Menü

Mi az a nutritáriánus étrend?

Flexiteriánus, szemi-vegetáriánus, pollotariánus, peszkateriánus, makrobiotikus, ovo-lakto vegetáriánus, vegetáriánus, ovo-vegetáriánus, lakto-vegetáriánus, vegán, fruitáriánus és még sorolhatnám. Nos ezek nem káromkodások, nem csúnyán beszélek, csak különböző speciális étrendeket soroltam fel. Nézzük ma, mit takar a nutritáriánus étrend.

Körülbelül egy éve írtunk a peszkateriánus étrendről, mely röviden olyan többnyire vegetáriánus étrendet jelent, amelyben halak, tenger gyümölcsei, tejtermékek és tojásos ételek is helyet kapnak, más húsfélék azonban nem. Nos talán már meg sem lepődünk a következő elnevezés hallatán: nutritáriánus étrend.

Folyamatos és tartós fogyást ígér, emellett állandó jóllakottságot. Követői szerint a nutritáriánus étrend az egészséget is rendbe teszi. Az étrend alapja, hogy vitaminokban gazdag, tápláló alapanyagokból áll, leginkább növényi alapú.

A diétát még 2003-ban fejlesztette ki egy háziorvos, aki az „Eat to Live" azaz „Egyél, hogy Élj" című könyvében részletezte ennek az étrendnek a jótékony hatásait.

Az étrend gluténmentes, mint említettem növényi alapú, alacsony só- és zsírtartalmú étkezéseket foglal magába.

A nutritáriánus étrend kizárja a feldolgozott, előregyártott élelmiszereket, a koffeintartalmú termékeket, az alkoholt és a csokoládét is. (tudom senki sem kérdezte, de én azt hiszem itt fejezném be ezt a diétát, ha eddig egyáltalán eljutnék)

A menü itt szabályrendszere azonban itt még nem ér véget, ugyanis a megengedett élelmiszereket különböző kategóriákba sorolja, és azok mennyiségét, arányait is megszabja.

A zöldségek mennyiségét 30-60%-ban határozza meg, a gyümölcsöket 10-40%-ban, a hüvelyeseket 10-40%-ban, az olajos magvakat és az avokádót 10-40%-ban.

Teljes kiőrlésű gabonát, burgonyát 20%-ban engedi.

Minimálisan feldolgozott élelmiszereket kevesebb mint 10%-ban engedélyez, édességek, gyári gazdálkodásból származó állati termékek tiltólistásak, ebben az étrendben nincs nassolás, sem magas napi kalóriabevitel. (így persze nem csoda, hogy fogyást és súlytartást eredményez…)

A nutritárinus diéta, bár kétségtelenül fogyhatunk vele, nagyon szigorú szabályrendszert követ, azt gondolom emiatt nem való mindenkinek. Bár senkit sem szeretnék lebeszélni róla, azt gondolom egészséges életmódot követhetünk és egészséges étrendet tarthatunk ezek nélkül a megszorítások nélkül is, változatos reformétkekkel, sok folyadékkal és még több mozgással.

Jó egészséget kívánok mindenkinek!

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

A strandolás veszélyei

A hosszú tél után már mindenki várta a vakációt, a nyarat. A kánikulai melegben sokan a strandokon és a vízparton hűsölnek, ami érthető, azonban ez veszélyes is lehet.

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes konyha. De hogyan lássunk neki?