Menü

Vigyázz a tüdődre!

Ha megkérdeznénk, mi az, amit a tüdőnk egészségéért megtehetünk, mely válaszokat adnánk? Milyen életmódbeli tanácsokat fogadnánk meg az egészséges tüdőnk érdekében?

Ahogy az egészségünkért, úgy a tüdőnkért is a legtöbbet az életmódunkkal tehetünk. Természetesen elsődleges tanács, hogy ne cigarettázzunk, a nagyváros szmogos levegője helyett részesítsük előnyben a vidéket. Nos utóbbi nehezebben, előbbi könnyebben betartható.

Fontos, hogy ne dohányozzunk. Nincs halálosabb ellensége a tüdőnek a dohányzásnál. A nikotin és a kátrány mérgek a szervezetnek, tüdőrákot, asztmát, tüdőgyulladást okozhat és még egy sor más egészségügyi problémát.

Lakásunk levegőjére is oda kell figyelnünk. Gyakran kell szellőztessünk, figyelni a páratartalmat, ha kell párásítóval, diffúzorral segíteni a téli hónapokban a fűtés okozta száraz levegőn, vagy épp ellenkezőleg a nedvesebb lakásokban megbúvó penészre kell megoldást találni. (az otthonunk páratartalmáról előzőleg írtunk már)

A sóbarlang nagyon jótékony hatású a légzőszerveink egészségét tekintve. Az apró sószemcsék jól tisztítják a légutakat, segítenek a különböző fertőzések, gyulladások megelőzésében, gyógyításában.

Friss levegő! A séta, kocogás, túrázás, biciklizés, játszóterezés a gyerekekkel a legjobb szabadidős elfoglaltságok a légutaink egészségét tekintve. A friss levegőnél nincs jobb, járjunk erdőbe, mezőre, keressük a tavakat, kiránduljunk és élvezzük a természet adta frissességet.

A tiszta, szabadtéri levegő nagyon jót tesz a tüdőnek.

Mozogni bárhol jó, akár otthon, vagy teremben is lehet jókat edzeni, de ha a kintlétet összekötjük egy kis kocogással, sporttal, amelyek megizzasztanak, megdolgoztatják a tüdőnket, akkor nagyon sokat tettünk egyrészt a tüdőnk egészségéért, másrészt állóképességünk javításáért.

Sokat hallunk a tüdőszűrés fontosságáról, mely kiszűri az esetleges elváltozásokat. Járjunk rendszeresen!

A táplálkozás minden életmódbeli tanács alapja, ezzel lehet a legtöbb betegséget megelőzni, az immunrendszert ellenállóvá tenni, szervezetünket megtámogatni.

Aki ismeri a légzőgyakorlatokat, az bizonyára itt átvenné a szót tőlem és elmondaná a légzőgyakorlatok, a jóga, a meditáció hatásosságát, amelyek szintén hatékonyan támogatják a tüdő munkáját.

Talán nem gondolunk rá kellő alapossággal, pedig fontos az időjárásnak megfelelő öltözék, hiszen a tartós hideghatás is megtámadja a tüdőt. Ezért a különböző légúti betegségek, tüdőgyulladás elkerülésére figyeljünk az időjárásnak megfelelő, lehetőleg réteges öltözködésre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.