Menü

A glicin jótékony hatásairól

A glicin egy aminosav, aminek sokrétű szerepe van szervezetünkben, például képes eltávolítani a toxikus anyagokat, jó hatással van az agyműködésre, sportolók kétfontosságú aminosav formulája, mely lelassítja izomszövetek lebomlását, továbbá segítik az izmok regenerálódását.

A glicin a 20 aminosav egyike, ami magas koncentrációban található a bőrben, az ízületekben és az izomszövetben. Számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlen. Neve az “édes” szó görög megfelelőjéből származik. A glicin a kollagén típusú fehérjékben fordul elő legnagyobb mennyiségben.

Milyen ételekben található a glicin?

A glicin a fehérjében gazdag ételekben fordul elő, mint húsok, halak, tejtermékek.

Sokaknak jó hír, hogy az olyan ételek is tartalmazzák, mint például a körömpörkölt, de említhetném a pacalt, a csontlevest, a kocsonyát és társait, melyekben nagy arányban előfordul.

A glicin segít az optimális vércukorszint elérésében és csökkenti az inzulin-rezisztencia esetén megfigyelhető magas vérzsír szintet.

A bőrünkre kifejezetten jótékony. A kollagén bőrfiatalító hatása jól ismert és sokat hangoztatott, a kollagén pedig e hatását nagyrészt a magas glicin tartalmának köszönheti, egészen pontosan a kollagénnek körülbelül 30-35%-át képezi a glicin. A kollagén pedig egy olyan fehérje, amely a szövetek és szervek rugalmasságáért felel. Bőrünk körülbelül 75 %-a kollagénből épül fel.

A glicin az idegrendszerre is hatást gyakorol, de a máj és vese funkcióját is javítja. Sokan esküsznek rá, hogy javítja az alvásminőségét, gyorsítja az elalvást.

Van, aki édesítőszernek használja teába, kávéba, s mivel nincs mellékíze, hőálló, s édes ízű, ezért ez kiváló megoldás és diétába is beilleszthető. Tapasztalatok szerint nem okoz bélrendszeri problémákat. Használható sütemény sütéshez édesítési célból. Egy csapott teáskanál glicin kb. 3 gramm.

Mennyi a szükséges mennyiség ebből az aminosavból?

Átlagosan elmondható, hogy napi 2-6 gramm már jótékony hatású, melyet edzés, illetve lefekvés előtt, vagy éhgyomorra érdemes fogyasztani. A túl sok glicin viszont fáradtságot okozhat, ezért túladagolását el kell kerülni.

A glicin a nem esszenciális aminosavak egyike, bár újabb kutatások szerint találkozhatunk olyan besorolással is, amely szerint az esszenciális aminosavakhoz sorolja. Az esszenciális tápanyagokat a szervezet maga is előállítja, de táplálékkal is bevihető, ami ajánlott is, hiszen egyes táplálkozástudományi kutatások szerint keveset állít elő a szervezet, ezért kívánatos lenne ételekkel is pótolni. Egy körülbelül 70 kg súlyú felnőtt ember szervezetének nagyjából 10 grammra lenne szüksége naponta a glicinből.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.