Éttermek, amiket jobb elkerülni
- Dátum: 2022.06.06., 04:04
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- adag, alapanyag, barátságos, drága, elkerül, étlap, étterem, felszolgáló, fényképes étlap, fogás, főétel, friss, higiénia, íztelen, koszos, mennyiség, minőség, pincér, stíluskavalkád., szempont, választás, választék
Vannak árulkodó jelei annak, hogy nem a megfelelő étterembe tévedtünk. Ha nehezen ítéljük meg, hogy „jó helyen járunk-e”, akkor nézzük a követkető szempontokat, melyek segítenek a választásban.

Első és feltűnő szempont természetesen, ha nem kedvesek, nem barátságosak, nem köszönnek, amikor belépünk az ajtón. Ez alapvetés, ha nem teszik, udvariatlanok, ami nem jó jel. Ha leültünk és hosszú percekig nem foglalkozik velünk a pincér, akkor nem működik jól az étterem, nem jó a rendszer, rossz helyre ültünk be.
Édesanyám egyik fő szempontja volt mindig, hogy hány autó áll az étterem előtt, üres-e a hely, vagy gyakori a teltház, nos ez sokat elárul. Ha üres, ne próbáljuk ki.
Koszos a hely, koszos a mosdó. Ez hatalmas baki, ha ez nem tiszta és higiénikus, a konyha sem az. A tisztaság alap. Személy szerint én utálom, ha ragad az asztal és az alátét, vagy pecsétes a terítő, koszos az étlap. Ilyenkor gondolkozzunk el azon, milyenek az evőeszközök és a poharak és mi lehet a konyhában.
Túl nagy a választék. Ha egy étteremben sok étel közül választhatunk, az is gyanús, hiszen akkor nem valószínű, hogy minden alapanyag friss.

Negyven-ötven ételt még a világ legnívósabb étterme sem tud frissen, jó minőségben elkészíteni.
Nem jó az étel. Akár hallomásból, akár egy tapasztalatból azt mondhatjuk, hogy bizonyos étel nem ízlett, a leves íztelen volt, a fogások hidegek, vagy nem tűntek frissnek, akkor ne tervezzünk oda több étkezést.
Ritka alapanyagokat használnak. Vannak bizonyos alapanyagok, élelmiszerek, amik szinte alig fordulnak elő Magyarországon, ha étterem ezekre hivatkozik, fogjunk gyanút.
Túl nagy adagokat adnak. Sokszor az embereket a minőség helyett a mennyiséggel akarják megfogni. Ha ezzel büszkélkednek, az nem jó vendégcsalogató módszer.

Fényképes étlap. Ezzel nagyon mellé lehet nyúlni. A rossz minőségű illusztrációk elavultak.
Nem szeretem a stíluskavalkádot, a giccset, a sokféle stílus ízléstelen keveredését. Aki ilyen éttermet rendez be, az a tányéron se művelhet nagyon fantasztikus dolgokat.
Sok jó étterem van, azonban jónéhány hely igazi csalódás lehet még a kezdeti tetszetős jelek után is, ha például szép és elegáns, de nem jó az étel, vagy ízlik minden fogás, de túlzóak az árak, vagy a hely kellemes, de a pincérek nem kedvesek. Sok szempontnak kell tökéletesen „klappolnia”, hogy megtalálhassuk a kedvenc helyeinket.
Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan
A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.
A csend, amely összeköt – Mindenszentek és Halottak napja
Ahogy az ősz lassan átszínezi a tájat, és a hűvös levegőben megjelenik a füst és a gyertyák illata, elérkezik az évnek az az időszaka, amikor megállunk egy pillanatra. November elején nem a rohanásé, nem a zajé a főszerep. A temetők fényei, a mécsesek pislákolása, a virágok halk üzenete mind-mind arról mesél, hogy az emlékezésben ott van az élet legmélyebb szeretete.
Utazás önmagunkhoz - A pszichodrámáról
Nemrég belevágtam egy nagy utazásba önmagamhoz. Ez nem volt más, mint egy másfél éves pszichodráma tanfolyam, ahol remek társasággal igazán mély pillanatokat élhettünk át. Egyértelműen jó téma ez egy interjúra. A pszichodráma alapvetően nem más, mint egy személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul. Az egyik volt segítőmmel, Schneider Zsófiával beszélgettem egy jót erről a kaland lehetőségről.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!