Menü

Kozmetikumok és szavatossági idejük – mit meddig használhatunk?

Mennyire figyelünk arra, hogy szépségápolási termékeink, dekorkozmetikumaink meddig használhatóak? Ismerjük a szavatossági időket? Meddig tárolhatók felbontás után a krémeink és meddig szabad egy rúzst őrizni? Az egészséges és szép bőr érdekében néhány hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze.

Nagyon kedveltek és népszerűek a kozmetikumok, dekorkozmetikumok, naptejek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek szavatossági idővel rendelkeznek. Cikkünkben találni pár tippet és tanácsot, mikor érdemes lecserélni kedvenc termékeinket egy újabbra.

Az egyik legkedveltebb dekorholmijaink: az ajakrúzs és a szemceruza. Vajon mikor kell kidobjuk őket? Nos jó hír, hogy az ajakrúzs és a szemceruza időálló kozmetikumok, egészségre nem ártalmasak több hónap vagy év után sem, ám ha megváltozik az illatuk, állaguk, jobb lecserélni. A szemceruza egyébként olajtartalmú, s mivel olajtartalma alacsony, ezért akár 3 évig is eltartható. Ha addig nem fogy el, természetesen.

Az alapozókat viszont már nem érdemes ilyen sokáig használni, fél – egy év után sajnos már változik az állaguk, szétválik a folyadék és a színanyag, ekkor már nem tanácsos felvinni a bőrünkre.

Az alapozóval ellentétben a púder nem tartalmaz romlandó anyagokat, ezért nyugodtan használhatjuk akár éveken át is.

Nyári kánikulánk egyik legtöbbet használt terméke a naptej. Fél – egy évig jó, állítólag a tavalyi termékeket már nem szabad elővenni, mert elveszítik fényvédő hatásukat, de bevallom, hogy én még bizony a tavalyit fújom magunkra. Jó hír, hogy a sprayk hosszabb szavatossági idővel bírnak, ugyanis kevésbé érintkeznek a levegővel, így tovább használhatóak, mint a tubusos társaik.

A szempillaspirálok és szemhéjtusok 3-4 hónapig alkalmazhatóak, ennyi idő után beszáradnak sajnos és elveszítik megszokott állagukat, a nagyobb baj pedig, hogy baktériumok juthatnak a termékekbe.

A gyártási idő ismeretére egyébként általában nincs is szükségünk, hiszen a terméken fel kell tüntetnie a gyártónak, de általános szabály, hogy a sminkek, főleg a por állagú termékek bírják a legtovább, évekig, a víztartalmú, krémes állagú termékek bontatlanul 1-3 évig állnak el, az alapozó és korrektor viszont 6 hónapig használható.

A bőrápolási termékek maximum 1 évig jók, utána cseréljük őket.

Oda kell figyelni a termékek tárolására is, ezzel meghosszabbíthatjuk az élettartamukat. Általánosságban elmondható minden kozmetikumról, hogy hűvös, napfénytől elzárt helyen érdemes tartani őket.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?