Menü

Mit jelent, hogy egy termék organikus és parabénmentes?

Nagy divatjukat élik és nagyon népszerűek a bio, az organikus, a parabénmentes termékek. Vajon mit jelentenek pontosan ezek a fogalmak?

Ha egy terméken feltüntetik, hogy natúr kozmetikum, akkor a gyártónak bizonyos kozmetikai alapanyagokat vagy eljárásokat mellőznie kell a termék gyártása során.

A bio vagy organikus kifejezés azt jelenti, hogy a terméknek ellenőrzött ökológiai termelésből származó alapanyagot kell tartalmaznia.

Mik a parabének és mit jelent az, hogy egy kozmetikum parabénmentes?

A parabének olyan vegyületek, melyeket krémek, kozmetikumok tartósítására használnak. Leginkább baktérium- és gombaölő tulajdonságait használják ki a termékek előállítása során. A parabéneket a bőr kis mennyiségben jól tolerálja. 2010-ben tört ki a parabének körüli első botrány. Ekkor derült ki ugyanis, hogy a kutatások alapján a parabén a szervezetbe kerülve ösztrogénszerűen viselkedik.

Sajnos tanulmányok szerint a parabéneket azóta is egyre inkább összefüggésbe hozzák a daganatos betegségek kialakulásával. Kutatások hívják fel a figyelmet arra, hogy ezek a vegyületek befolyásolhatják az ösztrogén termelését, gyorsíthatják a bőr öregedését.

Szerencsére egy EU szabályozás szerint egy készítményben nem haladhatja meg a 0,4%-ot a parabének aránya, ez pedig kis mennyiség, mely elvileg nem okozhat gondot, azonban nem árt kerülni az ezeket tartalmazó termékeket, kozmetikumokat.

Ezzel tartósítják a testápolási termékeket, az arc- és hajápolási termékeket, a borotválkozási termékeket, higiéniai termékeket.

A parabének nemcsak a kozmetikumokban vannak jelen, hanem az ételeinkben, élelmiszereinkben, gyógyszereinkben is. Élelmiszerekben az E214-E219 jelölésről ismerhetjük fel, míg a kozmetikai termékek összetételében ilyen neveken futnak: methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butyl paraben és benzyl p-hydroxybenzoate.

Némi megnyugvást jelent, hogy az emberre nézve közvetlenül nem mérgező, probléma a halmozódással van.

Ha megtehetjük vásároljunk bio, vagy organikus készítményeket, bár áruk magasabb, mérlegeljük, hogy cserébe kevesebb mellékhatással kell számolnunk, jobb az érzékeny bőrűeknek, illetve nem váltanak ki allergiás reakciókat, így mindenféleképpen ajánlott az organikus és parabénmentes termékek használata.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?