levegő nagyon jót tesz a tüdőnek.

Mozogni bárhol jó, akár otthon, vagy teremben is lehet jókat edzeni, de ha a kintlétet összekötjük egy kis kocogással, sporttal, amelyek megizzasztanak, megdolgoztatják a tüdőnket, akkor nagyon sokat tettünk egyrészt a tüdőnk egészségéért, másrészt állóképességünk javításáért.

Sokat hallunk a tüdőszűrés fontosságáról, mely kiszűri az esetleges elváltozásokat. Járjunk rendszeresen!

A táplálkozás minden életmódbeli tanács alapja, ezzel lehet a legtöbb betegséget megelőzni, az immunrendszert ellenállóvá tenni, szervezetünket megtámogatni.

Aki ismeri a légzőgyakorlatokat, az bizonyára itt átvenné a szót tőlem és elmondaná a légzőgyakorlatok, a jóga, a meditáció hatásosságát, amelyek szintén hatékonyan támogatják a tüdő munkáját.

Talán nem gondolunk rá kellő alapossággal, pedig fontos az időjárásnak megfelelő öltözék, hiszen a tartós hideghatás is megtámadja a tüdőt. Ezért a különböző légúti betegségek, tüdőgyulladás elkerülésére figyeljünk az időjárásnak megfelelő, lehetőleg réteges öltözködésre.

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Mellkasi fájdalom: mi okozhatja?

A mellkasi fájdalomról a legtöbb embernek a szívroham jut eszébe, azonban a mellkasi fájdalomnak nagyon sok oka lehet, néhány egészen banálistól az életveszélyesig.

A melatonin lehetséges mellékhatásai

Az alvási gondokkal küzdők közül nagyon sokan keresik az alternatív megoldásokat problémáik enyhítésére, és ezek közé tartozik a melatonin szedése is. Ennek azonban mellékhatásai is lehetnek.

Szikrázik a szemed? – ezek lehetnek az okok

Sokunkkal előfordult már, hogy a semmiből egyszer csak egy előugrott egy fényszikra, vagy egy gyorsan mozgó pont, de tulajdonképpen semmi sem mozog körülöttünk, csak a szemünk érzékeli ezt. Többféle oka is lehet, de mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

A kontaminált vékonybél szindróma jelei

Sokszor hajlamosak vagyunk szervezetünk vészjelzéseit az elmúlt betegségekre, kiadós ünnepi étkezésekre vagy a mozgásszegény téli időszakra fogni, ám ha már hosszabb ideje fennálló panaszoktól szenvedünk, érdemes egy egyszerű vizsgálattal megbizonyosodnunk arról, nincs-e komolyabb betegségünk.