Menü

Hogyan változik a bőr menopauza után?

Ahogy telik az ember felett az idő, talán nő az önbizalma és bölcsebb is lesz, ez azonban nem igaz a női szervezet hormonszintjeire. Menopauza alatt csökken az ösztrogén szintje, aminek óriási kihatása lehet a bőr minőségére. A bőr elvékonyodhat, megereszkedhet, ráncosodhat. Szerencsére ezen változások egy része a megfelelő bőrápolással szinten tartható.

A menopauza alatt és után a szervezet már nem termel olyan sok kollagént, mint előtte. A bőr alatti zsírréteg egy része felszívódik és a rugalmassága is csökken. Ez és a hormonális változások által kiváltott bőrszárazság okozza a bőr megereszkedését és ráncosodását főleg a nyak, az állkapocs és az arc területén.

Az arctisztítás ebben az időszakban egy nagyon fontos bőrápolási lépés. Ahogy elhalad felettünk az idő, a bőr egyre többet profitál a bevitt nedvességből. Érdemesebb tehát egy krémesebb formulát választani a hab vagy gél állagú arctisztítók helyett. A menopauza után a bőr szárazsága a kevésbé működő faggyúmirigyek miatt alakul ki. Kerüljük a hosszú, forró zuhanyt, és a hidratáló krémet akkor vigyük fel a bőrre, amikor az még nedves. Ez elősegíti a megfelelő hidratációt.

A nap elleni megfelelő védekezés ebben az életkorban is elengedhetetlenül fontos. A bőr ilyenkor már kevésbé tudja megvédeni önmagát, ezért mindig használjunk valamilyen fényvédő krémet. Az arcon, kézen és nyakon előforduló pettyek a menopauza környékén még nyilvánvalóbbá válnak. Kevésbé fognak továbbfejlődni, ha megfelelően védekezünk a káros napsugarak ellen.

Az évek során kialakuló ráncokért nemcsak a menopauza alatt bekövetkező hormonális változások, hanem a napsugárzás okozta károsodások is felelőssé tehetők. A ráncok azonban jobban észrevehetőek, amikor a bőr száraz, főleg a kor előrehaladtával. Ez is alátámasztja a hidratáció szükségességét.

A sok antioxidánst tartalmazó ételek fogyasztása is erősíti a bőrt, ezért érdemes ezekre nagyobb hangsúlyt fektetni. Együnk sok világos színű zöldséget, illetve gyümölcsöt, mert ezek színüket az antioxidánsoknak köszönhetik. Remek megoldás lehet, ha a spektrum minden színét próbáljuk lefedni a zöldség-, és gyümölcsfogyasztásunkkal.

A szója gazdag izoflavonokban, ami egy növényi alapú összetevő, és hasonlóan viselkedik a szervezetben, mint az ösztrogén. Az izoflavonok segítenek a korral járó változások javításában, mint amilyen az elvékonyodó bőr.

Ha eddigi életünk során nem tettük meg, érdemes most megpróbálkozni különféle stresszcsökkentő módszerekkel, mint amilyen a jóga vagy a meditáció. Ezek sokat segíthetnek az ellazulásban.

Az edzés, illetve a különféle tornagyakorlatok is csökkentik a stresszt, ezért előnyös ezt is beiktatni az életünkbe. Ezen kívül javítják a keringést, ami a korral lelassul. A tornával bevitt bevitt extra oxigén miatt a bőr világosabbnak, illetve egészségesebbnek tűnhet.

Végül, de nem utolsó sorban, fontos megemlíteni az alvást. Az elegendő és megfelelő minőségű alvás segít megelőzni a szem alatti sötét karikák kialakulását, és esélyt ad a szervezetnek, hogy újratöltődjön. Az alváshiány akár a hormonszintek megváltozását is okozhatja, ami pedig anyagcsere változásokat okozhat. Ezért, ha tehetjük, iktassunk be napi 7-9 óra alvást.

Fort Molnár Henriett

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?