Menü

Házi gyógyszertár

Minden háztartásban megtalálható a gyógyszer, de nem mindenki tudja, hogy melyek azok, amiket érdemes állandó jelleggel tartanunk, illetve ezeket hogyan is tároljuk.

Magyarország lakosságának sajnos igen nagy része valamilyen gyógyszer tartós szedésére szorul. A statisztikai adatbázisban eléggé rossz helyen állunk az egészség terén. A legtöbbet felírt gyógyszerek a keringési megbetegedések kezelésére irányul, ezeket kizárólag orvos javaslata általi adagokban és időpontokban szedhetjük. Orvosunkkal egyeztessük, hogy lehetőség szerint úgy írja fel nekünk gyógyszereinket, hogy abból tudjunk tartani 2-3 heti mennyiséget tartalékban.

Melyek azok a szerek, amiket nem szedünk álladóan, mégis érdemes beszerezni?

Az első és legfontosabb, hogy fertőtlenítőszer és kötszer legyen egy csomagban. Sérülések bármikor érhetik az embert. Mindig steril eszközöket használjunk, ha egy csomag gézlapot felbontunk és nem használjuk fel azonnal, akkor azt a későbbiekben ne akarjuk sebeink lefedésére használni, mert így bármilyen baktériumot, koszt belekenhetünk a sérülésbe. Az égési sérülések ellátásához léteznek kifejezetten spray-k és kenőcsök is.

A drogériák polcain a legtrendibb sebtapaszokat is megtaláljuk, ezekkel a legkisebb bibiket és horzsolásokat is menővé varázsolhatjuk egy gyógypuszi kíséretében.

A vitaminok és multivitaminok világa olyan széles spektrumon mozog, hogy szinte bárki talál magának megfelelőt, korosztálytól függetlenül.

Érdemes a kis dobozunkba helyezni a következőket: lázmérőt, láz és fájdalomcsillapítót, görcsoldót, tablettát vagy port hasmenés és szorulás esetére, gyulladáscsökkentő kenőcsöt, köhögéscsillapítót és köptetőt, savlekötőt, allergia kezelésére használható antihisztamin tartalmú kenőcsöt vagy tablettát. Itt mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy oda kell figyelni, az adott szert hány éves kortól adhatjuk, mert nem mindent szedhet be egy kisgyermek. A gyógyszertárban dolgozó szakemberek pontos felvilágosítást tudnak adni arról, hogy mit vásárolhatunk meg nem vénykötelesen, vagyis nem kell felíratnunk orvossal.

Nem mindegy hol és hogyan tároljuk az orvosságokat A gyártóknak minden dobozon fel kell tüntetni a tárolási paramétereket és a lejárati időt. Otthoni tárolás szempontjából kétféle mód létezik, az egyik az, amikor hűtést igényel a szer, a másik pedig, amikor szobahőmérsékleten tárolható.

Megmaradt gyógyszert csak akkor szedjünk be, ha orvosunkkal ezt egyeztettük, de ellenőrizzük, hogy felbontás után meddig áll el, a dobozra vagy szirupok esetében az üvegre érdemes ráírni a felbontás dátumát.

Nagyon fontos, hogy medicinákat mindig gyerekek elől jól elzárható helyen tartsuk.

Amennyiben lejárt gyógyszert találunk otthonunkban, azt bármelyik legközelebbi gyógyszertárban térítésmentesen leadhatjuk, így biztosan az előírásoknak megfelelően kerülnek megsemmisítésre.

Minden pirula beszedése előtt feltétlenül egyeztessünk orvosunkkal vagy kérjük ki gyógyszerészünk véleményét. Tarthatunk otthonunkban alapvető gyógyszereket, kötszereket, melyekkel megkönnyíthetjük mindennapjainkat.

A cikk megírása szakember bevonásával készült, ezúton is köszönöm.

Erdős Dorka

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!