Menü

8 dolog, amit saját kezűleg is elkészíthetsz

Évtizedekkel, századokkal ezelőtt teljesen természetes volt, hogy a mindennapi élethez szükséges „termékeket” otthon készítették el a családok tagjai. Ma már egyszerűen csak levesszük őket a boltok polcairól.

Az utóbbi időkben azonban szerencsére mindinkább „divatossá” váltak a saját kezűleg készített termékek egyrészt a környezettudatosság, másrészt az egészségmegőrzés jegyében. De hobbinak sem utolsó a sorban ez az elfoglaltság. De vajon melyek azok a dolgok, ahol „megéri” a bolti verziót lecserélni az otthonira?

Tisztítószerek

Az egyik legegyszerűbb kategória, amelynek termékeit otthon magunk is elkészíthetjük. Ha nem hagyjuk nagyon elkoszolódni a közvetlen környezetünket, elég, ha van otthon szódabikarbóna, ecet és néhány 100%-os tisztaságú illóolaj.

Szappan

Bizonyos, az interneten fellelhető receptek segítségével gyorsan elkészíthetjük a szappanunkat, és ha elég nagy mennyiséggel dolgozunk, akár egész évre is elegendő lehet. Böngésszünk nyugodtan, találhatunk egyszerű folyékony szappan recepteket is.

Gyertyák

Összegyűjthetjük a maradék viaszt, és abból készíthetjük el a következő adag gyertyánkat, vagy vásárolhatunk méhviaszt, amiből szintén remek gyertyák készülnek, és ha mi magunk állunk neki, jóval olcsóbb is, mint a boltban kapható társaik.

Bodzaszörp

Akár a saját kertünkben terem, akár az erdőben gyűjtjük, a bodza szuper szörpalapanyag. Mindazonáltal sokkal olcsóbb otthon elkészíteni, mint a boltban megvenni, és így egész évben kitart.

Magaságyás

Magaságyást vásárolni rendkívül drága, elkészíteni viszont annál egyszerűbb és olcsóbb. Számos videót találhatunk az interneten, úgyhogy ne legyünk restek megkímélni a pénztárcánkat!

Gyurma

Nem is gondolnánk, de a gyurma is egy olyan dolog, amit gyerekeinknek akár otthon is elkészíthetünk.

Légfrissítő

Bizony gyerekek, háziállatok és esetleg egy fizikai munkát végző férj/partner mellett gyakran szükség lehet a lakásban a friss illatra. Mielőtt azonban a boltba rohannánk, érdemes végiggondolni, milyen egyszerű és olcsó otthoni megoldásokat találunk. Használhatunk kávét, szárított növényekből készült potpourrit, citrusfélék héját, szegfűszeget, ecetet és még sorolhatnánk…

Mosószer

Folyékony mosószert is készíthetünk otthon. Ennek receptjét is könnyedén megtalálhatjuk az interneten. Nagy előnye, hogy erre legtöbbször egy gyermek sem allergiás, így érzékeny bőrre is használható, nem kell attól félnünk, hogy használatától bárki is kiütéses lesz.

A fentiekből láthatjuk, hogy számos dolog van, ami otthon is egyszerűen elkészíthető, és így nemcsak pénzt, de egy boltba menetelt is megspórol számunkra. Valószínűleg szükségünk lesz rá, hogy elsajátítsunk néhány új készséget, de ez csak színesebbé és gazdagabbá fogja tenni az életünket.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.