Isteni sajtfélék, amiket diéta alatt is fogyaszthatunk
- Dátum: 2022.06.28., 04:42
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- alak, diéta, energia, fehérje, fogyás, kalcium, sajt, tejtermék, testsúly, zsír
Ha valaki életmódváltásba kezd, akkor az elején úgy érezheti, hogy sok olyan dologról kell lemondania, amik korábban az étrendje alapját képezték. Valóban, a diéta során érdemes elhagyni a fehér lisztet, cukrot és a nehéz, zsíros ételeket, ám sok olyan élelmiszer marad így is, amik bátran fogyaszthatók - egy kis odafigyeléssel.
A saláták néha talán unalmasnak tűnhetnek, éppen ezért érdemes őket feldobni olyan izgalmas alapanyagokkal, mint az eper vagy a feta sajt, aminek 21 grammjában 55 kalória és közel 3 gramm fehérje található. Érdemes azonban óvatosan bánni vele, mivel nátriumtartalma magasabb, mint más sajtoknak.
Bár a cheddar sajt kicsit magasabb kalóriatartalommal rendelkezik, hiszen 21 grammjában 85,7 kcal van, mégis rengeteg hasznos tápanyag van benne, így néha bátran lehet fogyasztani - főleg, ha egy olyan izgalmas fogásról van szó, mint a roppanós brokkolisaláta.
Egy adag Monterey Jack sajt 78 kalóriát és 7 gramm fehérjét tartalmaz, az itthon különlegesnek számító finomságból pedig olyan mennyei ételeket is lehet készíteni, mint például a krémes karfiolgratin.
A mozzarella nem véletlenül az olaszok egyik kedvenc sajtféléje: olyan finom fogásokat lehet belőle készíteni, mint a caprese saláta, ráadásul alacsony a zsírtartalma, és sok fehérje található benne, egy adag 62 kalóriát tartalmaz.
A cottage cheese a diétázók egyik nagy kedvence, hiszen teljes kiőrlésű kenyérrel vagy puffasztott rizzsel fogyasztva is nagyon finom, 21 grammjában pedig csak 17,64 kalória van, ami az egyik legalacsonyabb. Érdemes kipróbálni ezt a frittatát, hiszen a krémes, túrószerű sajttól lesz igazán ízletes.
21 gramm parmezán 66,5 kalóriát tartalmaz, finom íze pedig az olyan egyszerűbb alapanyagokat is feldobja, mint a spárga, amivel összesütve könnyű, mégis tápláló fogás lesz.
A finom, krémes ricotta is előnyös a diétázók számára, hiszen 21 grammban 31 kalória van, cukkinibe töltve pedig nagyon laktató, mégis alakbarát fogás válhat belőle.
A különböző márványsajtok remek ízükkel és alacsony kalóriatartalmukkal bármilyen ételt feldobnak, átlagosan 74 kalória van egy adagban. Zöldségekkel elkeverve is nagyon finom, de érdemes kipróbálni öntetként is, a csirkés Cobb-salátát például nagyon feldobja.
Az egészséges étrend egyik alapeleme a megfelelő mennyiségű fehérjefogyasztás, amihez a szervezet nemcsak húsokból, hanem tejtermékekből is hozzájuthat. A különböző sajtfélékben eltérő lehet a fehérje- és a zsírtartalom, éppen ezért ajánlott körültekintően választani és olyan ételekkel kísérletezni, amik sajtosak, mégis diétásnak számítanak.
Vannak olyan sajtok is, amiket érdemes elkerülni: ilyen a camembert, a brie, a mascarpone vagy a halloumi, hiszen ezekben sokkal magasabb a zsírtartalom, így nem számítanak túlságosan alakbarátnak. Az adatok 21 grammra vannak megadva, ami nagyjából egy átlagos szelet vagy adag súlya.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.