Menü

Hogyan változik a bőr menopauza után?

Ahogy telik az ember felett az idő, talán nő az önbizalma és bölcsebb is lesz, ez azonban nem igaz a női szervezet hormonszintjeire. Menopauza alatt csökken az ösztrogén szintje, aminek óriási kihatása lehet a bőr minőségére. A bőr elvékonyodhat, megereszkedhet, ráncosodhat. Szerencsére ezen változások egy része a megfelelő bőrápolással szinten tartható.

A menopauza alatt és után a szervezet már nem termel olyan sok kollagént, mint előtte. A bőr alatti zsírréteg egy része felszívódik és a rugalmassága is csökken. Ez és a hormonális változások által kiváltott bőrszárazság okozza a bőr megereszkedését és ráncosodását főleg a nyak, az állkapocs és az arc területén.

Az arctisztítás ebben az időszakban egy nagyon fontos bőrápolási lépés. Ahogy elhalad felettünk az idő, a bőr egyre többet profitál a bevitt nedvességből. Érdemesebb tehát egy krémesebb formulát választani a hab vagy gél állagú arctisztítók helyett. A menopauza után a bőr szárazsága a kevésbé működő faggyúmirigyek miatt alakul ki. Kerüljük a hosszú, forró zuhanyt, és a hidratáló krémet akkor vigyük fel a bőrre, amikor az még nedves. Ez elősegíti a megfelelő hidratációt.

A nap elleni megfelelő védekezés ebben az életkorban is elengedhetetlenül fontos. A bőr ilyenkor már kevésbé tudja megvédeni önmagát, ezért mindig használjunk valamilyen fényvédő krémet. Az arcon, kézen és nyakon előforduló pettyek a menopauza környékén még nyilvánvalóbbá válnak. Kevésbé fognak továbbfejlődni, ha megfelelően védekezünk a káros napsugarak ellen.

Az évek során kialakuló ráncokért nemcsak a menopauza alatt bekövetkező hormonális változások, hanem a napsugárzás okozta károsodások is felelőssé tehetők. A ráncok azonban jobban észrevehetőek, amikor a bőr száraz, főleg a kor előrehaladtával. Ez is alátámasztja a hidratáció szükségességét.

A sok antioxidánst tartalmazó ételek fogyasztása is erősíti a bőrt, ezért érdemes ezekre nagyobb hangsúlyt fektetni. Együnk sok világos színű zöldséget, illetve gyümölcsöt, mert ezek színüket az antioxidánsoknak köszönhetik. Remek megoldás lehet, ha a spektrum minden színét próbáljuk lefedni a zöldség-, és gyümölcsfogyasztásunkkal.

A szója gazdag izoflavonokban, ami egy növényi alapú összetevő, és hasonlóan viselkedik a szervezetben, mint az ösztrogén. Az izoflavonok segítenek a korral járó változások javításában, mint amilyen az elvékonyodó bőr.

Ha eddigi életünk során nem tettük meg, érdemes most megpróbálkozni különféle stresszcsökkentő módszerekkel, mint amilyen a jóga vagy a meditáció. Ezek sokat segíthetnek az ellazulásban.

Az edzés, illetve a különféle tornagyakorlatok is csökkentik a stresszt, ezért előnyös ezt is beiktatni az életünkbe. Ezen kívül javítják a keringést, ami a korral lelassul. A tornával bevitt bevitt extra oxigén miatt a bőr világosabbnak, illetve egészségesebbnek tűnhet.

Végül, de nem utolsó sorban, fontos megemlíteni az alvást. Az elegendő és megfelelő minőségű alvás segít megelőzni a szem alatti sötét karikák kialakulását, és esélyt ad a szervezetnek, hogy újratöltődjön. Az alváshiány akár a hormonszintek megváltozását is okozhatja, ami pedig anyagcsere változásokat okozhat. Ezért, ha tehetjük, iktassunk be napi 7-9 óra alvást.

Fort Molnár Henriett

Természetes gyomornyugtatók

Sokszor hangsúlyozzuk a természetes gyógymódok előnyeit, de van néhány kifejezetten egyszerű és elérhető alternatíva is, egészen pontosan a kertünkben.

Dióhéjban a lézeres szemműtétről

Ha szemüveges vagy, nyilvánvalóan hallottál már a különböző műtéti lehetőségekről. Ennek egyik leggyakoribb típusa a lézeres szemműtét. Másik lehetőség lehet a lencseimplantátum, ami rövidlátók esetében még jobb megoldásnak bizonyulhat. De ki az alkalmas jelölt egy szemműtétre?

Avokádóval a bőrért

A ketogén diéta egyik legkedveltebb alapanyaga az avokádó, de bárkinek az étrendjébe beilleszthető. Mutatjuk, milyen hatása van a szervezetünkre.

Égési sérülések kisgyermekkorban

A kisgyermekkorban sajnos gyakoriak a balesetek, hiszen az örökmozgók folyton lendületben vannak, szaladgálnak, kúsznak-másznak, felmásznak, belenyúlnak, kipakolnak, bemásznak, bebújnak, leesnek, nekiszaladnak, beütik, megégetik és még sorolhatnám. Sajnos a kisgyermekkor egyik leggyakoribb sérülését az égések okozzák.

A fenékformád elárulja, mitől hízol a legjobban

Hogy a feneked formája alapján lehet következtetni arra, hogyan és mitől hízol, annak oka a hormonokban keresendő. Most megtudhatod, milyen típusú hízásra vagy leginkább hajlamos, és mire kell odafigyelned, hogy elkerüld a plusz kilókat!