Menü

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

Mint említettem a bizonyos időközönkénti vérvétel az egészségmegőrzés szempontjából is lényeges, a vérvétel előtt azonban nem árt tájékozódni a kerülendő tennivalókról. A legtöbb laborvizsgálat éhgyomri, azonban nem minden esetben szükséges éhgyomorra érkezni, erről az orvossal, laboratóriummal kell egyeztetni.

Ami az étkezést illeti, ilyenkor a vizsgálatot megelőző 10-12 órában már nem szabad enni, az utolsó étkezés tehát a korai könnyű vacsora, melyben mellőzzük a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, italok közül pedig az alkoholt, melyet már a vérvétel előtti 1-2 napban sem javasolnak.

A tartós éhezés is kerülendő laborvizsgálat előtt, mivel az éhezés számos paraméter változását okozhatja.

A dohányzás – sok egyéb káros hatása mellett – szintén eltérést eredményezhet egyes laboratóriumi vizsgálatok esetében, ezért érdemes mellőzni.

Vérvétel előtt egy kis víz fogyasztása megengedett, sőt ajánlott, azonban kerülendő a tea, a kávé, a tej, illetve az ízesített italok, üdítők is.

Mi a helyzet a testedzéssel?

Amikor vérvételre készülünk, vegyük figyelembe, hogy a vizsgálatot megelőzően a megerőltető testmozgás vagy munkavégzés nem ajánlott. A nehéz edzéseket ekkor kerüljük.

Amennyiben valaki gyógyszert szed, örök dilemma, hogy a gyógyszert a vérvétel előtt vegyék be, vagy halasszák utánra, a legjobb mindig, ha találgatás helyett a kezelőorvossal konzultálunk erről. Bizonyos gyógyszerek vérvétel után javasoltak, mások beszedésének időpontját nem szabad eltolni. A vérvétel előtt nagyon fontos jelezni, ha az érintett személy véralvadásgátló készítményeket használ.

Egy vérvételt nem mindenki visel egyformán, van, aki elájul, vagy rosszul lesz, szédül, másokat meg sem visel, aki nehezebben bírja, mindenképp jelezze a vérvételt végző személynek.

A laborvizsgálat eredményét ma már online is elérhetjük az EESZT rendszerében, ha valaki nem tud személyesen visszamenni a leletéért.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.