Menü

Mit jelent a burn-out, avagy a szakmai kiégés jelei

A hosszú távú megfeszített munka, a pihenés nélküli mókuskerék előbb-utóbb kimerüléshez, kiégéshez vezet, ezt a jelenséget hívjuk angolul burn-outnak. Melyek a figyelmeztető jelei és hogy lehet megakadályozni? Akik már hosszú ideje krónikus stresszes állapotban élnek, a túlhajszoltság már szinte természetes nekik és a munka jelent számukra mindent és már rég felborult a munka-magánélet egyensúlya, nos nekik szól elsősorban a cikkünk. Amikor a figyelmeztető jelek megjelennek, változtatnunk kell!

Ez a fajta kimerültség legyengíti a testet-lelket és a baj meg is van hamar. Mit tehetünk?

Figyelünk a magánéletet érintő jelekre!

Ha a munka elviszi az napunk, hetünk nagy részét és a magánéletre kevés idő marad, akkor az egy intő jel. A család és a párkapcsolat rovására fog menni, majd az egészségünk látja kárát. Amikor a táskánkban hordozzuk, hazavisszük a munkát és este is nekilátunk, akkor a magánéletünk hamarosan „romokban fog heverni”. Feltétlenül változtatnunk kell ezen a magatartáson. Ki kell alakítani a helyes arányt és megelőzni ezzel a túlhajszoltságot, a kiégést.

Állandó ingerlékenység

A túlhajszoltságból fakadóan egyre feszültebbek leszünk, idegesek, türelmetlenek, ingerlékenyebbé válunk, amit sokszor a szeretteinken vezetünk le – igazságtalanul. Kevesebb vállalás, lassabb munkatempó és több sport, ezek az apró változtatások óriási eredményeket és javulást hozhatnak.

Vegyük észre a fizikai következményeket!

A „burn-out” komoly gyomorproblémákkal jár, ízületi problémákkal, az ülő munka káros hatásaival, fájdalmaival és ebből következnek később a pszichoszomatikus betegségek. A túlfeszített munkatempó, a stressz helyett szakítsunk időt a szeretteinkre, családunkra, barátainkra, a rendszeres mozgásra, pihenésre, elegendő alvásra.

Motiváció elvesztése.

Ennek jele, hogy nincs kedvünk semmihez, közönyössé válunk olyan dolgok iránt, melyek korábban lelkesítettek. Ekkor pihenni, regenerálódni kell, mely nem egyenlő azzal, hogy éjszaka „jól kialusszuk magunkat”. Ehhez már több kell.

A „burn out” a fenti tünetek észrevételével és a leírt tanácsok betartásával megelőzhetőek, emellett sosem árt a háziorvossal konzultálni, kérni egy labort, venni egy jó multivitamint és elmenni szabadságra.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.