Menü

Mit jelent, hogy egy termék organikus és parabénmentes?

Nagy divatjukat élik és nagyon népszerűek a bio, az organikus, a parabénmentes termékek. Vajon mit jelentenek pontosan ezek a fogalmak?

Ha egy terméken feltüntetik, hogy natúr kozmetikum, akkor a gyártónak bizonyos kozmetikai alapanyagokat vagy eljárásokat mellőznie kell a termék gyártása során.

A bio vagy organikus kifejezés azt jelenti, hogy a terméknek ellenőrzött ökológiai termelésből származó alapanyagot kell tartalmaznia.

Mik a parabének és mit jelent az, hogy egy kozmetikum parabénmentes?

A parabének olyan vegyületek, melyeket krémek, kozmetikumok tartósítására használnak. Leginkább baktérium- és gombaölő tulajdonságait használják ki a termékek előállítása során. A parabéneket a bőr kis mennyiségben jól tolerálja. 2010-ben tört ki a parabének körüli első botrány. Ekkor derült ki ugyanis, hogy a kutatások alapján a parabén a szervezetbe kerülve ösztrogénszerűen viselkedik.

Sajnos tanulmányok szerint a parabéneket azóta is egyre inkább összefüggésbe hozzák a daganatos betegségek kialakulásával. Kutatások hívják fel a figyelmet arra, hogy ezek a vegyületek befolyásolhatják az ösztrogén termelését, gyorsíthatják a bőr öregedését.

Szerencsére egy EU szabályozás szerint egy készítményben nem haladhatja meg a 0,4%-ot a parabének aránya, ez pedig kis mennyiség, mely elvileg nem okozhat gondot, azonban nem árt kerülni az ezeket tartalmazó termékeket, kozmetikumokat.

Ezzel tartósítják a testápolási termékeket, az arc- és hajápolási termékeket, a borotválkozási termékeket, higiéniai termékeket.

A parabének nemcsak a kozmetikumokban vannak jelen, hanem az ételeinkben, élelmiszereinkben, gyógyszereinkben is. Élelmiszerekben az E214-E219 jelölésről ismerhetjük fel, míg a kozmetikai termékek összetételében ilyen neveken futnak: methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butyl paraben és benzyl p-hydroxybenzoate.

Némi megnyugvást jelent, hogy az emberre nézve közvetlenül nem mérgező, probléma a halmozódással van.

Ha megtehetjük vásároljunk bio, vagy organikus készítményeket, bár áruk magasabb, mérlegeljük, hogy cserébe kevesebb mellékhatással kell számolnunk, jobb az érzékeny bőrűeknek, illetve nem váltanak ki allergiás reakciókat, így mindenféleképpen ajánlott az organikus és parabénmentes termékek használata.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.