Menü

Hasznos tippek álmatlanság ellen

A kialvatlanság nemcsak fáradtságot okoz, hanem számos kognitív, érzelmi és egészségügyi rendellenességgel is összefüggésbe hozható, köztük a rossz koncentrációs képességgel, a szorongással, depresszióval, elhízással, magas vérnyomással, szívbetegséggel, cukorbetegséggel, valamint a memória és az immunrendszer elégtelen működésével. Ezek a tippek segíthetnek!

1. Ragaszkodjunk egy napirendhez!
Próbáljunk minden este körülbelül ugyanakkor lefeküdni, és reggelente ugyanakkor felkelni, még a hétvégén is. A szervezetünk rendszeres alvás-ébrenlét ritmussal (cirkadián ritmus) működik a legjobban.

2. Kerüljük az esti evést és az alkoholfogyasztást!
Három órával lefekvés előtt már ne együnk, és kerüljük a késő esti alkoholfogyasztást. Bár az alkoholtól eleinte elnehezedünk, később ez a hatás elmúlik, és fokozott éberséget tapasztalhatunk, amitől nehezen tudunk elaludni.

3. Testmozgás fontossága
A hét legtöbb napján végezzünk legalább fél órás intenzív testmozgást. Az intenzív azt jelenti, hogy annyira kifulladunk tőle, hogy a lihegéstől csak egy-két szót tudunk kimondani egyhuzamban. Ha az edzéstől nehezen alszunk el, végezzük inkább a mozgást reggel vagy délután.

4. Otthonos hálószoba

Legyen a hálószoba sötét, csendes, hűvös és rendezett. Ha szükséges, tegyünk fel vastagabb függönyöket, vagy húzzuk távolabb az ágyat a zajos ablaktól.
5. Ne legyen képernyő a szobában!
Lefekvéskor mindenki nyugalmat és ellazulást akar érezni, ami vonzza az álmot. Ha valamilyen agystimuláló tevékenységet végzünk, például TV-t nézünk, mobilozunk, e-mailt írunk vagy telefonálunk a hálóban, megszokjuk, hogy valamilyen energikus és aktív dolgot teszünk az ágyban, ez pedig gátolja az alvást.

6. Lazuljunk el!
Egyszerű relaxációs technikákkal oldhatjuk a fizikai feszültséget, és lecsendesíthetjük az elménket, ami elősegíti az elalvást.

7. Ne féljünk az elalvástól!

Bár a huszonkettes csapdájának hangzik, sokan észre sem veszik, milyen komoly problémát okoz. A küzdelmet úgy könnyíthetjük meg, hogy másképp próbálunk az elalvásra gondolni. Ahelyett, hogy azt hajtogatnánk: Megint nem fogok elaludni, és olyan leszek holnap, mint a mosogatórongy! mondjuk inkább azt magunknak, hogy Végül el fogok aludni, és kipihenten ébredek majd reggel! Ne nézegessük folyamatosan az órát.

Plusz egy tipp, a gyógytea, ami beválik
Igyunk meg lefekvés előtt fél órával 1:1 arányú komlótoboz, citromfű, orbáncfű teakeverékből készült gyógyteát.

A füveket keverjük össze, forrázzuk le, hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le, langyosan fogyasszuk. Depresszióra szedett gyógyszer esetén az orbáncfüvet mellőzzük, vagy egyeztessünk az orvossal, gyógyszerésszel!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.