Menü

Klíma: áldás vagy átok?

A klímaberendezések egészségünkre gyakorolt hatásairól bizony folynak viták. Ahogy beköszönt a kánikula és 30 fok fölé kúszik a hőmérséklet, sokan bekapcsolják autójukban, otthonaikban a hűtőberendezést, hiszen vitathatatlanul kellemesebb hőfokot teremt számunkra, azonban a hűsítő hatásnak megvannak a maga árnyoldalai és káros hatásai is.

Sajnos nem mindig jelent pozitív dolgokat a klíma használata, most arra gondolok épp, hogy számomra például rendszeresen aggodalomra ad okot, mikor a kánikulából izzadtan bemegyek vásárolni a kisfiammal, babakocsisan a bevásárlóközpontok - szerintem gyakran túlhűtött – részeibe, s érzem, hogy a vizes hátunkra hideg levegőt kapunk. Előfordult már emiatt megfázás, köhögés.

A nem megfelelő klímakörülmények az egész szervezetünkre hatással lehetnek, különösen a légutakra, tüdőnkre.

Az egészségügyi és munkavédelmi ajánlások szerint a kinti és a benti hőmérséklet között nem lehet több mint 8-10 Celsius fok különbség, és a szakemberek is legfeljebb tíz fokos különbséget javasolnak a kinti és a benti hőfok között.

Ez azt jelenti, hogy 35-37 fokos hőségben az irodában 25-27 foknál ne legyen hidegebb, de ennél hűvösebb napokon se menjünk 23 fok alá. A kitartóan hideg környezet megfázáshoz és akár ízületi problémákhoz is vezethet.

A nem megfelelően klimatizált helyiség levegője gyakran okozhat légzési panaszokat, a szem, a torok és az orrnyálkahártyák szárazságát, emellett fejfájást, szédülést is, de sokaknál jelentkeznek megfázásos, allergiás tünetek és (orrfolyás, tüsszögés, köhögés, szemviszketés, könnyezés), akár kötőhártya-gyulladás is. Ha a hideg levegő közvetlenül minket ér, akkor ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak.

Minden szezon előtt fontos, hogy a klíma megfelelően tisztítva legyen, enélkül tilos bekapcsolni és működtetni, ugyanis, ha a klíma légtisztító és szűrő rendszere nem tiszta, akkor ez kedvez a baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának, melyek a levegőbe jutva okozhatnak megbetegedést.

A klíma okozta betegség neve legionellosis, mely tüdőgyulladáshoz hasonlatos tüneteket produkál. Ez a betegség főleg az idősekre, dohányzókra, tüdőbetegségben szenvedőkre, és a legyengült immunrendszerűekre jelent fokozott veszélyt. A betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák.

A fentiekből kiderül, hogy az egészségünk múlhat a különböző speciális szűrők rendszeres karbantartásán és a klímaberendezés tisztításán, legyen szó a munkahelyünkről, az autónkról, vagy otthonunk levegőjéről. A karbantartással sok bajt előzhetünk meg, de gondoskodjunk arról is, hogy ne irányítsuk közvetlenül magunkra a hideg levegőt, ne legyen túl alacsonyra állítva a hőfok és nem szabad elfelejtkezni a rendszeres szellőztetésről, elegendő folyadékfogyasztásról sem.

Ha klimatizált helyen dolgozunk és hidegnek érezzük, legyen nálunk nyáron is egy pulóver, vagy könnyű kardigán, ezzel védekezhetünk a megfázás ellen.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?