Menü

A ginkgo biloba és a fülzúgás

Ha cseng a fülünk vagy fülzúgást tapasztalunk, az minden esetben igen kellemetlen. A fülzúgás azonban nem egy betegség vagy egy állapot, hanem sokkal inkább egy olyan alapvető probléma tünete, mint a fülsérülés, a keringési rendellenesség vagy az életkorral járó halláskárosodás.

A fülzúgás kezelése ennek megfelelően változik, de mindegyik kezelés hatékony kiegészítője lehet a ginkgo biloba. A fülzúgás vagy tinnitus fantom zajokat jelent a fülben, melyek lehetnek csengések, búgások és zúgások. Ezeket a hangokat lehet hallani az egyik vagy mindkét fülben és lehetnek olyan hangosak is, hogy befolyásolják a gondolkodás képességét. A fülzúgás leggyakoribb oka lehet a külső, közép- vagy belső fül problémái.

Ritkábban okozhatja e problémát a véredények duzzanata vagy a belső fül csontjának problémáit. A tinnitus lehet tünete a korral járó hallásvesztésnek, a fülzsír okozta elzáródásnak, de a stresznek, a depressziónak, a Meniere-betegségnek vagy a fej-nyaki sérüléseknek is. A kezelés pedig a kiváltó októl függ, de bizonyos alternatív terápiák, antidepresszánsok, fehér zajgépek és bizonyos kiegészítők és gyógynövények is segíthetik a gyógyulást.

A fülzúgás fajtái
Ahogyan már említettük, a fülzúgás többféle formában jelentkezhet, a beteg legtöbbször az alábbi hangokat érzékeli:
zümmögés,
hasító zaj,
zúgás,
susogó hang,
csengés,
sikításhoz hasonlatos zaj,
ritmikus, pulzáló hang,
halk robbanáshoz hasonló zaj.

Tudnunk kell, hogy a fülzúgás önmagában nem betegség, hanem más rendellenességek következménye. Orvosi szempontból két típusát különböztethetjük meg.
1. Szubjektív fülzúgás. Ez a gyakrabban előforduló típus, ebben az esetben a fülzúgást csak a beteg érzékeli, külső eszközzel nem lehet kimutatni.
2. Objektív fülzúgás. Bár közvetlenül ezt a fülzúgást is csak a beteg hallja, orvosi eszközökkel (pl. sztetoszkóp) a szakember számára is érzékelhető.

A ginkgo bioba egy olyan gyógynövény, ami erős antioxidáns hatásokkal és keringést segítő tulajdonságokkal bír. Két fontos hatóanyagot, flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaz, amelyek védik az idegeketet, a véredényeket, a szívizmokat,valamint javítja a vér áramlását és tágítja a vérereket. A ginkgo biloba ma már kapszula, tabletta, folyékony kivonat és tea formában is beszerezhető. Mivel a tinnitus gyakran társul érrendszeri betegségekkel, a ginkgo biloba igen hasznos lehet, hiszen a vérkeringést is serkenti.

A tudományos vizsgálatok is alátámasztják, hogy a ginkgo biloba enyhíti a tinnitus tüneteit. A kutatók bebizonyították, hogy a tinnitus tüneteinek kezelésére a ginkgo biloba jelentős javulást mutatott.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.