Menü

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

Mint említettem a bizonyos időközönkénti vérvétel az egészségmegőrzés szempontjából is lényeges, a vérvétel előtt azonban nem árt tájékozódni a kerülendő tennivalókról. A legtöbb laborvizsgálat éhgyomri, azonban nem minden esetben szükséges éhgyomorra érkezni, erről az orvossal, laboratóriummal kell egyeztetni.

Ami az étkezést illeti, ilyenkor a vizsgálatot megelőző 10-12 órában már nem szabad enni, az utolsó étkezés tehát a korai könnyű vacsora, melyben mellőzzük a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, italok közül pedig az alkoholt, melyet már a vérvétel előtti 1-2 napban sem javasolnak.

A tartós éhezés is kerülendő laborvizsgálat előtt, mivel az éhezés számos paraméter változását okozhatja.

A dohányzás – sok egyéb káros hatása mellett – szintén eltérést eredményezhet egyes laboratóriumi vizsgálatok esetében, ezért érdemes mellőzni.

Vérvétel előtt egy kis víz fogyasztása megengedett, sőt ajánlott, azonban kerülendő a tea, a kávé, a tej, illetve az ízesített italok, üdítők is.

Mi a helyzet a testedzéssel?

Amikor vérvételre készülünk, vegyük figyelembe, hogy a vizsgálatot megelőzően a megerőltető testmozgás vagy munkavégzés nem ajánlott. A nehéz edzéseket ekkor kerüljük.

Amennyiben valaki gyógyszert szed, örök dilemma, hogy a gyógyszert a vérvétel előtt vegyék be, vagy halasszák utánra, a legjobb mindig, ha találgatás helyett a kezelőorvossal konzultálunk erről. Bizonyos gyógyszerek vérvétel után javasoltak, mások beszedésének időpontját nem szabad eltolni. A vérvétel előtt nagyon fontos jelezni, ha az érintett személy véralvadásgátló készítményeket használ.

Egy vérvételt nem mindenki visel egyformán, van, aki elájul, vagy rosszul lesz, szédül, másokat meg sem visel, aki nehezebben bírja, mindenképp jelezze a vérvételt végző személynek.

A laborvizsgálat eredményét ma már online is elérhetjük az EESZT rendszerében, ha valaki nem tud személyesen visszamenni a leletéért.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!