Menü

Ételek, amelyektől egészségesebb lesz a hajad

Az étrend számít, tényleg az vagy, amit megeszel. Jobban nő, és erősebb lehet a hajad ezektől az ételektől, ami eleve megoldhatja sokak problémáját a hajkoronával kapcsolatban.

A haj esetében is a minél változatosabb, színesebb táplálkozás az alapelv. Fontos, hogy naponta kétszer fehérjéhez jusson a szervezet. Ezenkívül fogyassz teljes kiőrlésű gabonakészítményeket, gondoskodj a jó minőségű táplálékról.

A haj szárazsága, zsírosodása, hullása is legtöbbször valamilyen vitaminhiányra utal. A zsíros hajat sokszor a túlzott fűszerhasználat okozza. Kerüld a csípős fűszereket: a borsot, paprikát, chilit, curry-t. Hajbarát fűszerek is léteznek, ilyen a kömény és a kurkuma.
A színtelen, fénytelen haj leggyakoribb oka az erős vegyszerek roncsoló hatása, ami a gyakori hajfestés, szőkítés, melírozás során éri a hajat. Azonban fehérjehiány is állhat a háttérben. Naponta kilogrammonként 0,75 g protein a javasolt mennyiség. Jó forrásai a sovány húsok, a halak, a mogyoró- és diófélék. A száraz haj egyik oka az esszenciális zsírsavak hiánya is lehet. Ebben az esetben egyél mogyoróféléket, magvakat, olajos halat.

Ha a hajad lassan nő, elképzelhető, hogy a jelenséget a B-vitamin hiánya okozza. Fogyassz tojást, halat, tejet, mogyoróféléket, hüvelyeseket.
A hajhullás a vashiány következménye is lehet. Nőknek naponta 14,8 mg vas bevitele ajánlott. Táplálékkiegészítők helyett inkább változtass étrendeden! Iktass be vörös húst, sötétzöld zöldségeket, például brokkolit, spenótot és salátákat.

A hajhullás hátterében nem csak a vitaminhiány, hanem az A-vitamin túladagolása is állhat. Ezt olyan étrend okozhatja, amelyben túlsúlyban vannak az A-vitamin-tartalmú ételek, de többféle táplálékkiegészítő párhuzamos alkalmazása is okozhatja. Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, a szervezetben könnyen felhalmozódhat. Ezért egyszerre csak egy mesterséges vitaminkészítményt fogyassz, és figyelj oda, hogy milyen készétel vagy -ital mennyi hozzáadott A-vitamint tartalmaz.

Tehát, mint mindig emlékezünk rád, az étrend az egészséges haj kulcsa is. Mindig azt mondják, hogy mi vagyunk azok, akik esznek, tehát ha a testnek a legegészségesebb összetevőket adjuk, a jutalom nagyobb lesz. Jól tudomásul veszi mindazt, ami következik, és alkalmazhatja most.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.