Menü

Mit jelent a burn-out, avagy a szakmai kiégés jelei

A hosszú távú megfeszített munka, a pihenés nélküli mókuskerék előbb-utóbb kimerüléshez, kiégéshez vezet, ezt a jelenséget hívjuk angolul burn-outnak. Melyek a figyelmeztető jelei és hogy lehet megakadályozni? Akik már hosszú ideje krónikus stresszes állapotban élnek, a túlhajszoltság már szinte természetes nekik és a munka jelent számukra mindent és már rég felborult a munka-magánélet egyensúlya, nos nekik szól elsősorban a cikkünk. Amikor a figyelmeztető jelek megjelennek, változtatnunk kell!

Ez a fajta kimerültség legyengíti a testet-lelket és a baj meg is van hamar. Mit tehetünk?

Figyelünk a magánéletet érintő jelekre!

Ha a munka elviszi az napunk, hetünk nagy részét és a magánéletre kevés idő marad, akkor az egy intő jel. A család és a párkapcsolat rovására fog menni, majd az egészségünk látja kárát. Amikor a táskánkban hordozzuk, hazavisszük a munkát és este is nekilátunk, akkor a magánéletünk hamarosan „romokban fog heverni”. Feltétlenül változtatnunk kell ezen a magatartáson. Ki kell alakítani a helyes arányt és megelőzni ezzel a túlhajszoltságot, a kiégést.

Állandó ingerlékenység

A túlhajszoltságból fakadóan egyre feszültebbek leszünk, idegesek, türelmetlenek, ingerlékenyebbé válunk, amit sokszor a szeretteinken vezetünk le – igazságtalanul. Kevesebb vállalás, lassabb munkatempó és több sport, ezek az apró változtatások óriási eredményeket és javulást hozhatnak.

Vegyük észre a fizikai következményeket!

A „burn-out” komoly gyomorproblémákkal jár, ízületi problémákkal, az ülő munka káros hatásaival, fájdalmaival és ebből következnek később a pszichoszomatikus betegségek. A túlfeszített munkatempó, a stressz helyett szakítsunk időt a szeretteinkre, családunkra, barátainkra, a rendszeres mozgásra, pihenésre, elegendő alvásra.

Motiváció elvesztése.

Ennek jele, hogy nincs kedvünk semmihez, közönyössé válunk olyan dolgok iránt, melyek korábban lelkesítettek. Ekkor pihenni, regenerálódni kell, mely nem egyenlő azzal, hogy éjszaka „jól kialusszuk magunkat”. Ehhez már több kell.

A „burn out” a fenti tünetek észrevételével és a leírt tanácsok betartásával megelőzhetőek, emellett sosem árt a háziorvossal konzultálni, kérni egy labort, venni egy jó multivitamint és elmenni szabadságra.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!