Menü

Miért kell sport alatt megfelelően frissíteni és hol ronthatjuk el?

Aki rendszeres sportol, edzéstervet követ, netán versenyzik, pontosan tudja, hogy a frissítés és azok szabályainak betartása elengedhetetlen, ha eredményesen, hatékonyan, de legalábbis sérülésmentesen, hosszútávon szeretnénk sportolni.

Sportolóként azt tapasztalom, hogy sokan elsikkadnak a frissítés fontossága mellett, mondván „ekkora edzéshez és ekkora távhoz még nem kell”, „elég, amit eszem”, vagy „nem bírja a gyomrom ezeket”. A frissítés az edzés része, nagyon fontos, ezen sok múlik és nem fogok műdolgokat ajánlani, csak természetes eredetű étrendkiegészítőket használok és ezekhez ragaszkodom a továbbiakban is.

Szerencsére a legtöbb futóversenyen, ahol megfordultam már, megfelelő és elegendő a frissítés, változatos az asztal tartalma, egészséges a felhozatal és figyelembe veszik a változó igényeket, hiszen mindenki más és más frissítést igényel.

A legfontosabb mindig a hidratáció! Ha nem iszunk eleget a versenyen, az kiszáradáshoz, rosszulléthez, fejfájáshoz, a teljesítményünk csökkenéséhez vezethet, görcsöket okozhat és sérüléseket is. Inni kell, méghozzá az sem mindegy, hogy mennyit és mit!

Napi 2-2,5 liter folyadékra van szükségünk, azonban extrém időjárási körülmények között, nagy melegben vagy egy kemény edzés után akár 3-4 liter vizet is el kell fogyasztanunk. Arra ne várjunk, hogy mikor leszünk szomjasak, ezt nem szabad megvárni, a legjobb, ha futókulaccsal indulunk útnak és apró kortyokat fogyasztunk gyakran. Lehet próbálni izotóniás italokat, de mindenképp pótolni kell a folyadékot, de az edzés vagy verseny kezdete előtt is igyunk meg 2-3 dl folyadékot. Ha meleg van, vagy jobban izzadunk, mely nagyobb verejtékezést okoz, ez pedig növeli a dehidratálódás kockázatát.

A folyadék után a szénhidrátpótlás fontossága következik. Anaerob küszöb felett kizárólag szénhidrátból képes a szervezetünk energiát nyerni. Hiába töltjük fel a glikogénraktárakat a versenyt megelőző napokban, a futás közben is szükséges pótolni, például ehetünk magas energia tartalmú szeleteket, természetes összetételű energiagéleket (ezek nem bántják a gyomrot és nem okoznak panaszokat). A verseny napján fogyasszunk szénhidrátgazdag, ám alacsony zsír és fehérjetartalmú reggelit, például gabonaféléket, zabkását, banánt.

Nagyon fontos és alapdolog a sótabletta, mely biztosítja a megfelelő só-víz arányt a szervezetben. Megakadályozza a görcsöket és a savasodást.

Versenyen nagyon fontos, hogy csak jól bevált dolgokat alkalmazzunk és ne akkor kísérletezzünk új dolgokkal. Ne együnk össze-vissza a frissítőasztalról és ne keverjük az étrendkiegészítőket. Mindenkinek kellemes sportolást, jó versenyzést, jó pihenést és regenerálódást kívánunk!

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.