Menü

Vigyázz a tüdődre!

Ha megkérdeznénk, mi az, amit a tüdőnk egészségéért megtehetünk, mely válaszokat adnánk? Milyen életmódbeli tanácsokat fogadnánk meg az egészséges tüdőnk érdekében?

Ahogy az egészségünkért, úgy a tüdőnkért is a legtöbbet az életmódunkkal tehetünk. Természetesen elsődleges tanács, hogy ne cigarettázzunk, a nagyváros szmogos levegője helyett részesítsük előnyben a vidéket. Nos utóbbi nehezebben, előbbi könnyebben betartható.

Fontos, hogy ne dohányozzunk. Nincs halálosabb ellensége a tüdőnek a dohányzásnál. A nikotin és a kátrány mérgek a szervezetnek, tüdőrákot, asztmát, tüdőgyulladást okozhat és még egy sor más egészségügyi problémát.

Lakásunk levegőjére is oda kell figyelnünk. Gyakran kell szellőztessünk, figyelni a páratartalmat, ha kell párásítóval, diffúzorral segíteni a téli hónapokban a fűtés okozta száraz levegőn, vagy épp ellenkezőleg a nedvesebb lakásokban megbúvó penészre kell megoldást találni. (az otthonunk páratartalmáról előzőleg írtunk már)

A sóbarlang nagyon jótékony hatású a légzőszerveink egészségét tekintve. Az apró sószemcsék jól tisztítják a légutakat, segítenek a különböző fertőzések, gyulladások megelőzésében, gyógyításában.

Friss levegő! A séta, kocogás, túrázás, biciklizés, játszóterezés a gyerekekkel a legjobb szabadidős elfoglaltságok a légutaink egészségét tekintve. A friss levegőnél nincs jobb, járjunk erdőbe, mezőre, keressük a tavakat, kiránduljunk és élvezzük a természet adta frissességet.

A tiszta, szabadtéri levegő nagyon jót tesz a tüdőnek.

Mozogni bárhol jó, akár otthon, vagy teremben is lehet jókat edzeni, de ha a kintlétet összekötjük egy kis kocogással, sporttal, amelyek megizzasztanak, megdolgoztatják a tüdőnket, akkor nagyon sokat tettünk egyrészt a tüdőnk egészségéért, másrészt állóképességünk javításáért.

Sokat hallunk a tüdőszűrés fontosságáról, mely kiszűri az esetleges elváltozásokat. Járjunk rendszeresen!

A táplálkozás minden életmódbeli tanács alapja, ezzel lehet a legtöbb betegséget megelőzni, az immunrendszert ellenállóvá tenni, szervezetünket megtámogatni.

Aki ismeri a légzőgyakorlatokat, az bizonyára itt átvenné a szót tőlem és elmondaná a légzőgyakorlatok, a jóga, a meditáció hatásosságát, amelyek szintén hatékonyan támogatják a tüdő munkáját.

Talán nem gondolunk rá kellő alapossággal, pedig fontos az időjárásnak megfelelő öltözék, hiszen a tartós hideghatás is megtámadja a tüdőt. Ezért a különböző légúti betegségek, tüdőgyulladás elkerülésére figyeljünk az időjárásnak megfelelő, lehetőleg réteges öltözködésre.

Endometriózis – mobilapplikációs segítség

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos egészségünk szempontjából, hogy figyeljünk testük jeleire, mivel minél hamarabb vesszük észre az árulkodó jeleket egy kialakuló betegség során, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Egy mobilapp segíthet ebben.

A tartós fáradtság okai

A tartós fáradtság igen komoly probléma, amely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet.

Kiknek ajánlott a kompressziós harisnya viselése?

A kompressziós harisnya ismert és gyakran alkalmazott eszköz a mélyvénás trombózis megelőzésében, a trombózis ideje alatt, továbbá a trombózist követő úgynevezett poszttrombotikus szindrómában (PTS), amely krónikus vénás keringési elégtelenséget jelent.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.