Menü

Külföldi utazási helyek és tippek

A külföldi utazási szabályok letisztulásával, egyre többen szeretnének majd külföldi nyaralásokra menni. Először mindenképp érdemes eldönteni, hogy hova szeretnénk menni nyaralni, esetleg Horvátország, Görögország, Montenegró, Nagy-Britannia vagy valami még távolabbi helyszín. A pontos helyszín kiválasztása után, érdemes lehet mindig jóval előre foglalni, hiszen ezáltal olcsóbban lehet szálláshoz jutni, másrészt ha repülővel kell a helyszínre menni, akkor érdemes azt is előzetesen lefoglalni, természetesen visszamondási lehetőséggel.

Érdemes utána nézni az úti célnak, beutazási feltételeknek, a légitársaság szabályainak, figyelni az aktualitásokat. Persze ezzel még nem biztosítjuk be magunkat az esetleges változások ellen, de jó képet kaphatunk a helyzetről, és ha kell időben tudunk módosítani, döntést hozni. Emellett ha hosszabb útra megyünk, esetleg autót szeretnénk bérelni, akkor mindenképp érdemes biztosítást is kötni az útra.

Valószínűleg az idei évben a korábbiakhoz hasonló helyszínek lesznek a legnépszerűbbek, mint például:

Dubrovnik, Split (Horvátország)
Mykonos, Korfu, Zakynthos, Rodosz (Görögország)
Kusadasi (Törökország)
Velence, Róma, Milánó (Olaszország)
Barcelona, Alhambra, Mallorca (Spanyolország)

Az idei év még drágább lesz

A hazai infláció, és a jelenleg zajló folyamatok nem sok jóval kecsegtetnek. A szomszédos országokban, mint például Horvátország, még inkább elszálltak az árak hiszen rengeteg turista van az országban, és a koronavírus-járványhelyzet, valamint az orosz-ukrán konfliktus miatti problémákat a legtöbb országban, a szezonális turizmussal próbálják a kieső bevételt visszahozni.

A másik ok, hogy az emberek nagy része több, mint egy éve nem utazott sem szabadidős, sem családlátogatás céljából, így sokan már csak a lehetőségre várnak, hogy szinte bármi áron, de újra biztonságosan utazhassanak. Ez pedig nem indokolja, hogy a szolgáltatók különböző kedvezményekkel csábítsák az utazókat.

Miben változhatnak az utazási szokások?

Valószínűleg nem lehet azzal számolni, hogy a korábbi esetleg kedvező árak visszatérnének. Ehelyett fontos lesz, hogy az adott ország mit kér a beutazóitól és, hogy milyen egészségvédelmi szabályokkal működik a helyi turizmus. Esetleg csak repülővel lehet eljutni, vagy megoldható józan keretek között autóval is, és akkor könnyebben lehet mozogni az adott országban. Kérdés, hogy például a kedvelt úti célokon korábban látott tömegeket miként fogják az országok szabályozni, ilyen lehet Velence, Barcelona, Korfu, ahol a túlzott turizmus korábban is problémákat okozott, most valószínűleg a koronavírus-járványhelyzet után ezek még inkább előtérbe kerülhetnek.

Összességében leginkább egyéni döntés, hogy hova, milyen módon, mivel és mennyi időre szeretnénk nyaralni menni. Azonban külföldi nyaralások esetén érdemes még inkább tájékozódni a kiutazáshoz szükséges iratokkal, papírokkal kapcsolatban. Emellett pedig az érvényes járványügyi korlátozásokkal kapcsolatban is tájékozódni kell, és hosszabb utak esetén, valamint az Európai Unión kívül érdemes lehet utasbiztosítást is kötni.

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?