Menü

Ezt tegyük napégés ellen!

Miután az elmúlt hosszú hétvégén a gondos és alapos naptej használata ellenére is felégett a vállunk, megpirultunk kerti medencézés, biciklizés közben, így felmerült bennem, hogy hogyan kezelhetjük a napégést? Mit tehetünk a leégett bőrrel?

Talán nem túlzok, ha azt írom, elég egy óra napvédelem nélküli sütkérezés a kertben vagy a vízparton, s máris megpirul a bőrünk. A leégés tulajdonképpen egy égési sérülés, ha súlyos esetről van szó, akár másodfokú égési sérülésként is kezelhetjük.

Ha a napégés után nincs hólyagosodás, akkor enyhe napégésről beszélünk és a hűsítő, napozás utáni balzsamok és zselék is segíthetnek, jólesően hűsítő érzést nyújtanak.

A leégett, vízhiányos bőrnek az uborka hasznos lehet. Hatásos, ha lereszeljük, kinyomkodjuk a levét, majd vattapamacs segítségével felvisszük oda, ahol szükség van rá, s hagyjuk megszáradni. Gondolkozom, hogy említsem-e a neten fellelhető házi praktikákat a továbbiakban, azonban azt gondolom, ha nagy a baj, felesleges kísérletezgetni tejföllel, meg reszelt krumplival, bár kétségtelen, hogy van, akinek ez vált be és ez segített, azonban én azt gondolom, hogy a súlyos, felhólyagzott égett bőr szakszerűbb kezelést igényel.

Az egyik legfontosabb teendő nem a napégés után történik, hanem jóval előtte: tartózkodjunk árnyékban és kerüljük a tűző napot, pláne 11 és 15 óra között.

Ha ezt nem tettük és megégtünk, akkor folyó hideg vízzel hűtsük a megégett bőrt, borogassuk hideg vizes ruhával, ez kicsit csillapítja a fájdalmat. Ha nagy a baj, akkor szükség lehet fájdalomcsillapítóra. A recept nélkül kapható, enyhébb égés otthoni kezelésére létező készítményeket is érdemes beszerezni a patikából.

A legjobban mindig a gyerekekre kell vigyázni, a lehető legnagyobb körültekintéssel napoztassuk, strandoltassuk őket. Napozás után mindenképp ajánlott a napozás utáni hűsítő zselék használata, folyadékpótlás és pihenés.

Ha a napégés hólyagképződéssel jár és kisgyermek szenvedte el, akkor feltétlenül forduljunk orvoshoz, ne várjunk vele, ne kezdjük el otthon kezelgetni, pláne, ha láz, hidegrázás és fejfájás, hányinger is társul hozzá.

Sajnos sokan nem veszik figyelembe, hogy a napbarnított bőr érdekében véghez vitt mértéktelen napozás és szolárium nagyon káros.

A sejtsérülések során szabadgyökök képződnek, melyek hatására DNS károsodás indulhat el, aminek későbbi következménye a bőrrák. Az UV-A sugarak roncsoló hatásáról már sokat hallottunk, ez évekkel később pigmentfoltokhoz, idő előtti bőröregedéshez, vagy szintén bőrrákhoz vezethet.

Szakemberek számtalanszor figyelmeztetnek az óvatos és mértékletes napozásra, elegendő folyadékbevitelre, felhívják a figyelmet a megfelelő faktorszámú napvédő és fényvédő készítmények használatára. Ezekkel az óvintézkedésekkel elkerülhető a napégés és annak kellemetlen és káros következményei. Vigyázzunk a bőrünkre!

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.