Menü

Ha pótvizsgázik a gyerek…

Sajnos az több okból is előfordulhat, hogy valakinek osztályozóvizsgát, javítóvizsgát kell tennie, nem feltétlen hanyag volt, lehet, hogy betegség miatt maradt ki sokáig az iskolából, vagy egész más oka van annak, hogy tanév közben nem sikerült valamely tantárgyat kellőképp elsajátítani, az augusztusi pótvizsgákon újra lehetőséget kapnak a diákok. Hogyan készítsük fel a gyereket a pótvizsgára?

Az utolsó júniusi iskolai napon végre megkezdődik a várva várt vakáció. Vagy talán mégsem. Ha a gyerek nem ment át a vizsgán, akkor bizony nyáron a pótvizsgára való felkészülést is be kell iktatni a napirendbe. Hogyan tudja a gyerek élvezni a vakációt és pihenni, illetve tanulni a kánikulában, hogy alakítható ez ki együtt, egyszerre?

A nyári szünet, ahol tanulni kell, nem valami csábító. Ami csábít az a strandolás, a vakáció, a nyaralás, a barátok. Ami cseppet sem: a tankönyvek, jegyzetek, olvasnivaló szakirodalom, azonban nincs mese: a gyereknek nyáron muszáj lesz tanulnia, készülnie a pótvizsgára, csak így kezdheti meg a tovább haladást az évfolyamán.

Ma 16 éves korig tankötelesek a diákok Magyarországon, tehát ha még tanköteles, mindenképp ajánlott pótvizsgáznia vagy pedig évet kell ismételnie, ha már nem tanköteles, akkor megteheti, de nem kötelezhető rá. A tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti.

Mit tehet a szülő?

Nyilván forr az indulat, de mégis segíteni kell a gyerekünket abban, hogy sikerrel vegye az akadályt és folytathassa a tanulmányait a soron következő évfolyamba, bár kétségtelen, hogy egy kamasz esetében nem lesz egyszerű ez a feladat. Amit tehetünk, hogy ha valamelyik tantárgy nem megy, érdemes korrepetálásra járnia, magántanárt keresnie, de a tanulásban a jó tanuló osztálytársak, barátnők, barátok segítségét is kérhetjük.

Mikor lesz hatékony egy pótvizsgára való felkészülés?

Nyilván elsősorban a tananyag elsajátítása a fő cél, azonban ilyenkor nem csupán ez a fő feladat, hanem az önbizalom növelése és a helyzet lelki oldalának rendbetétele is. Egyszerre éreznek elkeseredést, dühöt, mérgesek magukra, a tanárra, a szülőre, vagy akár az egész világra.

A tanulás azonban nem feltétlen rontja el az egész nyarat, hiszen nem kell végig tanulni a vakációt, de lehet minden héten pár napot a tananyagra, leckére összpontosítani, tanulni, jegyzetelni, vázlatot készíteni, ismételni, hanganyagot megnézni, a világhálót segítségül hívni, hogy komolyabban beleáshassa magát a gyerek a témába.

A leghatékonyabban egy tanár segítségével tudja ezt a nyáron megtenni.

Az iskolai kereteken kívüli magántanár segíthet ebben és motiválhatja őt a tanulást illetően és a tananyagot is sikeresen meg fogja érteni. Többet ér, mint összeveszni a gyerekkel, a családdal, vagy napi szinten a fejéhez vágni, hogy „állj már végre neki tanulni”.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.