Menü

A glicin jótékony hatásairól

A glicin egy aminosav, aminek sokrétű szerepe van szervezetünkben, például képes eltávolítani a toxikus anyagokat, jó hatással van az agyműködésre, sportolók kétfontosságú aminosav formulája, mely lelassítja izomszövetek lebomlását, továbbá segítik az izmok regenerálódását.

A glicin a 20 aminosav egyike, ami magas koncentrációban található a bőrben, az ízületekben és az izomszövetben. Számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlen. Neve az “édes” szó görög megfelelőjéből származik. A glicin a kollagén típusú fehérjékben fordul elő legnagyobb mennyiségben.

Milyen ételekben található a glicin?

A glicin a fehérjében gazdag ételekben fordul elő, mint húsok, halak, tejtermékek.

Sokaknak jó hír, hogy az olyan ételek is tartalmazzák, mint például a körömpörkölt, de említhetném a pacalt, a csontlevest, a kocsonyát és társait, melyekben nagy arányban előfordul.

A glicin segít az optimális vércukorszint elérésében és csökkenti az inzulin-rezisztencia esetén megfigyelhető magas vérzsír szintet.

A bőrünkre kifejezetten jótékony. A kollagén bőrfiatalító hatása jól ismert és sokat hangoztatott, a kollagén pedig e hatását nagyrészt a magas glicin tartalmának köszönheti, egészen pontosan a kollagénnek körülbelül 30-35%-át képezi a glicin. A kollagén pedig egy olyan fehérje, amely a szövetek és szervek rugalmasságáért felel. Bőrünk körülbelül 75 %-a kollagénből épül fel.

A glicin az idegrendszerre is hatást gyakorol, de a máj és vese funkcióját is javítja. Sokan esküsznek rá, hogy javítja az alvásminőségét, gyorsítja az elalvást.

Van, aki édesítőszernek használja teába, kávéba, s mivel nincs mellékíze, hőálló, s édes ízű, ezért ez kiváló megoldás és diétába is beilleszthető. Tapasztalatok szerint nem okoz bélrendszeri problémákat. Használható sütemény sütéshez édesítési célból. Egy csapott teáskanál glicin kb. 3 gramm.

Mennyi a szükséges mennyiség ebből az aminosavból?

Átlagosan elmondható, hogy napi 2-6 gramm már jótékony hatású, melyet edzés, illetve lefekvés előtt, vagy éhgyomorra érdemes fogyasztani. A túl sok glicin viszont fáradtságot okozhat, ezért túladagolását el kell kerülni.

A glicin a nem esszenciális aminosavak egyike, bár újabb kutatások szerint találkozhatunk olyan besorolással is, amely szerint az esszenciális aminosavakhoz sorolja. Az esszenciális tápanyagokat a szervezet maga is előállítja, de táplálékkal is bevihető, ami ajánlott is, hiszen egyes táplálkozástudományi kutatások szerint keveset állít elő a szervezet, ezért kívánatos lenne ételekkel is pótolni. Egy körülbelül 70 kg súlyú felnőtt ember szervezetének nagyjából 10 grammra lenne szüksége naponta a glicinből.

A zöld tea jótékony hatásai

A zöld tea számos jótékony hatással rendelkezik, amelyek közül több tudományosan is alátámasztott. Nézzük a legfontosabbakat!

Minden feldolgozott élelmiszer káros?

A feldolgozott élelmiszerek hatásai sokrétűek, és lehetnek pozitívak is, de gyakran inkább negatív következményekkel járnak, különösen, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket. Vannak azonban feldolgozott élelmiszerek, melyek egészségesebbek, mint hinnénk.

Nem vehetnek energiaitalt a gyerekek

Április végén döntés született: megtiltották a 18 év alattiaknak az energiaitalok vásárlását. Tilos lesz 18 év alattiaknak energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A parlament 174 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a törvényjavaslatot.

Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?

A cukros víz egészségesebb, mint az energiaital?

A sima cukros víz, vagyis a fehér cukor (szacharóz) oldat, ugyanolyan hatékony lehet a sportteljesítmény fokozásában, mint a drágább energia- vagy sportitalok. Ez különösen akkor igaz, ha a sportoló a maximumra törekszik, például verseny közben.