Menü

Ételek, amelyektől egészségesebb lesz a hajad

Az étrend számít, tényleg az vagy, amit megeszel. Jobban nő, és erősebb lehet a hajad ezektől az ételektől, ami eleve megoldhatja sokak problémáját a hajkoronával kapcsolatban.

A haj esetében is a minél változatosabb, színesebb táplálkozás az alapelv. Fontos, hogy naponta kétszer fehérjéhez jusson a szervezet. Ezenkívül fogyassz teljes kiőrlésű gabonakészítményeket, gondoskodj a jó minőségű táplálékról.

A haj szárazsága, zsírosodása, hullása is legtöbbször valamilyen vitaminhiányra utal. A zsíros hajat sokszor a túlzott fűszerhasználat okozza. Kerüld a csípős fűszereket: a borsot, paprikát, chilit, curry-t. Hajbarát fűszerek is léteznek, ilyen a kömény és a kurkuma.
A színtelen, fénytelen haj leggyakoribb oka az erős vegyszerek roncsoló hatása, ami a gyakori hajfestés, szőkítés, melírozás során éri a hajat. Azonban fehérjehiány is állhat a háttérben. Naponta kilogrammonként 0,75 g protein a javasolt mennyiség. Jó forrásai a sovány húsok, a halak, a mogyoró- és diófélék. A száraz haj egyik oka az esszenciális zsírsavak hiánya is lehet. Ebben az esetben egyél mogyoróféléket, magvakat, olajos halat.

Ha a hajad lassan nő, elképzelhető, hogy a jelenséget a B-vitamin hiánya okozza. Fogyassz tojást, halat, tejet, mogyoróféléket, hüvelyeseket.
A hajhullás a vashiány következménye is lehet. Nőknek naponta 14,8 mg vas bevitele ajánlott. Táplálékkiegészítők helyett inkább változtass étrendeden! Iktass be vörös húst, sötétzöld zöldségeket, például brokkolit, spenótot és salátákat.

A hajhullás hátterében nem csak a vitaminhiány, hanem az A-vitamin túladagolása is állhat. Ezt olyan étrend okozhatja, amelyben túlsúlyban vannak az A-vitamin-tartalmú ételek, de többféle táplálékkiegészítő párhuzamos alkalmazása is okozhatja. Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, a szervezetben könnyen felhalmozódhat. Ezért egyszerre csak egy mesterséges vitaminkészítményt fogyassz, és figyelj oda, hogy milyen készétel vagy -ital mennyi hozzáadott A-vitamint tartalmaz.

Tehát, mint mindig emlékezünk rád, az étrend az egészséges haj kulcsa is. Mindig azt mondják, hogy mi vagyunk azok, akik esznek, tehát ha a testnek a legegészségesebb összetevőket adjuk, a jutalom nagyobb lesz. Jól tudomásul veszi mindazt, ami következik, és alkalmazhatja most.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!