Menü

Megoldások rossz lehelet ellen

Kínos probléma, ha kellemetlen beszélgetőtársunk lehelete, vagy épp a sajátunk, de mit tehetünk ezellen? Megoldásokat kínálunk rossz szájszag ellen. Bárkivel előfordult már, hogy érezte magán vagy ismerősén a kellemetlen leheletet, ennek okai megelőzhetőek, megszüntethetőek, de mitől lehet egyáltalán rossz szájszagunk?

A szájszag egyik fő oka a száj nyálkahártyájának kiszáradása, illetve a nyelvünkön lévő baktériumok elszaporodása, mely rossz leheletet okoz.

A nem megfelelő szájhigiénia okolható ezért a problémáért, de krónikus betegségek is járnak ilyen tünetekkel, például a cukorbetegség, mely acetonszagú lehelettel jár, vesebetegségre pedig az ammóniaszag utalhat. A rossz lehelet oka lehet többek közt mandulagyulladás, fül-, orr-, gégegyulladás, orrsövényferdülés, vagy reflux is lehet.

Honnan tudhatjuk, hogy szájszagunk van?

Az egyik legjobb módszer a kézfej-teszt, nyaljuk meg a csuklónk belső részét vagy a kézfejünket, majd szagoljuk meg! Ha érezzük, hogy bizony kellemetlen akkor a következő módszerekkel orvosolhatjuk a problémát.

Megoldások kellemetlen lehelet ellen:

Igyunk még több vizet, egész napra elosztva.

Öblögessünk szájvízzel gyakran a nap folyamán. A friss menta íztől mindenki jobban érzi magát. A szájvíz azzal, hogy megöli a baktériumokat, a rossz lehelet okát a forrásánál szünteti meg.

Használjunk szájsprayt, vagy legyen nálunk mentolos rágó, cukorka.

Mossunk fogat naponta legalább kétszer alaposan, esetleg használhatjuk a fogselymet is a fogak között megrekedt ételmaradékok kitisztítására.

Tisztítsuk a nyelvünket is, mert rengeteg kórokozó és lepedék megtapadhat rajta, ezt a műveletet fogkefével is megtehetjük, bár már vannak olyan fogkefék is, amelyeknek a fején nyelvtisztító felületet alakítottak ki, illetve külön nyelvtisztító eszközöket is lehet már vásárolni erre a célra.

Kerüljük a cukros ételeket, váltsunk egészségesebb életmódra. Fogyasszunk sok friss zöldséget, gyümölcsöt, amelyek lepucolják a lepedéket, de a petrezselyemrágcsálás vagy a fahéjfogyasztás is remek módszer a rossz szájszag ellen.

Ne dohányozzunk és kerüljük az alkoholfogyasztást. A dohányzás a kellemetlen lehelet mellett rákot okoz, károsíthatja az ínyt, beszennyezheti a fogakat. A nikotinfüggőség nehezen küzdhető le, érdemes orvosi segítséget kérni, tapaszt használni.

Rossz lehelet ellen kerüljük az olyan élelmiszereket, amelyektől savanyú lehet a leheletünk, például ilyen ismert ételek a hagyma, fokhagyma. Ha társaságba készülünk, ezek fogyasztását mellőzzük.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.