Menü

Dolgok, amik megerősítik a szerelmet

Ne akarjuk megváltoztatni a párunkat - szól a pszichológus első tanácsa, arra, hogyan erősíthetjük meg párkapcsolatunkat. Semmire sincs garancia, ám ha megfogadjuk a további négy javaslatot, nem valószínű, hogy nagyon melléfogunk.

A kommunikáció fontosságát a párkapcsolatban nem győzik hangsúlyozni a pszichológusok. Természetesen akkor sem biztos semmi a szerelemben, ha a felek minden nap mondanak egymásnak valami szépet, ám az alábbi öt jó tanácsot megfogadva jobb eséllyel marad meg a meghittség és szerelem a kapcsolatunkban.

Értékeljük, amink van
Mindig jó, ha abból indulunk ki, hogy értékeljük a másik embert. Könnyű arra koncentrálni, mi hiányzik. Ezért mindig azt tanácsolom, gondolkodjunk inkább azon, mi az, amit értékelek a másik emberben a hétköznapok szintjén. Keressünk minden nap egy ilyen dolgot, és mondjunk is el a másiknak. Ez bármi lehet: egy cselekedet, egy apró változtatás a külsején vagy egy megjegyzés. Ha aktívan keressük a másik emberben az értékes dolgokat, az segít a párunknak, hogy értékesnek érezze magát. Ha pedig a párunk tudja, mi az, amit szeretünk benne, lehet, hogy gyakrabban is megteszi.

Ne akarjuk megváltoztatni a másikat

Mi választottuk a párunkat, aki már akkor is azokkal a tulajdonságokkal rendelkezett, amikkel megismertük, mint most. Nincs jogunk megváltoztatni egy másik embert. Ez a legkisebb dolgokra is igaz a szakember szerint. Nagyon fontos a kettesben töltött idő, ám hagynunk kell teret a másik embernek arra is, hogy a barátaival és a saját hobbijaival foglalkozzon. Ha arra kényszerítjük a másik embert, hogy felhagyjon azokkal a dolgokkal, amik azzá teszik őt, aki, többé már nem lesz az a személy, akibe beleszerettünk.

Hozzuk rendbe a kommunikációt
Ez azzal kezdődik, hogy tisztába jövünk a saját érzelmeinkkel, különben nem leszünk képesek elmondani, mi az, amire szükségünk van és amit várunk a másiktól. A jó kommunikáció és az érzelmi közelség kéz a kézben járnak, ez vezethet a teljesség, megértés, bizalom és biztonság érzéséhez. Az ember gyakran mond olyat a párjának, ami túl keményen hangzik, pedig nem így szánta.

Éreztessük a szeretetet
Vannak, akik a párjuk cselekedetei alapján érzik a másik ember szerelmét. Ez bármi lehet attól kezdve, hogy ágyba viszik a reggelit vagy segítenek a számítógép megjavításában nekik. Másoknak a szóbeli megerősítés vagy a fizikai kontaktus a legfontosabb bizonyíték arra, hogy a párjuk szereti őket. Lehet, hogy minőségi együtt töltött időre, teljes figyelemre vagy ajándékokra van szüksége a párunknak.

Ha a párunk számára az lenne igazán értékes, ha nyilvános helyen kézen fogva sétálnánk, és csupán szavakkal mondjuk, hogy szeretjük, ám nem teszünk semmilyen fizikai gesztust, nem érzi majd, hogy valóban őszinte a szerelmünk. Ismerjük meg, mi az, amire a párunk valóban vágyik, mi a fontos számára, és az ő szeretetnyelvén mutassuk ki az érzelmeinket felé.

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.