Menü

Dolgok, amik megerősítik a szerelmet

Ne akarjuk megváltoztatni a párunkat - szól a pszichológus első tanácsa, arra, hogyan erősíthetjük meg párkapcsolatunkat. Semmire sincs garancia, ám ha megfogadjuk a további négy javaslatot, nem valószínű, hogy nagyon melléfogunk.

A kommunikáció fontosságát a párkapcsolatban nem győzik hangsúlyozni a pszichológusok. Természetesen akkor sem biztos semmi a szerelemben, ha a felek minden nap mondanak egymásnak valami szépet, ám az alábbi öt jó tanácsot megfogadva jobb eséllyel marad meg a meghittség és szerelem a kapcsolatunkban.

Értékeljük, amink van
Mindig jó, ha abból indulunk ki, hogy értékeljük a másik embert. Könnyű arra koncentrálni, mi hiányzik. Ezért mindig azt tanácsolom, gondolkodjunk inkább azon, mi az, amit értékelek a másik emberben a hétköznapok szintjén. Keressünk minden nap egy ilyen dolgot, és mondjunk is el a másiknak. Ez bármi lehet: egy cselekedet, egy apró változtatás a külsején vagy egy megjegyzés. Ha aktívan keressük a másik emberben az értékes dolgokat, az segít a párunknak, hogy értékesnek érezze magát. Ha pedig a párunk tudja, mi az, amit szeretünk benne, lehet, hogy gyakrabban is megteszi.

Ne akarjuk megváltoztatni a másikat

Mi választottuk a párunkat, aki már akkor is azokkal a tulajdonságokkal rendelkezett, amikkel megismertük, mint most. Nincs jogunk megváltoztatni egy másik embert. Ez a legkisebb dolgokra is igaz a szakember szerint. Nagyon fontos a kettesben töltött idő, ám hagynunk kell teret a másik embernek arra is, hogy a barátaival és a saját hobbijaival foglalkozzon. Ha arra kényszerítjük a másik embert, hogy felhagyjon azokkal a dolgokkal, amik azzá teszik őt, aki, többé már nem lesz az a személy, akibe beleszerettünk.

Hozzuk rendbe a kommunikációt
Ez azzal kezdődik, hogy tisztába jövünk a saját érzelmeinkkel, különben nem leszünk képesek elmondani, mi az, amire szükségünk van és amit várunk a másiktól. A jó kommunikáció és az érzelmi közelség kéz a kézben járnak, ez vezethet a teljesség, megértés, bizalom és biztonság érzéséhez. Az ember gyakran mond olyat a párjának, ami túl keményen hangzik, pedig nem így szánta.

Éreztessük a szeretetet
Vannak, akik a párjuk cselekedetei alapján érzik a másik ember szerelmét. Ez bármi lehet attól kezdve, hogy ágyba viszik a reggelit vagy segítenek a számítógép megjavításában nekik. Másoknak a szóbeli megerősítés vagy a fizikai kontaktus a legfontosabb bizonyíték arra, hogy a párjuk szereti őket. Lehet, hogy minőségi együtt töltött időre, teljes figyelemre vagy ajándékokra van szüksége a párunknak.

Ha a párunk számára az lenne igazán értékes, ha nyilvános helyen kézen fogva sétálnánk, és csupán szavakkal mondjuk, hogy szeretjük, ám nem teszünk semmilyen fizikai gesztust, nem érzi majd, hogy valóban őszinte a szerelmünk. Ismerjük meg, mi az, amire a párunk valóban vágyik, mi a fontos számára, és az ő szeretetnyelvén mutassuk ki az érzelmeinket felé.

B-vitamin: ezért érdemes szednie, ha szorongásra, depresszióra hajlamos

Egy friss kutatás alapján a B6-és B12-vitaminok segíthetnek a szorongásos tünetek enyhítésében.

Anya, aki nélkül nem menne

Az anya az a személy, aki mindent egyben tart. Anya főz, mos, takarít, gyereket rendez, életet koordinál, bevásárol. Félreértés ne essék, a férfiak szép szerepet vállalhatnak ebben, de mi van akkor, ha túl sok tennivaló hárul anyára és kidől a sorból?

Mit üzen a testbeszéd?

Mi is az a testbeszéd? Ha röviden szeretném megfogalmazni, akkor a testbeszéd egy közvetítő tényező az emberi kommunikációban. Nem verbális kommunikáció, mely természetes kísérője a verbális kommunikációnknak, az emberek közötti kapcsolatteremtés egyik formája.

Azzal a személlyel jó lenni, aki mellett megerősödőm önmagamban

Mind szeretnénk jól partnert választani. Egy-egy sikertelen kapcsolat, szakítás vagy válás után pedig rendszerint feltesszük magunknak a mit rontottam el? kérdést, és felmerülhet bennünk, hogy a rossz választásunk sodort minket ebbe a helyzetbe. De vajon mi az a legfontosabb dolog, aminek meg kell lennie a másikban? Mi az, ami elengedhetetlen egy hosszú távon is jól működő kapcsolathoz?

A szorongás vegetatív jelei az interakcióban

A szorongás számos elmebetegségben központi jellegű tünet, ennek élményháttere olyan többnyire anticipatív (elővételező) jellegű félelem, amely nem közvetlen, nem valós és nem megfelelően értékelt veszélyek érzékeléséből fakad