Menü

Kozmetikumok és szavatossági idejük – mit meddig használhatunk?

Mennyire figyelünk arra, hogy szépségápolási termékeink, dekorkozmetikumaink meddig használhatóak? Ismerjük a szavatossági időket? Meddig tárolhatók felbontás után a krémeink és meddig szabad egy rúzst őrizni? Az egészséges és szép bőr érdekében néhány hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze.

Nagyon kedveltek és népszerűek a kozmetikumok, dekorkozmetikumok, naptejek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek szavatossági idővel rendelkeznek. Cikkünkben találni pár tippet és tanácsot, mikor érdemes lecserélni kedvenc termékeinket egy újabbra.

Az egyik legkedveltebb dekorholmijaink: az ajakrúzs és a szemceruza. Vajon mikor kell kidobjuk őket? Nos jó hír, hogy az ajakrúzs és a szemceruza időálló kozmetikumok, egészségre nem ártalmasak több hónap vagy év után sem, ám ha megváltozik az illatuk, állaguk, jobb lecserélni. A szemceruza egyébként olajtartalmú, s mivel olajtartalma alacsony, ezért akár 3 évig is eltartható. Ha addig nem fogy el, természetesen.

Az alapozókat viszont már nem érdemes ilyen sokáig használni, fél – egy év után sajnos már változik az állaguk, szétválik a folyadék és a színanyag, ekkor már nem tanácsos felvinni a bőrünkre.

Az alapozóval ellentétben a púder nem tartalmaz romlandó anyagokat, ezért nyugodtan használhatjuk akár éveken át is.

Nyári kánikulánk egyik legtöbbet használt terméke a naptej. Fél – egy évig jó, állítólag a tavalyi termékeket már nem szabad elővenni, mert elveszítik fényvédő hatásukat, de bevallom, hogy én még bizony a tavalyit fújom magunkra. Jó hír, hogy a sprayk hosszabb szavatossági idővel bírnak, ugyanis kevésbé érintkeznek a levegővel, így tovább használhatóak, mint a tubusos társaik.

A szempillaspirálok és szemhéjtusok 3-4 hónapig alkalmazhatóak, ennyi idő után beszáradnak sajnos és elveszítik megszokott állagukat, a nagyobb baj pedig, hogy baktériumok juthatnak a termékekbe.

A gyártási idő ismeretére egyébként általában nincs is szükségünk, hiszen a terméken fel kell tüntetnie a gyártónak, de általános szabály, hogy a sminkek, főleg a por állagú termékek bírják a legtovább, évekig, a víztartalmú, krémes állagú termékek bontatlanul 1-3 évig állnak el, az alapozó és korrektor viszont 6 hónapig használható.

A bőrápolási termékek maximum 1 évig jók, utána cseréljük őket.

Oda kell figyelni a termékek tárolására is, ezzel meghosszabbíthatjuk az élettartamukat. Általánosságban elmondható minden kozmetikumról, hogy hűvös, napfénytől elzárt helyen érdemes tartani őket.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.