Menü

A megfelelési kényszer árnyoldala

Te is azok közé tartozol, akik szeretnének mindenkinek megfelelni? Ha így van, akkor valószínűleg hajlamos vagy arra is, hogy ha valami nem sikerül, akkor a hibát elsősorban magadban keresd.

Mit jelent az, ha mindenkinek meg akarsz felelni?
Leginkább azt, hogy úgy érzed (és sokszor úgy is viselkedsz), mintha mindenki más fontosabb és értékesebb lenne nálad. Alkalmazkodsz ahhoz, amit a másik ember szeretne – vagy legalábbis, amiről azt gondolod, hogy szeretné.

Mert úgy érzed, hogy:
mindenki más értékesebb, mint te;
gyakran hibáztatod magadat és elég negatív a belső párbeszéded;
kevés az önbizalmad;
attól tartasz, hogy ha nem próbálsz meg mindenkinek megfelelni, akkor nem fognak szeretni és elfogadni;
legszívesebben mindeki ‘jóváhagyását’ kikérnéd, mielőtt valamiben döntesz.

Mások pedig leginkább azt látják, hogy milyen kedves, rugalmas és alkalmazkodó vagy, semmin nem sértődsz meg és mindig lehet rád számítani. Ezt sokszor ki is használhatják. Például azt gondolják, hogy téged nyugodtan meg lehet kérni olyan munka elvégzésére is, ami nem a te dolgod lenne. Vagy éppen egy barátod rendszeresen csak aznap délután szól, ha este találkozni akar veled – mondván, te úgyis mindig ráérsz. Vagy rendszeresen lemondja a találkozókat az utolsó pillanatban.
Ez persze nem azt jelenti, hogy szándékosan bánnak veled rosszul, egyszerűen csak eddig megengedted nekik, és megtanulták, hogy veled így is lehet.
Természetesen te sem szándékosan vagy ilyen – ezt fontos megemlíteni, mielőtt elkezdenéd emiatt is magadat hibáztatni. Hiszen néha talán úgy érzed, hogy belefáradtál a folytonos megfelelésbe. De aztán újra meggyőzöd magad, hogy végülis neked belefér, igazán nem telik semmibe, ha engedsz ebben vagy abban a helyzetben. Csakhogy ezért az átmeneti megkönnyebbülésnek, elfogadásnak, hosszabb távon fizeted meg az árát.

Hosszú távú hatások
Konfliktuskerülővé válsz és a saját igényeidet nemhogy képviselni nem tudod, de sok esetben fel sem ismered. Ismerős lehet az a helyzet is, hogy egy ideig csak tűrsz és tűrsz, semmire nem mondasz nemet míg végül egyszer csak kitörsz. A körülötted lévők pedig nem is értik, hogy mi a baj, illetve, hogy ’miért nem szóltál hamarabb’?
Hogy miért nem? Azért, mert ahelyett, hogy önmagad lettél volna, másoknak próbáltál megfelelni. El akartad nyerni a jóváhagyásukat és mindenáron el akartad kerülni a konfliktusokat. Ezért időről - időre ’összeomlasz’ és nem tudod, hogyan tovább. Hiszen úgy érzed, hogy szinte sosem azt kapod, amit szeretnél és mintha mindig csak te törődnél másokkal, de ebből semmit nem kapnál vissza.

Mintha te lennél felelős a mások boldogságáért. Az már csak hab a tortán, hogy ez a viselkedés vonzza is azokat, akiknek hajlamuk van arra, hogy másokat kihasználjanak.

Mit tegyünk villámláskor?

Földünkön naponta nagyjából 45 ezer zivatar és 8 millió villám fordul elő. Az évi hárommilliárd villámcsapás nagyjából háromezer ember életét oltja ki, házakat gyújt fel, és erdőtüzeket okoz. Mit tegyünk, ha villámlik? Ez a fő kérdés és téma mai cikkünkben.

Mit árulnak el rólunk a szorongásaink?

A szorongás nem kellemes az ember számára. Előfordulhat, hogy ez az érzelem szolgál minket és ébren tartja az érzékeinket – ettől nem kell megijedni, ez teljesen természetes. Ha azonban a szorongás állandósul, a forrását nem lehet beazonosítani, ráadásul átveszi az uralmat az életünk felett, nem árt jobban odafigyelni rá. Ne éljen együtt vele! Kérj segítséget!

Tippek a vizsgadrukk leküzdéséhez

A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

A bántalmazó kapcsolat korai jelei

A párkapcsolati erőszak az egyik legsúlyosabb probléma ma Magyarországon, és kívülállókban mindig felmerül a kérdés, hogy az áldozat vajon miért nem vette észre korábban, hogy valójában milyen az a kapcsolat, amelyben él.