Menü

Miért kell sport alatt megfelelően frissíteni és hol ronthatjuk el?

Aki rendszeres sportol, edzéstervet követ, netán versenyzik, pontosan tudja, hogy a frissítés és azok szabályainak betartása elengedhetetlen, ha eredményesen, hatékonyan, de legalábbis sérülésmentesen, hosszútávon szeretnénk sportolni.

Sportolóként azt tapasztalom, hogy sokan elsikkadnak a frissítés fontossága mellett, mondván „ekkora edzéshez és ekkora távhoz még nem kell”, „elég, amit eszem”, vagy „nem bírja a gyomrom ezeket”. A frissítés az edzés része, nagyon fontos, ezen sok múlik és nem fogok műdolgokat ajánlani, csak természetes eredetű étrendkiegészítőket használok és ezekhez ragaszkodom a továbbiakban is.

Szerencsére a legtöbb futóversenyen, ahol megfordultam már, megfelelő és elegendő a frissítés, változatos az asztal tartalma, egészséges a felhozatal és figyelembe veszik a változó igényeket, hiszen mindenki más és más frissítést igényel.

A legfontosabb mindig a hidratáció! Ha nem iszunk eleget a versenyen, az kiszáradáshoz, rosszulléthez, fejfájáshoz, a teljesítményünk csökkenéséhez vezethet, görcsöket okozhat és sérüléseket is. Inni kell, méghozzá az sem mindegy, hogy mennyit és mit!

Napi 2-2,5 liter folyadékra van szükségünk, azonban extrém időjárási körülmények között, nagy melegben vagy egy kemény edzés után akár 3-4 liter vizet is el kell fogyasztanunk. Arra ne várjunk, hogy mikor leszünk szomjasak, ezt nem szabad megvárni, a legjobb, ha futókulaccsal indulunk útnak és apró kortyokat fogyasztunk gyakran. Lehet próbálni izotóniás italokat, de mindenképp pótolni kell a folyadékot, de az edzés vagy verseny kezdete előtt is igyunk meg 2-3 dl folyadékot. Ha meleg van, vagy jobban izzadunk, mely nagyobb verejtékezést okoz, ez pedig növeli a dehidratálódás kockázatát.

A folyadék után a szénhidrátpótlás fontossága következik. Anaerob küszöb felett kizárólag szénhidrátból képes a szervezetünk energiát nyerni. Hiába töltjük fel a glikogénraktárakat a versenyt megelőző napokban, a futás közben is szükséges pótolni, például ehetünk magas energia tartalmú szeleteket, természetes összetételű energiagéleket (ezek nem bántják a gyomrot és nem okoznak panaszokat). A verseny napján fogyasszunk szénhidrátgazdag, ám alacsony zsír és fehérjetartalmú reggelit, például gabonaféléket, zabkását, banánt.

Nagyon fontos és alapdolog a sótabletta, mely biztosítja a megfelelő só-víz arányt a szervezetben. Megakadályozza a görcsöket és a savasodást.

Versenyen nagyon fontos, hogy csak jól bevált dolgokat alkalmazzunk és ne akkor kísérletezzünk új dolgokkal. Ne együnk össze-vissza a frissítőasztalról és ne keverjük az étrendkiegészítőket. Mindenkinek kellemes sportolást, jó versenyzést, jó pihenést és regenerálódást kívánunk!

Nyárzáró kalandok: hová utazzunk Európában?

Az augusztusi üdülőhelyek manapság a legkelendőbbek. A főszezon utolsó hónapja tökéletes alkalom arra, hogy még egyszer elkapjuk a napsütést és felfedezzünk új tájakat Európában. Legyen szó történelmi városokról, mesés strandokról vagy pezsgő éjszakai életről, a vakáció vége még bőven kínál lehetőséget a kikapcsolódásra. Noha tömeggel és hosszú sorokkal folyamatosan számolni kell, a forróság már alábbhagy, így az üdülés is jobban élvezhető.

Ne csak játékot pakoljunk! Házipatika gyerekkel utazóknak

A családi utazás során kiemelten fontos, hogy felkészülten induljunk el, különösen, ha gyermekek is velünk tartanak. A legjobb, ha előre összegyűjtjük azokat a gyógyszereket és alapvető egészségügyi eszközöket, amelyek segíthetnek egy váratlan baleset, betegség vagy kisebb egészségügyi probléma kezelésében.

Mi is az a ChatGPT?

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (MI) rohamos fejlődése alapjaiban változtatta meg, hogyan dolgozunk, tanulunk és kommunikálunk. Ennek az innovációnak egyik kiemelkedő példája a ChatGPT, egy fejlett nyelvi modell, amely képes emberi módon értelmes, természetes beszélgetéseket folytatni.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

Nyugalom egy csésze kávé mellett

A fika nem csupán egy csésze kávé elfogyasztása – a svédek számára ez a nap egyik legfontosabb része. A társas kávészünet nemcsak kikapcsolódás, hanem a kapcsolódás ideje is, amely mára egész Svédországot átszövi. De hogyan lett a fika kulturális jelenség, és mi mit tanulhatunk belőle?