Menü

Mi az a nutritáriánus étrend?

Flexiteriánus, szemi-vegetáriánus, pollotariánus, peszkateriánus, makrobiotikus, ovo-lakto vegetáriánus, vegetáriánus, ovo-vegetáriánus, lakto-vegetáriánus, vegán, fruitáriánus és még sorolhatnám. Nos ezek nem káromkodások, nem csúnyán beszélek, csak különböző speciális étrendeket soroltam fel. Nézzük ma, mit takar a nutritáriánus étrend.

Körülbelül egy éve írtunk a peszkateriánus étrendről, mely röviden olyan többnyire vegetáriánus étrendet jelent, amelyben halak, tenger gyümölcsei, tejtermékek és tojásos ételek is helyet kapnak, más húsfélék azonban nem. Nos talán már meg sem lepődünk a következő elnevezés hallatán: nutritáriánus étrend.

Folyamatos és tartós fogyást ígér, emellett állandó jóllakottságot. Követői szerint a nutritáriánus étrend az egészséget is rendbe teszi. Az étrend alapja, hogy vitaminokban gazdag, tápláló alapanyagokból áll, leginkább növényi alapú.

A diétát még 2003-ban fejlesztette ki egy háziorvos, aki az „Eat to Live" azaz „Egyél, hogy Élj" című könyvében részletezte ennek az étrendnek a jótékony hatásait.

Az étrend gluténmentes, mint említettem növényi alapú, alacsony só- és zsírtartalmú étkezéseket foglal magába.

A nutritáriánus étrend kizárja a feldolgozott, előregyártott élelmiszereket, a koffeintartalmú termékeket, az alkoholt és a csokoládét is. (tudom senki sem kérdezte, de én azt hiszem itt fejezném be ezt a diétát, ha eddig egyáltalán eljutnék)

A menü itt szabályrendszere azonban itt még nem ér véget, ugyanis a megengedett élelmiszereket különböző kategóriákba sorolja, és azok mennyiségét, arányait is megszabja.

A zöldségek mennyiségét 30-60%-ban határozza meg, a gyümölcsöket 10-40%-ban, a hüvelyeseket 10-40%-ban, az olajos magvakat és az avokádót 10-40%-ban.

Teljes kiőrlésű gabonát, burgonyát 20%-ban engedi.

Minimálisan feldolgozott élelmiszereket kevesebb mint 10%-ban engedélyez, édességek, gyári gazdálkodásból származó állati termékek tiltólistásak, ebben az étrendben nincs nassolás, sem magas napi kalóriabevitel. (így persze nem csoda, hogy fogyást és súlytartást eredményez…)

A nutritárinus diéta, bár kétségtelenül fogyhatunk vele, nagyon szigorú szabályrendszert követ, azt gondolom emiatt nem való mindenkinek. Bár senkit sem szeretnék lebeszélni róla, azt gondolom egészséges életmódot követhetünk és egészséges étrendet tarthatunk ezek nélkül a megszorítások nélkül is, változatos reformétkekkel, sok folyadékkal és még több mozgással.

Jó egészséget kívánok mindenkinek!

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?