Menü

Hogyan kezeld a göndör hajat

Ha van olyan az ismerősi körünkben, akinek göndör a haja, biztos sokszor hallottuk már tőle, hogy milyen szép frissen mosva, de a többi napon sajnos csak nyűg az egész. Száraz, kócos és rendezetlen, ráadásul, ha kiegyenesítik, az sem tart sokáig. Mi van, ha azt mondjuk, ez így van rendjén? A természetesen göndör hajnál teljesen normális az, hogy szárazabb, hiszen sokkal kevésbé érintkezik a fejtetőnkkel, így nem kap annyi természetes faggyút, a hajvégek pedig emiatt sokkal szárazabbak.

A kócok is a göndör haj szerkezetéből adódnak, ráadásul, ha még nem tapasztalta volna ki, akkor most eláruljuk: a göndör hajat nem szabad fésülni, csak hajmosáskor, akkor is kíméletes, ritka fogú hajkefével, de még ennél is jobb választás az, ha csak az ujjainkkal bogozzuk ki rakoncátlan tincseinket.

Nem véletlen az sem, hogy minél inkább próbálunk küzdeni a göndör fürtök ellen, annál inkább úgy látszik, elveszítjük a harcot. A hajszárítók és hajvasalót csak egy ideig tartják rendezetten a göndör hajat, utána viszont újra begöndörödik és rosszabb lesz az állaga, mint előtte, mert az erős hőhatástól a göndör haj még jobban kiszárad és töredezetté válik.

De akkor mit tehetünk, ha szeretnénk göndör hajunkat szebbé varázsolni? Erre nagyon egyszerű a megoldás, mindössze a hajunkhoz illő kezelést kell követnünk.

Az első és legfontosabb dolog, hogy kerüljük azokat az összetevőket, amik a leginkább ártanak a göndör hajnak, ezek pedig a következők: szárító alkoholok, szilikonok és szulfátok. Szinte az összes általános hajápolási termékben megtalálhatók, de egy kis szerencsével, ha kifejezetten göndör hajra való termékek közt válogatunk, hamar találunk olyat, amiben ezek egyike sem megtalálható.

A másik nagyon fontos tanács, amit már korábban is említettünk, az az erős hőhatás kerülése. Ha tehetjük, ne szárítsuk meg a hajunkat, hanem csavarjunk köré inkább egy törölközőt, így itassuk fel a felesleges vizet. Ne dörzsöljük, ne fésüljük és ne használjunk hajvasalót sem, mivel az kifejezetten roncsolja az így is száraz hajvégeket. Az is jó megoldás, ha ujjunkat használva bogozzuk ki a tincseinket még akkor, amikor balzsamos és könnyen csúszik a haj.

Szintén sokat segít, ha a hajmosás végén nem meleg, hanem hideg vízzel öblítjük le a balzsamot a hajunkról, mivel ez kíméletesen mossa ki belőle a hidratáló anyagokat és több marad a hajszálak közt, valamint összezárja a kutikulát, így megakadályozva a későbbi roncsolódást.

Végül pedig, ha hajunk extra ápolásra szorul, nyugodtan használjunk éjszakai és olyan hidratáló pakolásokat, amiket rajta hagyhatunk a hajon, mivel a göndör haj egyik velejárója, hogy rendkívül sok hidratálást igényel.

Az is sokat segít eligazodni a hajápolás útvesztőjében, ha pontosan tudjuk, milyen típusú a hajunk, mivel göndör és göndör haj között is van különbség. Manapság már rengeteg teszt elérhető online, amivel kideríthetjük, melyik csoportba tartozunk és ehhez megfelelő hajápolási módszereket is találunk a típusok leírásánál.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?