Menü

A ginkgo biloba és a fülzúgás

Ha cseng a fülünk vagy fülzúgást tapasztalunk, az minden esetben igen kellemetlen. A fülzúgás azonban nem egy betegség vagy egy állapot, hanem sokkal inkább egy olyan alapvető probléma tünete, mint a fülsérülés, a keringési rendellenesség vagy az életkorral járó halláskárosodás.

A fülzúgás kezelése ennek megfelelően változik, de mindegyik kezelés hatékony kiegészítője lehet a ginkgo biloba. A fülzúgás vagy tinnitus fantom zajokat jelent a fülben, melyek lehetnek csengések, búgások és zúgások. Ezeket a hangokat lehet hallani az egyik vagy mindkét fülben és lehetnek olyan hangosak is, hogy befolyásolják a gondolkodás képességét. A fülzúgás leggyakoribb oka lehet a külső, közép- vagy belső fül problémái.

Ritkábban okozhatja e problémát a véredények duzzanata vagy a belső fül csontjának problémáit. A tinnitus lehet tünete a korral járó hallásvesztésnek, a fülzsír okozta elzáródásnak, de a stresznek, a depressziónak, a Meniere-betegségnek vagy a fej-nyaki sérüléseknek is. A kezelés pedig a kiváltó októl függ, de bizonyos alternatív terápiák, antidepresszánsok, fehér zajgépek és bizonyos kiegészítők és gyógynövények is segíthetik a gyógyulást.

A fülzúgás fajtái
Ahogyan már említettük, a fülzúgás többféle formában jelentkezhet, a beteg legtöbbször az alábbi hangokat érzékeli:
zümmögés,
hasító zaj,
zúgás,
susogó hang,
csengés,
sikításhoz hasonlatos zaj,
ritmikus, pulzáló hang,
halk robbanáshoz hasonló zaj.

Tudnunk kell, hogy a fülzúgás önmagában nem betegség, hanem más rendellenességek következménye. Orvosi szempontból két típusát különböztethetjük meg.
1. Szubjektív fülzúgás. Ez a gyakrabban előforduló típus, ebben az esetben a fülzúgást csak a beteg érzékeli, külső eszközzel nem lehet kimutatni.
2. Objektív fülzúgás. Bár közvetlenül ezt a fülzúgást is csak a beteg hallja, orvosi eszközökkel (pl. sztetoszkóp) a szakember számára is érzékelhető.

A ginkgo bioba egy olyan gyógynövény, ami erős antioxidáns hatásokkal és keringést segítő tulajdonságokkal bír. Két fontos hatóanyagot, flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaz, amelyek védik az idegeketet, a véredényeket, a szívizmokat,valamint javítja a vér áramlását és tágítja a vérereket. A ginkgo biloba ma már kapszula, tabletta, folyékony kivonat és tea formában is beszerezhető. Mivel a tinnitus gyakran társul érrendszeri betegségekkel, a ginkgo biloba igen hasznos lehet, hiszen a vérkeringést is serkenti.

A tudományos vizsgálatok is alátámasztják, hogy a ginkgo biloba enyhíti a tinnitus tüneteit. A kutatók bebizonyították, hogy a tinnitus tüneteinek kezelésére a ginkgo biloba jelentős javulást mutatott.

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

Mit kell tudni az ekcémáról?

Talán az egyik leggyakoribb bőrbetegség az ekcéma, azonban több fajtája is van, ami akár felnőtt korban is jelentkezhet. Mutatjuk, mit kell róla tudni.

Csodákra képes az arctorna

Milyen jó lenne, ha vegyszerek nélküli ránckezelés is létezne, nem igaz? Tulajdonképpen már létezik, ez pedig az arctorna.

A pajzsmirigy megnagyobbodásának okai

A pajzsmirigy méretének, tapintásának a megváltozása az egyik legbiztosabb jele a pajzsmirigy rendellenes működésének. Az, hogy pontosan mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását és milyen kezelés szükséges, csak alapos orvosi vizsgálattal állapítható meg.

B-vitamin: ezért érdemes szednie, ha szorongásra, depresszióra hajlamos

Egy friss kutatás alapján a B6-és B12-vitaminok segíthetnek a szorongásos tünetek enyhítésében.