Menü

Hazánk különleges barlangrendszerei

Hova menjünk itthon kirándulni? – vetődik fel a kérdés, amire a válasz legtöbbször az, hogy egy szép erdő közeli helyre, vízpartra vagy esetleg egy várhoz, vagy a Balatonhoz. Olyat ritkán hallani, hogy menjünk kirándulni egy barlanghoz, vagy föld alatti rendszerhez. Pedig hazánkban igenis vannak jól kialakított, szép barlangrendszerek, amelyek között sokszor igazi különlegességeket lelhetünk, ebben a cikkben ezek közül nézhetünk meg néhányat.

Szent-István barlang

A Lillafüred mellett található barlangot a látványos oldásformák (pl. Mamut-fogsor, Anyóstorok) mellett cseppkőképződményei teszik feledhetetlenné. A szinte 100%-os páratartalmú levegő nagyon tiszta és pollenmentes, ezért légúti megbetegedésekben szenvedők is gyakran keresik fel az István-barlangot. Ráadásul a túra nem igényel nagyobb felkészülést, a tárlatvezetés 30 perc körül van az előzetes információk alapján. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy a barlangban egész évben 10 °C fok körül van a hőmérséklet, emiatt érdemes megfelelően öltözködni.

Szelim-lyuk

A régészeti szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bíró barlang Tatabányán található, és gyalogosan könnyen megközelíthető. A neandervölgyi ősember által használt üreg fokozottan védett hely és a belső csarnok méretére a legjobb kifejezés az, hogy gigantikus, noha maga a barlang nem túl nagy. A tetején beáramló fénynek köszönhetően a barlang területe világos, és ha már ott járunk, ne hagyjuk ki a Tatai-medencére való panorámakilátást sem. Másrészt a barlang előnye, hogy teljesen ingyenesen és tárlatvezetés nélkül látogatható.

Szemlő-hegyi barlang

Budapesten a II. kerületben található a jól kiépített és látogatóbarát üregrendszer. A helyszín előnye a frekventáltsága, emellett minden terem más látnivalót rejt, ami közül az egyik legszebb a virágoskert, amely nevét a borsókövekből és karfiolokból évmilliók alatt létrejött képződményekről kapta. A teljes barlang 2,2 km hosszú, ebből vezetett barlang túrával 300 métert járhatunk be. A 10 teremből álló barlangi bemutató igazi élménykirándulás lehet a család minden tagjának, azonban a belépőjegy 2500 forint körül van, valamint legtöbbször csak 10:00-16:00 között lehet látogatni a barlangot.

Sziklakórház

A Budai Vár alatt található barlangrendszerben egy igazán különleges létesítmény, a Sziklakórház kapott helyet, amely a 2. világháborúban valóban kórházként funkcionált részben a háborús sérültek ellátására. A helyet 2018-ban a legjobb európai múzeumnak választották, amely kitüntetésre történelmi szerepe miatt rászolgált. A látogatás során egy időutazás részesei lehetünk 60 perc erejéig, ahol az emberség a történelem legsötétebb óráiban is felülírt mindent, emiatt viszont nem feltétlenül családi programnak ajánlott, mivel a hely igazi átéléséhez szükség van történelmi ismeretekre is.

Istállóskői-barlang

A Bükk hegység második legmagasabb pontján lévő üreg hazánk egyik leglátogatottabb barlangját rejti, ahonnan a világ legrégebbi íjaihoz használt csonthegyecskék kerültek elő. Az 57 m hosszú Istállós-kői, vagy más néven ősember-barlangot Szilvásvárad felől, a Szalajka-völgyön keresztül lehet legegyszerűbben megközelíteni, és mivel a barlang magasan a hegy oldalában fekszik, valamint a bejárathoz szerpentines erdei út vezet, csak megfelelő túracipővel vágjunk neki ennek az útnak, és készüljünk fel, hogy a túra igényel egy kis sétálást is, valamint rossz idő esetén nem biztos, hogy a legjobb program a meredek földút miatt.

Miskolctapolca: Barlangfürdő

Észak-Magyarország egyik legkülönlegesebb barlangja Miskolctapolcán található, amely ma élményfürdőként üzemel, valamint az egész környék a turistákra épült rá. A Tavas-barlang vize kellemes, 30 °C-os hőmérsékletű, míg levegője gyógyhatású. A természet alkotta járatokban igazán jólesik a pihenés, így tökéletes program az egész család számára a barlangban rejlő természeti képződmény felkeresése. Ennek következményeként viszont eléggé látogatott, így érdemes felkészülni, hogy általában sokan szoktak a helyszínen lenni, valamint jelenleg a belépő egy felnőtt számára 5700 forintba kerül. (kép forrása:http://barlangfurdo.hu/belteri-medencek)

Aggteleki cseppkőbarlang

Az iskolai kirándulások közkedvelt helye a Baradla-barlangrendszer, valamint az Aggteleki cseppkőbarlang, amely cseppkőoszlopaival és tágas tereivel valódi csemege a látogatók számára. Az UNESCO világörökség részét képező barlangban több útvonal vezet végig, amelyek erőnléttől függően az 1 órás könnyű sétától kezdve egészen a 6-7 órás kalandtúrák közül válogathatunk. Másrészt a helyszínen nem csak gyalogtúrákra van lehetőség, hanem bejárhatjuk a környező helyszínt kerékpárral, lóval, valamint a környező erdőségek is rengeteg kisebb látványosságot rejtenek. Valamint lehetőségünk van egyedül is bejárni a barlang bizonyos részeit, míg más részek csak tárlatvezetés keretein belül érhetőek el.

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

Geocaching, a kincskereső játék

A geocaching egy világszintű szervezet, a világ minden táján megtalálható, a kincskeresés és felfedezés modernkori játéka. Nagyon sokszor találkozom olyan emberekkel, akitől, ha megkérdezem, hogy hallott e már róla, fogalma sincs miről beszélek. Pedig szó szerint a világon mindenhol játszák, követik, teljesítik, de nézzük, miről is van szó.

Az olvasás egészségügyi hatásai

Kutatások támasztják alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Nemcsak bölcsebbé válhatunk, hanem okosabbá, empatikusabbá is.

Az úszás jótékony hatásai gyermekkorban

Amikor a középső fiam az iskolai szűrésről egy ortopédiai beutalóval és egy hanyagtartásról, gerincferdülésről szóló papírral érkezett haza, kissé megijedtem. Kicsi kora óta odafigyelek milyen cipőt hord, sportol, egészségesen eszik, most mihez kezdjek ezzel a problémával. Akik hasonló cipőben járnak, nekik ajánlott mai írásomat.

8 dolog, amit saját kezűleg is elkészíthetsz

Évtizedekkel, századokkal ezelőtt teljesen természetes volt, hogy a mindennapi élethez szükséges „termékeket” otthon készítették el a családok tagjai. Ma már egyszerűen csak levesszük őket a boltok polcairól. De vajon melyek azok a dolgok, ahol „megéri” a bolti verziót lecserélni az otthonira?