Menü

Az alkoholfogyasztás hatásai a véralkoholszint mértékének függvényében

Normál tudatállapot: kb. 0,5 ezrelék alatt semmiféle jelet nem tapasztalunk, a tudatállapot normális.

Eufórikus állapot: kb. 0,3-1,2 ezrelékpont között az illető kissé felszabadulttá, derűssé válik, több beszéd jellemzi. A precíziós mozgások labilissá válnak.

Izgatottság: kb. 0,9-2,5 ezrelékig alakul ki, amikor a hangulatot már nem felszabadultság, inkább ingadozás jellemzi. Az egyén akár olyan dolgokat is tehet, amit józan állapotban nem. A reflexek lassulnak, romlik az érzékelés, valamint a felfogás képessége, súlyosabb esetben emlékezetkihagyás is előfordulhat. Az egyensúly észrevehetően labilissá válik.

Zavarodottság: kb. 1,8-3,0 ezrelék közötti állapot, melynek során a mozgáskoordináció már elég bizonytalan, és romlik a tájékozódás képessége is. A cselekvés szándékai nem egyértelműek. Rosszullét jelentkezhet: fejfájás, hányinger, vagy akár hányás is. Az egyénre levertség, valamint rossz artikuláció is jellemző.

Aluszékonyság: kb. 2,5-4,0 közötti ezrelékpontok esetén áll fent ez az állapot. Lassú mozdulatok, koordinálatlan mozgás jellemző, valamint a reakcióidő is nagyon elhúzódhat. Fokozott rosszullét, hányás, vizelettartási nehézségek jelentkezhetnek. Súlyosabb esetben a személy akár bármilyen pozícióban képes elaludni.

Kómás állapot: kb. 3,5-5,0 ezrelékig terjedő állapot. Teljes eszméletvesztés, kórósan alacsony testhőmérséklet, koordinálatlan légzés és keringés, rosszabb esetben légzésleállás és fulladásos halál is fennállhat.

Halál: a durván 5 ezrelékpont feletti véralkoholszint súlyos alkoholmérgezést okoz, túlélni gyakorlatilag lehetetlen.

Az alkoholos italok világszerte átlagosan az energia-bevitel 2,3%-át teszik ki. Ez az északi skandináv népeknél 10%, míg az iszlám területeken 0%.

Az alkoholfogyasztás egészségre gyakorolt hatásai

Számos tanulmány célozta meg az alkoholfogyasztás szív-érrendszerre, cukorbetegségre, illetve daganatos betegségekre gyakorolt hatásait. A túlzott alkoholfogyasztás bizonyítottan növeli a száj-, a garat-, a gége-, a nyelőcső-, a vastag- és végbél- (férfiaknál), valamint a mellrák kockázatát. Ezen kívül valószínűsíthetően növeli a máj-, illetve nőknél a vastag- és végbélrák kockázatát.

A májzsugor (cirrózis) kialakulásának legnagyobb részéért szintén az alkoholizmus felelős. A mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás (férfiaknál napi 2, nőknél 1 ital), különösen a jó minőségű vörösborok fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentheti. A túlzott alkoholfogyasztás azonban közvetlen szívizom károsító hatása révén szívelégtelenséghez vezethet.

A tartós alkoholfogyasztás krónikus hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet, amelyet heveny fellángolások kísérhetnek. A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás szövődményei közé tartoznak az emésztési rendellenességek, a felszívódási zavarok, valamint a cukorbetegség.

A túlzott alkoholfogyasztás különböző idegrendszeri- és agyi funkciós zavarokat is okozhat. Az alkoholfüggők 15%-a perifériás neuropátiától, különösképpen zsibbadtságtól, álérzékeléstől, járási és egyensúlyzavaroktól szenved.

A mérsékelt alkoholfogyasztás (férfiaknál napi 2, nőknél 1 ital) csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ikervizsgálatok alapján a kockázatcsökkenés a 40-50%-ot is elérheti.

Napi 3 vagy több ital fogyasztása esetén a cukorbetegség kialakulásának kockázata viszont nő, ilyenkor hasnyálmirigy eredetű cukorbetegség alakulhat ki.

Mit jelent a pajzsmirigy göb és mi a teendő ezzel?

A legtöbb esetben a pajzsmirigy göbök ártalmatlanok, nem okoznak tüneteket sem, ám kis százalékban veszélyesek lehetnek, ezért kivizsgálásuk elengedhetetlen.

A séta jótékony hatásai

Sokan nem is tudják, de a sétának rengeteg jótékony hatása van az emberi testre és lélekre! Akár egy fél óra elég lehet arra, hogy tegyünk a különböző betegségek megelőzéséért, illetve a mentális egészségünk megtartásáért. Kiváló hobbi lehetőség is lehet, aminek segítségével több időt tölthetünk a természetben a barátainkkal.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?