Menü

Ezt tegyük napégés ellen!

Miután az elmúlt hosszú hétvégén a gondos és alapos naptej használata ellenére is felégett a vállunk, megpirultunk kerti medencézés, biciklizés közben, így felmerült bennem, hogy hogyan kezelhetjük a napégést? Mit tehetünk a leégett bőrrel?

Talán nem túlzok, ha azt írom, elég egy óra napvédelem nélküli sütkérezés a kertben vagy a vízparton, s máris megpirul a bőrünk. A leégés tulajdonképpen egy égési sérülés, ha súlyos esetről van szó, akár másodfokú égési sérülésként is kezelhetjük.

Ha a napégés után nincs hólyagosodás, akkor enyhe napégésről beszélünk és a hűsítő, napozás utáni balzsamok és zselék is segíthetnek, jólesően hűsítő érzést nyújtanak.

A leégett, vízhiányos bőrnek az uborka hasznos lehet. Hatásos, ha lereszeljük, kinyomkodjuk a levét, majd vattapamacs segítségével felvisszük oda, ahol szükség van rá, s hagyjuk megszáradni. Gondolkozom, hogy említsem-e a neten fellelhető házi praktikákat a továbbiakban, azonban azt gondolom, ha nagy a baj, felesleges kísérletezgetni tejföllel, meg reszelt krumplival, bár kétségtelen, hogy van, akinek ez vált be és ez segített, azonban én azt gondolom, hogy a súlyos, felhólyagzott égett bőr szakszerűbb kezelést igényel.

Az egyik legfontosabb teendő nem a napégés után történik, hanem jóval előtte: tartózkodjunk árnyékban és kerüljük a tűző napot, pláne 11 és 15 óra között.

Ha ezt nem tettük és megégtünk, akkor folyó hideg vízzel hűtsük a megégett bőrt, borogassuk hideg vizes ruhával, ez kicsit csillapítja a fájdalmat. Ha nagy a baj, akkor szükség lehet fájdalomcsillapítóra. A recept nélkül kapható, enyhébb égés otthoni kezelésére létező készítményeket is érdemes beszerezni a patikából.

A legjobban mindig a gyerekekre kell vigyázni, a lehető legnagyobb körültekintéssel napoztassuk, strandoltassuk őket. Napozás után mindenképp ajánlott a napozás utáni hűsítő zselék használata, folyadékpótlás és pihenés.

Ha a napégés hólyagképződéssel jár és kisgyermek szenvedte el, akkor feltétlenül forduljunk orvoshoz, ne várjunk vele, ne kezdjük el otthon kezelgetni, pláne, ha láz, hidegrázás és fejfájás, hányinger is társul hozzá.

Sajnos sokan nem veszik figyelembe, hogy a napbarnított bőr érdekében véghez vitt mértéktelen napozás és szolárium nagyon káros.

A sejtsérülések során szabadgyökök képződnek, melyek hatására DNS károsodás indulhat el, aminek későbbi következménye a bőrrák. Az UV-A sugarak roncsoló hatásáról már sokat hallottunk, ez évekkel később pigmentfoltokhoz, idő előtti bőröregedéshez, vagy szintén bőrrákhoz vezethet.

Szakemberek számtalanszor figyelmeztetnek az óvatos és mértékletes napozásra, elegendő folyadékbevitelre, felhívják a figyelmet a megfelelő faktorszámú napvédő és fényvédő készítmények használatára. Ezekkel az óvintézkedésekkel elkerülhető a napégés és annak kellemetlen és káros következményei. Vigyázzunk a bőrünkre!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?