Menü

Napszúrás ellen ezek a módszerek hatékonyak

A hőség komoly veszélyekkel is együtt járhat, ezek közül az egyik leggyakoribb a napszúrás. De mit tehetünk ellene?

Bár az emberek rendkívül jól alkalmazkodnak a különböző környezeti hatásokhoz, a szélsőséges időjárás bizony megviselheti a szervezetünket. A nyári hőség számos veszéllyel járhat együtt, melyeket a testünk túlhevülése okoz. A túlhevülésnek több "fokozata" is van, és súlyos esetben akár az életet is veszélyeztetheti. A napszúrás tulajdonképpen az a tünetegyüttes, melyet a fedetlen fejet huzamosabb ideig érő, erős napsugárzás okoz.

A napszúrás tünetei a fejfájás, a szédülés és émelygés, a gyengeség, a hányinger és a hányás, az általános rossz közérzet. A testhőmérséklet is megemelkedik. Súlyosabb esetekben ájulás is előfordulhat.

A napszúrás elsősorban azoknál alakul ki, akik hosszabb időt töltenek a hőségben, illetve a közvetlen napsütésben, illetve, akiknél a napsütés elsősorban a fedetlen fejet éri. Ilyenkor ugyanis a koponyacsont alatt található agyhártya felhevül, irritált lesz. Különösen veszélyeztetettek lehetnek azok, akik a szabadban, például az építőiparban vagy a mezőgazdaságban dolgoznak. Emellett azonban a kisgyermekekre és az idősebbekre is jobban oda kell figyelni a kánikulában.

Mivel a napszúrást nem baktérium vagy vírus okozza, hanem a környezetből "érkező" hőhatás, kialakulása egyértelműen összefüggésbe hozható a napsütésnek való kitettséggel. Éppen ezért a napszúrás viszonylag könnyen meg is előzhető.

Hiába esne jól egy pohár hideg sör a strandon, vagy egy pohár koktél este, ha napszúrást kaptunk, a következő egy-két napon álljunk ellen a kísértésnek, és együnk inkább egy nagy gerezd görögdinnyét, illetve válasszunk alkoholmentes koktélt! Az alkohol gyorsítja a folyadékvesztést. A kávét, kólát és a teát is felejtsük el, ugyanis a koffein is hasonló hatással bír. Ha pedig már egyszer így alakult, érdemes kihasználni a lehetőséget, és végleg elhagyni egyik-másikat.

A legfontosabb, hogy kerüljük a közvetlen napsugárzást, legalább akkor, amikor az a legerősebb, vagyis délelőtt 11 és délután 3 óra között. A fejünkön viseljünk kendőt, kalapot, és gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről is, vagyis igyunk gyakrabban – lehetőleg hűtött, alkoholmentes italokat.

Nagyon figyeljünk oda a kisgyermekekre és az idősebbekre, akiket általában jobban veszélyeztetnek a hőség miatt kialakuló problémák. Akik pedig a szabadban dolgoznak, iktassanak be rendszeres pihenőket.

Az ágynyugalom rendkívül sokat jelent a napszúrásos beteg számára. Sötétítsünk el, és szellőztessünk, csináljunk szolid kereszthuzatot.

A csend is hasznos ilyenkor, tévézés, zenehallgatás helyett inkább olvassunk valami könnyedebb szépirodalmat. Az éjjeliszekrényre pedig legyen kikészítve a nagy kancsó citromos víz, melyből igyunk rendszeresen!

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.