Menü

Így különböztetheted meg a napkiütést a napallergiától

A napkiütés vagy másnéven napallergia tulajdonképpen nem a nap miatt alakul ki, hanem a meleg miatt. Az izzadságmirigyek kivezető csövei, ha eltömődnek, akkor a verejték nem tud távozni a bőrfelületen, így irritálhatja a bőrt és kiütéseket okozhat.

A melegkiütés jellegzetes tünetei a viszketésen kívül a bőrpír és a kiütés, amelyek általában a nyakon, arcon, tarkón és az ágyékon jelentkezek. Ezek természetesen akkor jelentkeznek, amikor hőség van és magas a páratartalom, mert ilyenkor a szokásosnál jobban izzadunk. Általánosságban igaz, hogy a kisbabák és a gyermekek hajlamosabbak a melegkiütésre, mivel a szervezetük még nem elég fejlett, nem tudják megfelelően szabályozni a hőmérsékletüket és a hirtelen hőmérsékletváltozáshoz is nehezebben alkalmazkodnak. Ilyenkor ügyeljünk fokozottan rájuk, legyen nálunk elegendő folyadék. Ha mégis melegkiütést tapasztalunk, hűvös zuhannyal és borogatással kezelhetjük.

Na de akkor melyek a napallergia tünetei, hogyan ismerhetjük fel őket és hogyan kezelhető?

A napallergia, vagy másnéven szoláris urticaria valójában nagyon hasonlít a melegkiütésre. A különbség az, hogy a napallergia valóban a bőr allergiás reakciója a napsütésre, ráadásul azonnal kialakul, míg a melegkiütés a meleg és az izzadás hatására okoz tüneteket. Az UV-A és UV-B sugárzások azok, amelyek felelősek az allergiás reakcióért, ráadásul sokszor nem csak kiütés, hanem viszkető pattanások és nedvező hólyagok is előfordulhatnak a leggyakrabban érintett területeken. Jellemzően a 20-40 év közötti, érzékeny bőrrel rendelkező nőket érinti, de előfordulhat férfiaknál is és más korosztályban.

A tünetek intenzitása a napsugárzás mértékétől is függ, valamint három csoportra oszthatók: polimorf fénydermatózis, Mallorca-akné és fotoallergikus reakciók.

A fénydermatózis a fényallergia leggyakoribb formája, amit tulajdonképpen kevernek a napkiütéssel. Egy jó elkülönítési szempont lehet még az, hogy a napallergia egész nyáron, napsütés hatására jelentkezik, míg a napkiütés főként tavasszal és ősszel, mivel nyárra a bőrünk kicsit hozzászokik a meleghez, így a napkiütés is enyhül.

A Mallorca-akné úgy néz ki, mint a gyulladásos pattanások. Ezek a tünetek sokszor nem csak a napsugárzás miatt alakulnak ki, hanem a kozmetikai iparban kapható termékek összetevői is fokozhatják a reakciót.

A fotoallergikus reakciókat az UV sugárzás okozza, de ahogy a Mallorca-akné esetében, úgy itt is szerepet játszhatnak benne különböző kozmetikumok, antibiotikumok, antidepresszánsok, orbáncfű és a citrusfélék is. A tünetek gyulladt, viszkető foltok formájában jelentkeznek.

A napallergia esetében a megelőzés a kulcs. Igyekezzünk minél magasabb faktorú napvédő krémet használni, ami UVA és UVB sugárzás ellen is véd. Allergia ellen kapható napozókrémeket is gyártanak, ezeknél viszont ügyeljünk arra, hogy minden 2-3 órában alkalmazzuk és ha víz éri a bőrünket, újra kenjük be, mivel a krémnek vízzel érintkezve csökken a védőképessége. A napozás utáni krémek is hasznosak lehetnek, hiszen hidratálják a bőrt és nyugtatják, némelyik még gyulladáscsökkentőként is hat.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?