Menü

Tények és mítoszok a húgyhólyag egészségéről

Vannak témák, amelyekről nem szívesen veszünk tudomást, nem beszélünk vagy kínosnak érezzük. Fontos azonban tisztában lenni azok valóságtartalmával, jelentőségével. Az emberi húgyhólyag egészsége egy a sok közül.

Mítosz: Kis hólyag, nagy probléma

Sokan gondoljuk, hogy ha kicsi a húgyhólyagunk, gyakrabban szembesülünk vizelési problémákkal. Ez azonban nem így van. A legtöbb ember hólyagja 1-2 csészényi vizeletet képes raktározni. A bűnös inkább a hólyagot tartó izmok gyengesége, gyógyszerek mellékhatása, fertőzések.

Tény: Egy éjszaka alatt kétszer vizeletet üríteni nem oké

Éjjelente egyszer kimenni még rendben van, de ha kétszer vagy többször kell a mellékhelyiséget látogatnunk, itt az ideje utánajárni az okoknak! A szakorvos az okok felderítéséhez valószínűleg több dolgot is kérni fog: ismert betegségek, folyadékfogyasztás milyensége, szedett gyógyszerek listája és akár naplóvezetés is szükségessé válhat a mellékhelyiség használatáról. Lehet, hogy csak egyszerű okok állnak a háttérben: például túl sokat iszunk lefekvés előtt. De lehet prosztata megnagyobbodás, magas vérnyomás, depresszió, cukorbetegség is, ami a panaszainkat okozza.

Mítosz: Napi 8 pohár víz elfogyasztása mindenképpen szükséges

Ez függ a testi adottságainktól, illetve az aktivitásunktól is. Talán nincs is szükség arra, hogy minden nap nyolc pohár vizet igyunk meg. Ha egészségesek vagyunk, az a fontos, hogy mindig figyeljünk arra, hogy igyunk, ha szomjasak vagyunk, és maradjunk hidratáltak. Így a vizelet nem fog besűrűsödni, ami megakadályozza a vesekövek kialakulását is.

Tény: Bárkinek lehetnek hólyagproblémái

A húgyhólyag problémák a nőket és a férfiakat ugyanúgy utolérhetik életük különböző szakaszaiban. Gyakrabban fordul elő prosztatagondok, illetve aktív szexuális élet mellett, valamint azoknál nőknél, akik gyereket szültek vagy a menopauza időszakában vannak.

Mítosz: A megoldás, ha kevesebbet iszunk

Ez maximum rövidtávon segít, ha mondjuk a hazafelé tartó kétórás buszutat szeretnénk problémamentesen átvészelni. Egy egészséges hólyag azonban muszáj, hogy normális mennyiségű folyadékot kezelni tudjon. Figyeljünk rá oda, hogy reggel kihagyjuk a kávét, az ugyanis vizelethajtó, izgatja a hólyagot, így garantáltan futnunk kell majd.

Tény: Nem mindig prosztatagond lapul a háttérben

Igaz, hogy gyakran a megnagyobbodott prosztata a ludas a dologban, sokszor a túl aktív hólyag is okozhat problémát. Ennek az állapotnak hasonló tünetei vannak, mindössze az okok és a kezelés tér el. A megnagyobbodott prosztata a húgycsőre gyakorol nyomást, míg a túl aktív hólyag egy izomprobléma.

Tény: A Kegel-gyakorlatokat férfiak is végezhetik

A Kegel-gyakorlatokról sokan úgy tartják, csak nőknek való, azonban férfiaknak ugyanúgy ajánlott. Ezek a gyakorlatok a medencefenék izmainak erősítésére szolgálnak, amelyek kontrollálják, mennyire vagyunk urai húgyhólyagunk viselkedésének. A legjobb az egészben, hogy a gyakorlatokat állva, ülve, fekve is lehet fékezni, sőt bárhol, anélkül, hogy bárki is észrevenné! Érdemes utánanézni!

Tény: Egy rendszer és a napirend segíthet

A húgyhólyag tréningezése lehet a második segítség a Kegel-gyakorlatok mellett. Ez a kettő általában sokat segít azoknak, akik hólyagproblémákkal küzdenek. Megpróbálhatunk egy napirendet is beállítani, és ha véletlenül közben is a mosdóba kellene sietnünk, igyekezzünk ellenállni az ingernek.

Tény: A húgyhólyag formába hozása

Az egészséges életmód mindenképpen pozitív hatással van a hólyag egészségére is. Fontos a rendszeres mozgás, hiszen a Kegel-gyakorlatok végzése megakadályozhatja a stresszinkontinenciát, vagyis azokat a vizeletszivárgásokat, amelyeket köhögés, nevetés vagy tüsszentés okoz. Túlsúlyos emberek esetében pedig a fogyás az egyik leghasznosabb módszer, mivel az extra súly nagyon nagy nyomást gyakorol a húgyhólyagra.

Mítosz: A hólyagproblémák az élet velejárói

Nem igazán. Mindenképpen érdemes szakorvossal beszélni, hiszen a kor előrehaladtával nem kötelező, hogy hólyagproblémák is jelentkezzenek. A megfelelő kezelés azonban segít minimalizálni a tüneteket, így a mindennapi életet is megkönnyíti.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.