Menü

Mi az a nutritáriánus étrend?

Flexiteriánus, szemi-vegetáriánus, pollotariánus, peszkateriánus, makrobiotikus, ovo-lakto vegetáriánus, vegetáriánus, ovo-vegetáriánus, lakto-vegetáriánus, vegán, fruitáriánus és még sorolhatnám. Nos ezek nem káromkodások, nem csúnyán beszélek, csak különböző speciális étrendeket soroltam fel. Nézzük ma, mit takar a nutritáriánus étrend.

Körülbelül egy éve írtunk a peszkateriánus étrendről, mely röviden olyan többnyire vegetáriánus étrendet jelent, amelyben halak, tenger gyümölcsei, tejtermékek és tojásos ételek is helyet kapnak, más húsfélék azonban nem. Nos talán már meg sem lepődünk a következő elnevezés hallatán: nutritáriánus étrend.

Folyamatos és tartós fogyást ígér, emellett állandó jóllakottságot. Követői szerint a nutritáriánus étrend az egészséget is rendbe teszi. Az étrend alapja, hogy vitaminokban gazdag, tápláló alapanyagokból áll, leginkább növényi alapú.

A diétát még 2003-ban fejlesztette ki egy háziorvos, aki az „Eat to Live" azaz „Egyél, hogy Élj" című könyvében részletezte ennek az étrendnek a jótékony hatásait.

Az étrend gluténmentes, mint említettem növényi alapú, alacsony só- és zsírtartalmú étkezéseket foglal magába.

A nutritáriánus étrend kizárja a feldolgozott, előregyártott élelmiszereket, a koffeintartalmú termékeket, az alkoholt és a csokoládét is. (tudom senki sem kérdezte, de én azt hiszem itt fejezném be ezt a diétát, ha eddig egyáltalán eljutnék)

A menü itt szabályrendszere azonban itt még nem ér véget, ugyanis a megengedett élelmiszereket különböző kategóriákba sorolja, és azok mennyiségét, arányait is megszabja.

A zöldségek mennyiségét 30-60%-ban határozza meg, a gyümölcsöket 10-40%-ban, a hüvelyeseket 10-40%-ban, az olajos magvakat és az avokádót 10-40%-ban.

Teljes kiőrlésű gabonát, burgonyát 20%-ban engedi.

Minimálisan feldolgozott élelmiszereket kevesebb mint 10%-ban engedélyez, édességek, gyári gazdálkodásból származó állati termékek tiltólistásak, ebben az étrendben nincs nassolás, sem magas napi kalóriabevitel. (így persze nem csoda, hogy fogyást és súlytartást eredményez…)

A nutritárinus diéta, bár kétségtelenül fogyhatunk vele, nagyon szigorú szabályrendszert követ, azt gondolom emiatt nem való mindenkinek. Bár senkit sem szeretnék lebeszélni róla, azt gondolom egészséges életmódot követhetünk és egészséges étrendet tarthatunk ezek nélkül a megszorítások nélkül is, változatos reformétkekkel, sok folyadékkal és még több mozgással.

Jó egészséget kívánok mindenkinek!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!