Menü

Megoldások rossz lehelet ellen

Kínos probléma, ha kellemetlen beszélgetőtársunk lehelete, vagy épp a sajátunk, de mit tehetünk ezellen? Megoldásokat kínálunk rossz szájszag ellen. Bárkivel előfordult már, hogy érezte magán vagy ismerősén a kellemetlen leheletet, ennek okai megelőzhetőek, megszüntethetőek, de mitől lehet egyáltalán rossz szájszagunk?

A szájszag egyik fő oka a száj nyálkahártyájának kiszáradása, illetve a nyelvünkön lévő baktériumok elszaporodása, mely rossz leheletet okoz.

A nem megfelelő szájhigiénia okolható ezért a problémáért, de krónikus betegségek is járnak ilyen tünetekkel, például a cukorbetegség, mely acetonszagú lehelettel jár, vesebetegségre pedig az ammóniaszag utalhat. A rossz lehelet oka lehet többek közt mandulagyulladás, fül-, orr-, gégegyulladás, orrsövényferdülés, vagy reflux is lehet.

Honnan tudhatjuk, hogy szájszagunk van?

Az egyik legjobb módszer a kézfej-teszt, nyaljuk meg a csuklónk belső részét vagy a kézfejünket, majd szagoljuk meg! Ha érezzük, hogy bizony kellemetlen akkor a következő módszerekkel orvosolhatjuk a problémát.

Megoldások kellemetlen lehelet ellen:

Igyunk még több vizet, egész napra elosztva.

Öblögessünk szájvízzel gyakran a nap folyamán. A friss menta íztől mindenki jobban érzi magát. A szájvíz azzal, hogy megöli a baktériumokat, a rossz lehelet okát a forrásánál szünteti meg.

Használjunk szájsprayt, vagy legyen nálunk mentolos rágó, cukorka.

Mossunk fogat naponta legalább kétszer alaposan, esetleg használhatjuk a fogselymet is a fogak között megrekedt ételmaradékok kitisztítására.

Tisztítsuk a nyelvünket is, mert rengeteg kórokozó és lepedék megtapadhat rajta, ezt a műveletet fogkefével is megtehetjük, bár már vannak olyan fogkefék is, amelyeknek a fején nyelvtisztító felületet alakítottak ki, illetve külön nyelvtisztító eszközöket is lehet már vásárolni erre a célra.

Kerüljük a cukros ételeket, váltsunk egészségesebb életmódra. Fogyasszunk sok friss zöldséget, gyümölcsöt, amelyek lepucolják a lepedéket, de a petrezselyemrágcsálás vagy a fahéjfogyasztás is remek módszer a rossz szájszag ellen.

Ne dohányozzunk és kerüljük az alkoholfogyasztást. A dohányzás a kellemetlen lehelet mellett rákot okoz, károsíthatja az ínyt, beszennyezheti a fogakat. A nikotinfüggőség nehezen küzdhető le, érdemes orvosi segítséget kérni, tapaszt használni.

Rossz lehelet ellen kerüljük az olyan élelmiszereket, amelyektől savanyú lehet a leheletünk, például ilyen ismert ételek a hagyma, fokhagyma. Ha társaságba készülünk, ezek fogyasztását mellőzzük.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.