Menü

8 dolog, amit saját kezűleg is elkészíthetsz

Évtizedekkel, századokkal ezelőtt teljesen természetes volt, hogy a mindennapi élethez szükséges „termékeket” otthon készítették el a családok tagjai. Ma már egyszerűen csak levesszük őket a boltok polcairól.

Az utóbbi időkben azonban szerencsére mindinkább „divatossá” váltak a saját kezűleg készített termékek egyrészt a környezettudatosság, másrészt az egészségmegőrzés jegyében. De hobbinak sem utolsó a sorban ez az elfoglaltság. De vajon melyek azok a dolgok, ahol „megéri” a bolti verziót lecserélni az otthonira?

Tisztítószerek

Az egyik legegyszerűbb kategória, amelynek termékeit otthon magunk is elkészíthetjük. Ha nem hagyjuk nagyon elkoszolódni a közvetlen környezetünket, elég, ha van otthon szódabikarbóna, ecet és néhány 100%-os tisztaságú illóolaj.

Szappan

Bizonyos, az interneten fellelhető receptek segítségével gyorsan elkészíthetjük a szappanunkat, és ha elég nagy mennyiséggel dolgozunk, akár egész évre is elegendő lehet. Böngésszünk nyugodtan, találhatunk egyszerű folyékony szappan recepteket is.

Gyertyák

Összegyűjthetjük a maradék viaszt, és abból készíthetjük el a következő adag gyertyánkat, vagy vásárolhatunk méhviaszt, amiből szintén remek gyertyák készülnek, és ha mi magunk állunk neki, jóval olcsóbb is, mint a boltban kapható társaik.

Bodzaszörp

Akár a saját kertünkben terem, akár az erdőben gyűjtjük, a bodza szuper szörpalapanyag. Mindazonáltal sokkal olcsóbb otthon elkészíteni, mint a boltban megvenni, és így egész évben kitart.

Magaságyás

Magaságyást vásárolni rendkívül drága, elkészíteni viszont annál egyszerűbb és olcsóbb. Számos videót találhatunk az interneten, úgyhogy ne legyünk restek megkímélni a pénztárcánkat!

Gyurma

Nem is gondolnánk, de a gyurma is egy olyan dolog, amit gyerekeinknek akár otthon is elkészíthetünk.

Légfrissítő

Bizony gyerekek, háziállatok és esetleg egy fizikai munkát végző férj/partner mellett gyakran szükség lehet a lakásban a friss illatra. Mielőtt azonban a boltba rohannánk, érdemes végiggondolni, milyen egyszerű és olcsó otthoni megoldásokat találunk. Használhatunk kávét, szárított növényekből készült potpourrit, citrusfélék héját, szegfűszeget, ecetet és még sorolhatnánk…

Mosószer

Folyékony mosószert is készíthetünk otthon. Ennek receptjét is könnyedén megtalálhatjuk az interneten. Nagy előnye, hogy erre legtöbbször egy gyermek sem allergiás, így érzékeny bőrre is használható, nem kell attól félnünk, hogy használatától bárki is kiütéses lesz.

A fentiekből láthatjuk, hogy számos dolog van, ami otthon is egyszerűen elkészíthető, és így nemcsak pénzt, de egy boltba menetelt is megspórol számunkra. Valószínűleg szükségünk lesz rá, hogy elsajátítsunk néhány új készséget, de ez csak színesebbé és gazdagabbá fogja tenni az életünket.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

A strandolás veszélyei

A hosszú tél után már mindenki várta a vakációt, a nyarat. A kánikulai melegben sokan a strandokon és a vízparton hűsölnek, ami érthető, azonban ez veszélyes is lehet.

Bécs kihagyhatatlan látnivalói és nevezetességei

A szomszédos Ausztriában lévő Bécs barátságos, élhető város, tele történelmi látnivalókkal, amelyek Magyarország történelmében is fontos szerepet játszottak, köztük a Belvedere, Schönbrunn vagy éppen a Szent István Székesegyház. Magyarként ráadásul, ha az ország északnyugati részén élünk, akkor egész könnyedén elérhetjük Bécset. Az alábbi cikkben Ausztria fővárosának legfőbb látnivalóiról, nevezetességeiről írok. Valamint arra is választ kaphatunk, hogy egy-egy nevezetességet kinek ajánlom leginkább.