Menü

A megfelelési kényszer árnyoldala

Te is azok közé tartozol, akik szeretnének mindenkinek megfelelni? Ha így van, akkor valószínűleg hajlamos vagy arra is, hogy ha valami nem sikerül, akkor a hibát elsősorban magadban keresd.

Mit jelent az, ha mindenkinek meg akarsz felelni?
Leginkább azt, hogy úgy érzed (és sokszor úgy is viselkedsz), mintha mindenki más fontosabb és értékesebb lenne nálad. Alkalmazkodsz ahhoz, amit a másik ember szeretne – vagy legalábbis, amiről azt gondolod, hogy szeretné.

Mert úgy érzed, hogy:
mindenki más értékesebb, mint te;
gyakran hibáztatod magadat és elég negatív a belső párbeszéded;
kevés az önbizalmad;
attól tartasz, hogy ha nem próbálsz meg mindenkinek megfelelni, akkor nem fognak szeretni és elfogadni;
legszívesebben mindeki ‘jóváhagyását’ kikérnéd, mielőtt valamiben döntesz.

Mások pedig leginkább azt látják, hogy milyen kedves, rugalmas és alkalmazkodó vagy, semmin nem sértődsz meg és mindig lehet rád számítani. Ezt sokszor ki is használhatják. Például azt gondolják, hogy téged nyugodtan meg lehet kérni olyan munka elvégzésére is, ami nem a te dolgod lenne. Vagy éppen egy barátod rendszeresen csak aznap délután szól, ha este találkozni akar veled – mondván, te úgyis mindig ráérsz. Vagy rendszeresen lemondja a találkozókat az utolsó pillanatban.
Ez persze nem azt jelenti, hogy szándékosan bánnak veled rosszul, egyszerűen csak eddig megengedted nekik, és megtanulták, hogy veled így is lehet.
Természetesen te sem szándékosan vagy ilyen – ezt fontos megemlíteni, mielőtt elkezdenéd emiatt is magadat hibáztatni. Hiszen néha talán úgy érzed, hogy belefáradtál a folytonos megfelelésbe. De aztán újra meggyőzöd magad, hogy végülis neked belefér, igazán nem telik semmibe, ha engedsz ebben vagy abban a helyzetben. Csakhogy ezért az átmeneti megkönnyebbülésnek, elfogadásnak, hosszabb távon fizeted meg az árát.

Hosszú távú hatások
Konfliktuskerülővé válsz és a saját igényeidet nemhogy képviselni nem tudod, de sok esetben fel sem ismered. Ismerős lehet az a helyzet is, hogy egy ideig csak tűrsz és tűrsz, semmire nem mondasz nemet míg végül egyszer csak kitörsz. A körülötted lévők pedig nem is értik, hogy mi a baj, illetve, hogy ’miért nem szóltál hamarabb’?
Hogy miért nem? Azért, mert ahelyett, hogy önmagad lettél volna, másoknak próbáltál megfelelni. El akartad nyerni a jóváhagyásukat és mindenáron el akartad kerülni a konfliktusokat. Ezért időről - időre ’összeomlasz’ és nem tudod, hogyan tovább. Hiszen úgy érzed, hogy szinte sosem azt kapod, amit szeretnél és mintha mindig csak te törődnél másokkal, de ebből semmit nem kapnál vissza.

Mintha te lennél felelős a mások boldogságáért. Az már csak hab a tortán, hogy ez a viselkedés vonzza is azokat, akiknek hajlamuk van arra, hogy másokat kihasználjanak.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az elengedés fontossága

Ha valaki tanáccsal fordul hozzánk, hogy nem érzi jól magát a munkahelyén, a párkapcsolatában, vagy egy baráttal, akkor mi sem egyszerűbb, mint azt tanácsolni neki, hogy engedje el, és lépjen tovább. Ha mégsem tesz így, egyáltalán nem értjük. Hiszen nincs ennél könnyebb!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!