A glicin jótékony hatásairól
- Dátum: 2022.06.23., 01:51
- Martinka Dia
- képek:pexels.com
- agyműködés, alvásminőség, aminosav, édes, esszenciális, fehérje, glicin, idegrendszer, izom, izomszövet, jótékony, kollagén, koncentráció, létfontosságú, máj, regenerálódás, sportoló, szervezet, táplálkozástudomány., túladagol, vércukorszint, vesefunkció
A glicin egy aminosav, aminek sokrétű szerepe van szervezetünkben, például képes eltávolítani a toxikus anyagokat, jó hatással van az agyműködésre, sportolók kétfontosságú aminosav formulája, mely lelassítja izomszövetek lebomlását, továbbá segítik az izmok regenerálódását.
A glicin a 20 aminosav egyike, ami magas koncentrációban található a bőrben, az ízületekben és az izomszövetben. Számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlen. Neve az “édes” szó görög megfelelőjéből származik. A glicin a kollagén típusú fehérjékben fordul elő legnagyobb mennyiségben.
Milyen ételekben található a glicin?
A glicin a fehérjében gazdag ételekben fordul elő, mint húsok, halak, tejtermékek.
Sokaknak jó hír, hogy az olyan ételek is tartalmazzák, mint például a körömpörkölt, de említhetném a pacalt, a csontlevest, a kocsonyát és társait, melyekben nagy arányban előfordul.
A glicin segít az optimális vércukorszint elérésében és csökkenti az inzulin-rezisztencia esetén megfigyelhető magas vérzsír szintet.
A bőrünkre kifejezetten jótékony. A kollagén bőrfiatalító hatása jól ismert és sokat hangoztatott, a kollagén pedig e hatását nagyrészt a magas glicin tartalmának köszönheti, egészen pontosan a kollagénnek körülbelül 30-35%-át képezi a glicin. A kollagén pedig egy olyan fehérje, amely a szövetek és szervek rugalmasságáért felel. Bőrünk körülbelül 75 %-a kollagénből épül fel.
A glicin az idegrendszerre is hatást gyakorol, de a máj és vese funkcióját is javítja. Sokan esküsznek rá, hogy javítja az alvásminőségét, gyorsítja az elalvást.
Van, aki édesítőszernek használja teába, kávéba, s mivel nincs mellékíze, hőálló, s édes ízű, ezért ez kiváló megoldás és diétába is beilleszthető. Tapasztalatok szerint nem okoz bélrendszeri problémákat. Használható sütemény sütéshez édesítési célból. Egy csapott teáskanál glicin kb. 3 gramm.
Mennyi a szükséges mennyiség ebből az aminosavból?
Átlagosan elmondható, hogy napi 2-6 gramm már jótékony hatású, melyet edzés, illetve lefekvés előtt, vagy éhgyomorra érdemes fogyasztani. A túl sok glicin viszont fáradtságot okozhat, ezért túladagolását el kell kerülni.
A glicin a nem esszenciális aminosavak egyike, bár újabb kutatások szerint találkozhatunk olyan besorolással is, amely szerint az esszenciális aminosavakhoz sorolja. Az esszenciális tápanyagokat a szervezet maga is előállítja, de táplálékkal is bevihető, ami ajánlott is, hiszen egyes táplálkozástudományi kutatások szerint keveset állít elő a szervezet, ezért kívánatos lenne ételekkel is pótolni. Egy körülbelül 70 kg súlyú felnőtt ember szervezetének nagyjából 10 grammra lenne szüksége naponta a glicinből.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.
Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.
Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.