Menü

Kozmetikumok és szavatossági idejük – mit meddig használhatunk?

Mennyire figyelünk arra, hogy szépségápolási termékeink, dekorkozmetikumaink meddig használhatóak? Ismerjük a szavatossági időket? Meddig tárolhatók felbontás után a krémeink és meddig szabad egy rúzst őrizni? Az egészséges és szép bőr érdekében néhány hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze.

Nagyon kedveltek és népszerűek a kozmetikumok, dekorkozmetikumok, naptejek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek szavatossági idővel rendelkeznek. Cikkünkben találni pár tippet és tanácsot, mikor érdemes lecserélni kedvenc termékeinket egy újabbra.

Az egyik legkedveltebb dekorholmijaink: az ajakrúzs és a szemceruza. Vajon mikor kell kidobjuk őket? Nos jó hír, hogy az ajakrúzs és a szemceruza időálló kozmetikumok, egészségre nem ártalmasak több hónap vagy év után sem, ám ha megváltozik az illatuk, állaguk, jobb lecserélni. A szemceruza egyébként olajtartalmú, s mivel olajtartalma alacsony, ezért akár 3 évig is eltartható. Ha addig nem fogy el, természetesen.

Az alapozókat viszont már nem érdemes ilyen sokáig használni, fél – egy év után sajnos már változik az állaguk, szétválik a folyadék és a színanyag, ekkor már nem tanácsos felvinni a bőrünkre.

Az alapozóval ellentétben a púder nem tartalmaz romlandó anyagokat, ezért nyugodtan használhatjuk akár éveken át is.

Nyári kánikulánk egyik legtöbbet használt terméke a naptej. Fél – egy évig jó, állítólag a tavalyi termékeket már nem szabad elővenni, mert elveszítik fényvédő hatásukat, de bevallom, hogy én még bizony a tavalyit fújom magunkra. Jó hír, hogy a sprayk hosszabb szavatossági idővel bírnak, ugyanis kevésbé érintkeznek a levegővel, így tovább használhatóak, mint a tubusos társaik.

A szempillaspirálok és szemhéjtusok 3-4 hónapig alkalmazhatóak, ennyi idő után beszáradnak sajnos és elveszítik megszokott állagukat, a nagyobb baj pedig, hogy baktériumok juthatnak a termékekbe.

A gyártási idő ismeretére egyébként általában nincs is szükségünk, hiszen a terméken fel kell tüntetnie a gyártónak, de általános szabály, hogy a sminkek, főleg a por állagú termékek bírják a legtovább, évekig, a víztartalmú, krémes állagú termékek bontatlanul 1-3 évig állnak el, az alapozó és korrektor viszont 6 hónapig használható.

A bőrápolási termékek maximum 1 évig jók, utána cseréljük őket.

Oda kell figyelni a termékek tárolására is, ezzel meghosszabbíthatjuk az élettartamukat. Általánosságban elmondható minden kozmetikumról, hogy hűvös, napfénytől elzárt helyen érdemes tartani őket.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.