Menü

Mit jelent, hogy egy termék organikus és parabénmentes?

Nagy divatjukat élik és nagyon népszerűek a bio, az organikus, a parabénmentes termékek. Vajon mit jelentenek pontosan ezek a fogalmak?

Ha egy terméken feltüntetik, hogy natúr kozmetikum, akkor a gyártónak bizonyos kozmetikai alapanyagokat vagy eljárásokat mellőznie kell a termék gyártása során.

A bio vagy organikus kifejezés azt jelenti, hogy a terméknek ellenőrzött ökológiai termelésből származó alapanyagot kell tartalmaznia.

Mik a parabének és mit jelent az, hogy egy kozmetikum parabénmentes?

A parabének olyan vegyületek, melyeket krémek, kozmetikumok tartósítására használnak. Leginkább baktérium- és gombaölő tulajdonságait használják ki a termékek előállítása során. A parabéneket a bőr kis mennyiségben jól tolerálja. 2010-ben tört ki a parabének körüli első botrány. Ekkor derült ki ugyanis, hogy a kutatások alapján a parabén a szervezetbe kerülve ösztrogénszerűen viselkedik.

Sajnos tanulmányok szerint a parabéneket azóta is egyre inkább összefüggésbe hozzák a daganatos betegségek kialakulásával. Kutatások hívják fel a figyelmet arra, hogy ezek a vegyületek befolyásolhatják az ösztrogén termelését, gyorsíthatják a bőr öregedését.

Szerencsére egy EU szabályozás szerint egy készítményben nem haladhatja meg a 0,4%-ot a parabének aránya, ez pedig kis mennyiség, mely elvileg nem okozhat gondot, azonban nem árt kerülni az ezeket tartalmazó termékeket, kozmetikumokat.

Ezzel tartósítják a testápolási termékeket, az arc- és hajápolási termékeket, a borotválkozási termékeket, higiéniai termékeket.

A parabének nemcsak a kozmetikumokban vannak jelen, hanem az ételeinkben, élelmiszereinkben, gyógyszereinkben is. Élelmiszerekben az E214-E219 jelölésről ismerhetjük fel, míg a kozmetikai termékek összetételében ilyen neveken futnak: methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butyl paraben és benzyl p-hydroxybenzoate.

Némi megnyugvást jelent, hogy az emberre nézve közvetlenül nem mérgező, probléma a halmozódással van.

Ha megtehetjük vásároljunk bio, vagy organikus készítményeket, bár áruk magasabb, mérlegeljük, hogy cserébe kevesebb mellékhatással kell számolnunk, jobb az érzékeny bőrűeknek, illetve nem váltanak ki allergiás reakciókat, így mindenféleképpen ajánlott az organikus és parabénmentes termékek használata.

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

Mit kell tudni az ekcémáról?

Talán az egyik leggyakoribb bőrbetegség az ekcéma, azonban több fajtája is van, ami akár felnőtt korban is jelentkezhet. Mutatjuk, mit kell róla tudni.

Csodákra képes az arctorna

Milyen jó lenne, ha vegyszerek nélküli ránckezelés is létezne, nem igaz? Tulajdonképpen már létezik, ez pedig az arctorna.

A pajzsmirigy megnagyobbodásának okai

A pajzsmirigy méretének, tapintásának a megváltozása az egyik legbiztosabb jele a pajzsmirigy rendellenes működésének. Az, hogy pontosan mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását és milyen kezelés szükséges, csak alapos orvosi vizsgálattal állapítható meg.

B-vitamin: ezért érdemes szednie, ha szorongásra, depresszióra hajlamos

Egy friss kutatás alapján a B6-és B12-vitaminok segíthetnek a szorongásos tünetek enyhítésében.