Menü

Napszúrás ellen ezek a módszerek hatékonyak

A hőség komoly veszélyekkel is együtt járhat, ezek közül az egyik leggyakoribb a napszúrás. De mit tehetünk ellene?

Bár az emberek rendkívül jól alkalmazkodnak a különböző környezeti hatásokhoz, a szélsőséges időjárás bizony megviselheti a szervezetünket. A nyári hőség számos veszéllyel járhat együtt, melyeket a testünk túlhevülése okoz. A túlhevülésnek több "fokozata" is van, és súlyos esetben akár az életet is veszélyeztetheti. A napszúrás tulajdonképpen az a tünetegyüttes, melyet a fedetlen fejet huzamosabb ideig érő, erős napsugárzás okoz.

A napszúrás tünetei a fejfájás, a szédülés és émelygés, a gyengeség, a hányinger és a hányás, az általános rossz közérzet. A testhőmérséklet is megemelkedik. Súlyosabb esetekben ájulás is előfordulhat.

A napszúrás elsősorban azoknál alakul ki, akik hosszabb időt töltenek a hőségben, illetve a közvetlen napsütésben, illetve, akiknél a napsütés elsősorban a fedetlen fejet éri. Ilyenkor ugyanis a koponyacsont alatt található agyhártya felhevül, irritált lesz. Különösen veszélyeztetettek lehetnek azok, akik a szabadban, például az építőiparban vagy a mezőgazdaságban dolgoznak. Emellett azonban a kisgyermekekre és az idősebbekre is jobban oda kell figyelni a kánikulában.

Mivel a napszúrást nem baktérium vagy vírus okozza, hanem a környezetből "érkező" hőhatás, kialakulása egyértelműen összefüggésbe hozható a napsütésnek való kitettséggel. Éppen ezért a napszúrás viszonylag könnyen meg is előzhető.

Hiába esne jól egy pohár hideg sör a strandon, vagy egy pohár koktél este, ha napszúrást kaptunk, a következő egy-két napon álljunk ellen a kísértésnek, és együnk inkább egy nagy gerezd görögdinnyét, illetve válasszunk alkoholmentes koktélt! Az alkohol gyorsítja a folyadékvesztést. A kávét, kólát és a teát is felejtsük el, ugyanis a koffein is hasonló hatással bír. Ha pedig már egyszer így alakult, érdemes kihasználni a lehetőséget, és végleg elhagyni egyik-másikat.

A legfontosabb, hogy kerüljük a közvetlen napsugárzást, legalább akkor, amikor az a legerősebb, vagyis délelőtt 11 és délután 3 óra között. A fejünkön viseljünk kendőt, kalapot, és gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről is, vagyis igyunk gyakrabban – lehetőleg hűtött, alkoholmentes italokat.

Nagyon figyeljünk oda a kisgyermekekre és az idősebbekre, akiket általában jobban veszélyeztetnek a hőség miatt kialakuló problémák. Akik pedig a szabadban dolgoznak, iktassanak be rendszeres pihenőket.

Az ágynyugalom rendkívül sokat jelent a napszúrásos beteg számára. Sötétítsünk el, és szellőztessünk, csináljunk szolid kereszthuzatot.

A csend is hasznos ilyenkor, tévézés, zenehallgatás helyett inkább olvassunk valami könnyedebb szépirodalmat. Az éjjeliszekrényre pedig legyen kikészítve a nagy kancsó citromos víz, melyből igyunk rendszeresen!

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

Mit kell tudni az ekcémáról?

Talán az egyik leggyakoribb bőrbetegség az ekcéma, azonban több fajtája is van, ami akár felnőtt korban is jelentkezhet. Mutatjuk, mit kell róla tudni.

Csodákra képes az arctorna

Milyen jó lenne, ha vegyszerek nélküli ránckezelés is létezne, nem igaz? Tulajdonképpen már létezik, ez pedig az arctorna.

A pajzsmirigy megnagyobbodásának okai

A pajzsmirigy méretének, tapintásának a megváltozása az egyik legbiztosabb jele a pajzsmirigy rendellenes működésének. Az, hogy pontosan mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását és milyen kezelés szükséges, csak alapos orvosi vizsgálattal állapítható meg.

B-vitamin: ezért érdemes szednie, ha szorongásra, depresszióra hajlamos

Egy friss kutatás alapján a B6-és B12-vitaminok segíthetnek a szorongásos tünetek enyhítésében.