Menü

Mi az a nutritáriánus étrend?

Flexiteriánus, szemi-vegetáriánus, pollotariánus, peszkateriánus, makrobiotikus, ovo-lakto vegetáriánus, vegetáriánus, ovo-vegetáriánus, lakto-vegetáriánus, vegán, fruitáriánus és még sorolhatnám. Nos ezek nem káromkodások, nem csúnyán beszélek, csak különböző speciális étrendeket soroltam fel. Nézzük ma, mit takar a nutritáriánus étrend.

Körülbelül egy éve írtunk a peszkateriánus étrendről, mely röviden olyan többnyire vegetáriánus étrendet jelent, amelyben halak, tenger gyümölcsei, tejtermékek és tojásos ételek is helyet kapnak, más húsfélék azonban nem. Nos talán már meg sem lepődünk a következő elnevezés hallatán: nutritáriánus étrend.

Folyamatos és tartós fogyást ígér, emellett állandó jóllakottságot. Követői szerint a nutritáriánus étrend az egészséget is rendbe teszi. Az étrend alapja, hogy vitaminokban gazdag, tápláló alapanyagokból áll, leginkább növényi alapú.

A diétát még 2003-ban fejlesztette ki egy háziorvos, aki az „Eat to Live" azaz „Egyél, hogy Élj" című könyvében részletezte ennek az étrendnek a jótékony hatásait.

Az étrend gluténmentes, mint említettem növényi alapú, alacsony só- és zsírtartalmú étkezéseket foglal magába.

A nutritáriánus étrend kizárja a feldolgozott, előregyártott élelmiszereket, a koffeintartalmú termékeket, az alkoholt és a csokoládét is. (tudom senki sem kérdezte, de én azt hiszem itt fejezném be ezt a diétát, ha eddig egyáltalán eljutnék)

A menü itt szabályrendszere azonban itt még nem ér véget, ugyanis a megengedett élelmiszereket különböző kategóriákba sorolja, és azok mennyiségét, arányait is megszabja.

A zöldségek mennyiségét 30-60%-ban határozza meg, a gyümölcsöket 10-40%-ban, a hüvelyeseket 10-40%-ban, az olajos magvakat és az avokádót 10-40%-ban.

Teljes kiőrlésű gabonát, burgonyát 20%-ban engedi.

Minimálisan feldolgozott élelmiszereket kevesebb mint 10%-ban engedélyez, édességek, gyári gazdálkodásból származó állati termékek tiltólistásak, ebben az étrendben nincs nassolás, sem magas napi kalóriabevitel. (így persze nem csoda, hogy fogyást és súlytartást eredményez…)

A nutritárinus diéta, bár kétségtelenül fogyhatunk vele, nagyon szigorú szabályrendszert követ, azt gondolom emiatt nem való mindenkinek. Bár senkit sem szeretnék lebeszélni róla, azt gondolom egészséges életmódot követhetünk és egészséges étrendet tarthatunk ezek nélkül a megszorítások nélkül is, változatos reformétkekkel, sok folyadékkal és még több mozgással.

Jó egészséget kívánok mindenkinek!

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.