Menü

Hogyan szabadulhatunk meg a zsigeri zsírtól?

A zsigeri zsírt megtalálni és eltüntetni is igen nehéz, hiszen nem mutatja meg sem a mérleg, sem a testtömegindex (BMI), hogy mennyi zsírt tárolunk a hasizom alatt, a belső szerveink között. A jó hír azonban az, hogy az egészséges arányok visszaállítására léteznek hatékony módszerek.

A cukortól nő a zsigeri zsír?

Ha több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit felhasználunk, akkor a felesleg zsír formájában raktározódik. Ez történhet a bőr alatt, egyenletesen elosztva testünkön, de akár a zsigerek között megbújva is. Ez utóbbit hívjuk zsigeri zsírnak és ez az a típus, amely nem csak esztétikailag zavaró, de súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

A zsigeri zsírszövet anyagcseréje ugyanis aktív, működése közben pedig olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek többek között gyulladást okozhatnak - ez az oka a legtöbb, elhízással összefüggő betegségnek is. Minél több zsírt raktározunk a belső szerveink között, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki nálunk szív- és érrendszeri betegség, agyvérzés (stroke), cukorbetegség, magas vérnyomás, daganatos betegség, terméketlenség, reflux, zsírmáj, epekövesség, légzési probléma vagy akár depresszió is.

Cukorra, azaz szénhidrátra szükségünk van, elsősorban agyunknak, vörösvértestjeinknek, izmainknak. Egészségünk megőrzése érdekében napi kalóriaszükségletünk nagyjából felét - minimum 120 grammot - még diéta alatt is szénhidrát formájában érdemes bevinni. Különösen lényeges ez a nagy koncentrációt igénylő munkáknál, a fizikai aktivitásnál, terhesség és szoptatás alatt, illetve komolyabb társbetegségek esetén. Az azonban nem mindegy, hogy szénhidrátigényünket hüvelyesekből, gyümölcsből és gabonákból, vagy vitamint, rostot és egyéb tápanyagot sem tartalmazó cukros péksüteményekből fedezzük.

Amit a BMI nem mutat ki

A BMI egy arányszám, ami a testmagasságunkhoz képest meglévő testtömeget mutatja meg, azt azonban nem különbözteti meg, hogy testsúlyt izom, csont, zsír vagy egyéb szövet alkotja-e. Ha otthon szeretnénk egy gyors mérést végezni, akkor érdemes megmérni a haskörfogatunkat: nőknél a 80-88, férfiaknál pedig a 94-102 centiméter feletti értékek jelezhetik a zsigeri zsír meglétét.

Ha pedig nagyon pontosan szeretnénk látni, milyen a testünk összetétele, hol van izom, milyen a csontsűrűségünk, hol van víz, illetve hol bujkálhat a zsigeri zsír, akkor érdemes egy DEXA készülékkel végzett vizsgálaton részt vennünk, amely részletes képet ad a szervezetünkről.

Ne stresszeljünk!

Az elhízás egyik egyértelmű oka a stressz. A folyamatos feszültség ugyanis olyan anyagok, hormonok felszabadulását okozza, amelyek megakadályozzák a zsírbontást. Ha pedig még a stresszevés is jellemző ránk, akkor az esélyeink még tovább romlanak. Fontos tudni, hogy az alváshiány is elhízást okozhat.

A csökkentett energiatartalmú, mégis változatos étkezés nagyon fontos. Ezért ajánlott zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű illetve proteinben gazdag gabonaféléket, csökkentett zsírtartalmú tejterméket, sovány húst és olajos magvakat fogyasztani. Ilyen diéta mellett extra vitaminbevitel is ritkán szükséges (a D-vitamin kivételével). Ráadásul ez az étrend lényegében mindenféle betegség vagy ételintolerancia esetén tartósan alkalmazható - szükség esetén kisebb módosítással.

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.